Un centenar d'usuaris de tren de Tarragona reclamen un servei «digne» protestant a Barcelona

La mobilització l'han impulsat des del Camp de Tarragona però s'hi han sumat altres col·lectius com els de l'R3

La concentració es va impulsar des de Tarragona i es va fer a l'estació de Sants a Barcelona.
La concentració es va impulsar des de Tarragona i es va fer a l'estació de Sants a Barcelona. | ACN
27 de maig de 2024, 09:15

Un centenar d'usuaris de Rodalies, regionals i mitjana distància -principalment del Camp de Tarragona- s'han concentrat aquest dissabte al migdia a l'exterior de l'estació de Sants a Barcelona per dir prou a la situació de "maltractament" que viuen i exigir solucions. Els impulsors han estat la plataforma Dignitat a les Vies, sorgida al Camp de Tarragona, però s'hi han sumat altres moviments com '#Pqnoensfotintren', que recull usuaris de l'R3; i la Plataforma Mercaderies per l'Interior, que reclama modificar el traçat del Corredor Mediterrani per evitar que passi per la costa i ho faci per l'interior. Els usuaris han reclamat més freqüències, més inversions, major informació i més coordinació entre les administracions afectades.

Els concentrats han arribat en tren a Sants poc abans de les dotze del migdia i s'han concentrat a la plaça exterior de l'estació. Han mostrat pancartes amb lemes com 'Ministre Puente agafa la Renfe', 'Estem patint mobbing ferroviari', 'Robavides' o 'No som bestiar, trens dignes ja'. Durant la protesta, que ha durat més d'una hora, han cantat proclames contra la situació actual i han finalitzat fent un bingo d'incidències, on el guanyador s'ha endut un tamboret portàtil per poder seure al tren.

Han explicat que han decidit passar a la protesta "farts dels retards, de les incidències, dels trens curts sense lloc ni per estar drets en condicions, falta de freqüències i manca d'informació". Han lamentat que la situació no és nova i fa anys que dura però han afegit que en els darrers dos mesos s'ha agreujat, arribant als "dos pitjors mesos de servei" on hi ha hagut "més retards que puntualitats".

"El que volem és dignitat a les vies, poder anar de forma tranquil·la a treballar i a les universitats, saber quan pugem als trens i quan tornarem a casa, volem anar en condicions als trens", ha reivindicat la portaveu de Dignitat a les Vies Ana Gómez. Gómez ha lamentat que el primer pas que ha de donar Renfe és "reconèixer que hi ha un problema" i ha emplaçat a tots els implicats a treballar plegats per buscar solucions.

De fet, una de les crítiques és que tant les administracions com les empreses implicades "es culpen uns als altres" i donen informacions contraposades. "El que han de fer és seure i treballar", ha declarat. En aquest sentit, Gómez ha afegit que un exemple d'això és el que ha passat amb el robatori de coure del 12 de maig a Montcada i Bifurcació, on ha considerat que el que ha quedat clar és la manca de seguretat a les vies i estacions. "Les vies han d'estar protegides, no poden ser un bufet lliure per al vandalisme i els robatoris", ha manifestat.

Entre les peticions concretes, Dignitat a les Vies ha reclamat un augment de les freqüències en hores punta per pal·liar el fet que ara mateix hi ha un únic tren des del Camp de Tarragona que arriba a Barcelona abans de les vuit i fa aturades a totes les estacions. Reclamen també trens dobles en hora punta i la supressió dels trens mixtes regionals-Rodalies. També volen que se suprimeixin els horaris "absurds" i han posat com a exemple que a vegades hi ha una hora sense trens i després en passen dos separats per tres minuts. D'altra banda, han demanat millor informació i inversió a curt termini per afrontar les incidències, amb autobusos preparats per si s'ha d'oferir servei alternatiu per carretera.

Un dels usuaris que viu aquests problemes a diari és Joan Romera, psicòleg que viu a Torredembarra i treballa a Barcelona i que ha reconegut a l'ACN que sent "ansietat i frustració" pels problemes diaris amb els trens. El seu trajecte hauria de durar una hora i quart però ha lamentat que pot arribar a allargar-se dues hores. Romera ha afirmat que la situació ha empitjorat des de la pandèmia: "Abans tenies tres incidències a la setmana, ara en tens tres al dia". Aquestes usuaris han demanat també que es plantegin sense demora les alternatives per al tall dels servei entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders que durarà mesos per obres del Corredor Mediterrani a Roda de Berà.

Els portaveus han explicat que tenien prevista una trobada amb responsables de Renfe, Adif i els governs fa dues setmanes que no s'ha celebrat però que confien que es faci en breu.

Usuaris de l'R3 asseguren estar "farts"

En la protesta també hi han participat usuaris de l'R3, que s'han mostrat "farts" dels retards i incidències que viuen a diari i que s'han agreujat a partir del robatori del 12 de maig. De fet, l'R3 és la única via que encara no arriba a Barcelona i en la qual un tram es continua fent a través de servei alternatiu per carretera.

Una de les portaveus de la plataforma d'afectats en aquesta via, Carme Melcior, ha explicat que actualment triguen fins a dos hores i 45 minuts en fer un trajecte d'uns 30 kilòmetres. Aquesta usuària ha recordat a la Generalitat que també té responsabilitats i per això li ha exigit que s'impliqui en la cerca de solucions. Entre d'altres, ha assegurat que tenen hores buides sense trens, manca de serveis alternatius quan hi ha incidències, manca d'informació "constant i flagrant" i problemes d'accessibilitat a les estacions. Ha afegit que això són coses que es podrien anar resolent sense grans inversions i ha instat totes les administracions a posar-se d'acord.

Mercaderies per l'interior

Per últim, entre els protestants hi havia la Plataforma Mercaderies per l'Interior per reclamar un traçat del Corredor Mediterrani que vagi per l'interior i no per la costa com està planificat actualment. El seu portaveu, Eugeni Sedano, ha augurat que si es manté el traçat planificat actualment les mateixes vies hauran d'assumir els trens de passatgers i els de mercaderies i això suposarà un "col·lapse".