Tensió i xiulets al ple de Reus per la indignació de les famílies sense plaça a l'escola pública de la zona D

Les famílies afectades reclamen «una educació de proximitat» i asseguren que l'Ajuntament ha convertit la zonificació escolar de Reus en els «jocs de la fam»

  • Les famílies afectades s'han manifestat davant l'Ajuntament. -
Publicat el 16 de maig de 2025 a les 11:13
Actualitzat el 16 de maig de 2025 a les 12:11

Les queixes i intents sense èxit de les famílies de la zona D perquè es modifiqui la zonificació escolar de Reus proposada per al curs 2025-2026 han esclatat, aquest divendres 16 de maig, amb la interrupció de diverses mares i pares del ple de l'Ajuntament. Arran de la moció presentada pel grup municipal de la CUP, que ha donat suport a les famílies, s'ha viscut un moment de gran tensió al Saló de Plens, amb xiuladescops als bancs i crits com "quina vergonya!" o expressions iròniques com "aquest és el futur que tindreu a Reus!" i "després tots al Trapezi per passar-s'ho bé!".

Les famílies de la zona D havien previst interrompre la sessió plenària amb pancartes i adhesius reivindicatius, però efectius policials els ho han requisat abans d'entrar a l'Ajuntament, els han registrat i, fins i tot, segons han assegurat a la premsa, no han deixat passar a una mare. Cal recordar que les manifestacions públiques estan prohibides en el Saló de Plens, però en altres plenaris no s'ha impedit el pas ni prohibit l'accés amb pancartes, com sí aquest divendres. Tot seguit, l'alcaldessa els ha convidat a abandonar la sala i ha continuat amb el següent punt de l'ordre del dia.

  • Han interromput el plenari amb crits i xiulades.

De fet, el tema de la seguretat ha generat un enfrontament entre l'alcaldessa, Sandra Guaita, i un dels regidors no adscrits, José Ruiz, qui ha denunciat l'increment de la presència policial, quan la llei marca només dos agents. Guaita ha acusat el regidor de "mentir en un plenari" i ha garantit que "sempre hi ha policia, a la porta o a la plaça del Mercadal com a mesura de prevenció del terrorisme", i li ha demanat la rectificació, a la qual Ruiz s'ha negat. Aquest mitjà ha vist un total de cinc agents al Palau Municipal per "controlar" les accions que poguessin emprendre les famílies.

El resultat de la moció presentada per la CUP ha sigut negatiu, amb els 15 vots en contra dels partits a govern (PSC, ERC i ARA), però les anticapitalistes han obtingut el suport de tota l'oposició del consistori reusenc (Junts, PP, Vox i els regidors no adscrits). Un resultat esperat per les famílies, que han agraït també el suport dels altres 12 regidors de l'Ajuntament i han refermat que continuaran lluitant per defensar una escola pública de qualitat i de proximitat.

«S'ha convertit en els jocs de la fam»

Després de la interrupció del ple, les famílies s'han manifestat davant de l'Ajuntament de Reus, on es tornaran a concentrar el pròxim dijous 22 de maig, a les 17 hores. Conviden a totes les escoles públiques, les AFA i AMiPA de la ciutat a assistir-hi per donar-los suport perquè, com assenyala una de les portaveus, Nerea Rodríguez, consideren que el "posicionament del govern és vergonyós" i recorden que no estan demanant res més que "reobrir una línia que els pertoca dins de la seva zona" (la d'I3 a l'escola la Vitxeta que el departament d'Educació va tancar l'any passat).

També, recorden que "no els han volgut atendre en cap lloc en els últims mesos", ni als Serveis Territorials, ni a l'Oficina Municipal d'Educació ni a la regidoria, fins a aquest dijous 15 de maig, en què van mantenir una reunió "d'última hora, després de mesos demanant que ens escoltessin", critica Albert Badia, un altre dels afectats. Encara més, ell exposa que "quan va sortir a la llum la nova zonificació, ells van veure clarament que faltarien places per a la canalla del barri i l'alarma els va saltar de seguida", després, a les portes obertes, els van indicar que la majoria de les places públiques les ocuparien germans. "Ens van tractar d'exagerats, perquè l'Ajuntament assegurava tenir tota la informació i que hi hauria places per tothom, però no ha estat així", afegeix.

  • Defensen una escola pública, de qualitat i de proximitat.

Per això, les famílies de la zona D continuaran protestant. "Ara ho han convertit en els jocs de la fam", lamenta Badia, qui insisteix que "primer, han d'admetre que s'ha fet malament; la reunió va ser la d'uns polítics que no es volen moure de la seva posició", critiquen. Amb tot, esperen que "siguin capaços d'admetre els seus errors" i mentrestant no passi, els tindran al davant. L'alternativa que els donen per tenir plaça pública és portar els seus infants a centres que es troben a l'altra punta de la ciutat, a 2 km de la seva residència.

En aquest sentit, Albert Badia evidencia que "els queda més a prop anar a la Selva del Camp o a Constantí que segons quines zones de Reus a les nou del matí". Per la seva banda, Rodríguez assenyala que encara "no saben en quines escoles quedaran places públiques", motiu pel qual, a principis de juny hauran de reordenar les llistes de centres on inscriure els seus fills i filles "a cegues". "Creuarem els dits per mantenir la posició en el sorteig i poder escolaritzar els nostres infants", ha expressat.

  • La indignació per la nova zonificació els farà continuar lluitant.

El «compromís» de govern: rebuig als canvis

A més, les famílies han acusat el govern de Reus de "mantenir les concertades quan ja fa temps que perillen per qüestions econòmiques, a causa de la baixa demanda, i en canvi, afavoreixen el tancament de la pública que sí que té demanda". "Saben que molts no aniran tan lluny i optaran per la concertada, llavors, lluitar contra la segregació és obligar les famílies a enviar els nens a l'altra punta de la ciutat?", ha qüestionat Badia, qui ha apuntat que "la mala planificació és evident, quan fa tres anys que tenien el cens infantil" i, per tant, la quantitat d'alumnes que haurien de començar I3 el curs 2025-2026.

Una denúncia que també ha inclòs la CUP en la seva moció, com ha exposat la regidora Mònica Pàmies: "allarguen convenientment la zona D perquè arribi al Col·legi Sant Josep perquè els nens acabin inscrits allà", ja que el centre té línies buides. Pàmies ha recordat que, l'any 2019, les famílies de l'escola Isabel Besora es van tancar al seu centre per evitar la reducció d'una línia i ha demanat el compromís de govern, a través de la moció, perquè "rebutgin públicament el tancament de qualsevol línia en els pròxims cinc anys i que l'ajustament de la demanda es faci per la reducció de les ràtios".

«No ens deixen una altra opció, és això o no matricular els nostres fills», les famílies de la zona D.

Malgrat tot, els partits a govern s'han mantingut ferms en la seva posició i han rebutjat la proposta de la CUP i, per tant, els acords amb què les cupaires demanaven que la zonificació escolar es rectifiqui amb la màxima celeritat i escoltant a la comunitat educativa perquè es pugui refer per al curs 2026-2027, tampoc instaran a la Generalitat que es reobri la línia de la Vitxeta com a mesura per garantir que l'oferta pública sigui igual o superior a la demanda, ni traslladaran al Parlament la negativa de l'Ajuntament de Reus davant qualsevol potencial tancament de línia. La regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López, només ha afirmat que "continuaran treballant per a la reducció de ràtios, combatre la segregació escolar i per donar visibilitat als projectes educatius dels centres" .

Pel que fa a les reclamacions de les famílies -i de la CUP-, ha refermat que "el govern defensa el mateix que defensava, que la posició està més que clara i la resta és extrema demagògia". En la seva intervenció, s'ha emparat en el seu "compromís amb l'educació", pel qual "han reduït ràtios pactades a 17, 18 i 19", i ha tret pit del "primer grup singular" que iniciarà curs a Reus. Sobre la zonificació ha conclòs que "és una eina activa i revisable i que es faran els canvis pertinents, només si s'escau". Però ha qualificat "d'incoherència, inviabilitat i irresponsabilitat" les peticions de les famílies afectades i del grup municipal de la CUP assegurant que "demanar obrir la línia de la Vitxeta, de retruc portaria al tancament d'una altra línia en una altra escola de Reus".

  • El debat al ple del mes de maig ha dividit l`oposició contra el govern.

L'oposició en bloc per recolzar les famílies

Davant això, tota l'oposició s'ha unit en el ple ordinari d'aquest mes de maig per recolzar les famílies i s'han posat les mans al cap per la necessitat i urgència del tema. Des de Junts per Reus, la regidora Sarah Dubois ha criticat que "caldria haver escoltat més a les famílies durant tot el procés de planificació" i ha insistit que "s'han de reduir les ràtios i evitar el tancament de línies a les escoles".

Per la seva banda, la regidora del Partit Popular, Sílvia Virgili, ha assenyalat que "aquest govern no ha implementat mesures efectives d'acord amb el Pacte contra la segregació escolar" i ha posat sobre la taula que "les conseqüències són negatives a tots els nivells", tot recordant que la zonificació ha de garantir que hi hagi "suficiència d'oferta, pluralitat i una distribució equitatives d'escoles", entre d'altres.

El regidor de Vox, Francisco Javier Vaquero, ha criticat que es tanquin línies, quan "manquen professors i no es cobreixen les baixes amb docents substituts", i que "no es pensi en els infants". Per últim, en el debat al plenari, els regidors no adscrits també han anat contra el govern. Julio Pardo ha qüestionat "on podran escolaritzar els seus fills aquestes famílies que s'han quedat sense plaça, ja que ningú ha plantejat solucions" i ha reivindicat que "tots els ciutadans han de poder escollir i accedir a la pública".

José Ruiz ha etzibat que "el govern posa al centre les persones, però només aquelles que els interessen" i que no es tindrà en compte la conciliació familiar si "els pares i mares han de fer malabarismes per portar els fills a l'escola; cal escoltar les seves necessitats i no decidir des del despatx".