La Unió de Botiguers de Reus no s’oblida de València i, per això, ha fet una donació per col·laborar amb el comerç de proximitat més afectat per la DANA del passat 29 d’octubre. L’entitat reusenca ha volgut ajudar tres associacions de comerciants que estan situades al punt zero de la catàstrofe: ACOPA, l’Associació de Botiguers de Paiporta; ACODA, l’associació de comerços d’Aldàia; i Aecchiva, l’associació d’empresaris i comerciants de Chiva.
Aquestes tres entitats han obert comptes per recuperar l’activitat econòmica de les seves localitats, que van ser de les més devastades per la DANA. Des de la UBR, s’ha fet una aportació econòmica de 300 euros per a cada associació, un total de 900 euros.
“Volíem oferir la nostra petita ajuda a València, després d’aquesta tragèdia, i vam pensar que la millor forma de fer-ho era amb una donació que anés a parar directament al comerç de proximitat, aquell pel que lluitem dia a dia”, afirma Rosa Lucas, presidenta de la Unió de Botiguers de Reus.
A l'espera d'ajuts que no arriben
Silvia Muñoz, gerent d’ACOPA, associació de Paiporta, parla d’una situació encara molt precària. Ells compten amb 50 associats i tots van patir els efectes de la DANA: “No hem rebut la indemnització del consorci ni tampoc cap ajuda autonòmica ni estatal; a gent que ha pogut s’ha vist obligada a anar tirant amb recursos propis o familiars”. A Paiporta, la situació encara avui, gairebé dos mesos després, continua sent insostenible. “Només han aconseguit obrir dos dels nostres associats, dues papereries, que ho han fet d’una manera molt precària”, afegeix Muñoz. Un d’aquests negocis és el del mateix president de l’associació, José Antonio Casans, que va aixecar la persiana el passat 16 de desembre.
Nieves Sanchez, tècnica d’ACODA, explica que a Aldàia comencen a veure una miqueta de llum. Els seus 140 comerços associats van patir al 100% les conseqüències de la DANA, però, ja han aconseguit obrir 79 negocis, “i cada dia obre algun més, però gràcies a les ajudes de particulars i als estalvis propis dels socis”. De la mateixa manera que a Paiporta, no ha arribat cap indemnització ni ajuda autonòmica ni estatal. “Estem intentant tornar a poc a poc a la normalitat, reactivant el comerç local per recuperar la il·lusió de les famílies i dels nens”, expressa.
Per la seva banda, Pilar Celda, presidenta de Aecchiva, descriu que el 50% dels seus 100 associats ha sofert alguna pèrdua: uns 25 comerços no podran obrir al mateix lloc on estaven ubicats, ja que es trobaven al barranc, i els altres estan en una lluita constant per poder-ho fer. A Chiva sí que ha arribat alguna ajuda estatal, però cap autonòmica ni tampoc la indemnització del consorci. “Queda molt per fer”, assegura Celda, “i estem batallant molt amb governs i administracions perquè hem de tirar endavant el nostre comerç”.