Les famílies afectades pel canvi amb la nova zonificació escolar, que s'ha implementat ja en el període de preinscripcions als centres educatius de Reus de cara al curs 2025-2026, continuen en peu de guerra. Davant la manca d'oferta pública suficient a la zona D per cobrir les necessitats de tots els infants residents a la mateixa zona, fet que van evidenciar el passat divendres 9 de maig, els pares i mares d'aquesta zona nord-est de la ciutat continuen reclamant a l'Ajuntament i al departament d'Educació de la Generalitat una solució que els garanteixi una educació pública i de proximitat per als seus fills i filles. Després de diverses negatives, el govern local ha accedit a reunir-se amb elles, aquest dijous 15 de maig al migdia.
Malgrat tot, la resposta ha sigut la mateixa que ja van avançar als mitjans de comunicació el passat dimarts 13 de maig. En aquesta reunió, segons ha pogut saber TarragonaDigital, han estat presents l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita; la regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López; i dues tècniques de la regidoria; i portaveus de les famílies afectades -representació que els haurien acotat a cinc persones-. Segons informen les famílies de la zona D, els membres de govern rebutjaran la moció que presentarà el grup municipal de la CUP, en el ple d'aquest divendres 16 de maig, amb què exigeixen la reobertura immediata de la segona línia d'I3 de l'escola la Vitxeta i que es refaci la zonificació escolar amb la comunitat educativa de la ciutat per garantir que cap família es quedi sense plaça pública a la seva zona de residència.
Unes reclamacions que ja han fet arribar al Parlament de Catalunya, a través de la diputada cupaire Laia Estrada, i que reforçaran les mateixes famílies amb la seva presència a la nova sessió plenària, tot i que després de la reunió d'aquest dijous, asseguren que "l'Ajuntament no els donarà suport" -que les famílies esperaven per tal de tenir més força a l'hora de reclamar als SSTT i la Generalitat- i que es negarà a la reobertura de la línia d'I3 a la Vitxeta perquè "això provocaria una sobreoferta que portaria al tancament d'una altra línia en una escola de Reus", haurien argumentat les autoritats municipals en la trobada. En aquest sentit, les famílies justifiquen la seva insistència sobre la Vitxeta perquè "aquesta escola ja compta amb la infraestructura" per a acollir els infants, mentre que els altres dos centres ja haurien cobert totes les places que "físicament" poden oferir a les seves aules.
La solució que els proposen, un «pegat» per no modificar la zonificació
"La solució que ens proposen són engrunes per a fer-nos callar", afirmen les famílies de la zona D, que insisteixen a l'Ajuntament de Reus que la "zonificació està mal feta, ja que només els ofereix tres escoles públiques (Pi del Burgar, Rubió i Ors i la Vitxeta), quan altres zones tenen fins a cinc o sis". Segons les famílies, el govern hauria defensat en tot moment que "està ben feta", que la van "elaborar en deu mesos, quan el procés habitual acostuma a ser de dos anys" i, en tot cas, els haurien recordat que revisaran la zonificació de cara a l'any vinent. Així, la conclusió que han extret les famílies de la reunió és que "no és possible disposar de plaça pública ara mateix a la seva zona".
Les opcions que els donarien, per tant, són "a l'entorn de la seva zona de residència", però no a la mateixa. En aquesta línia, les famílies qüestionen a l'Ajuntament que si la zonificació està ben feta i els criteris emprats han sigut per combatre la segregació escolar, "com acabaran amb aquesta segregació" si ara han d'incomplir la mateixa zonificació per tal de garantir una educació pública per aquests divuit infants que s'han quedat sense plaça a la seva zona. "Ens ofereixen un pegat, que miraran per cadascú de nosaltres perquè puguem entrar conjuntament en una escola pública d'una altra zona", asseguren les famílies. Una opció que, segons acusen, desconeixen "si realment és possible fora de termini". "Què hi dirà el departament?", es pregunten.
Tanmateix, els pares i mares de la zona D lamenten que del 4 al 6 de juny hauran de "reordenar la llista de centres a cegues" i que, al cap i a la fi, no només els "deixin sense oferta pública a la seva zona, tampoc escollir quin projecte educatiu volen per als seus fills". Pel que fa als percentatges facilitats als mitjans per fonts de l'Ajuntament, que indicaven que "un 91% de les famílies amb nens i nenes que el pròxim curs passen a I3 aconsegueixen plaça en primera opció i que més d'un 95% ho fan en la segona opció", les famílies posen el focus en el percentatge restant: "què passa amb aquells infants que no han entrat?".
En aquesta "lluita", en què tenen previst fer noves accions, que aniran anunciant els pròxims dies a través del perfil d'Instagram @families.afectades, compten amb el suport del sindicat USTEC-STEs (IAC) i de la secció d'Ensenyament Deixa de ser una illa de la CGT. També, han habilitat diferents punts per a la recollida de signatures: Batabat (carrer de les Galanes, 3); Numon (carrer de Sant Magí Alegre, 4); Casal Despertaferro (carrer de Martí Napolità, 7); Anem al gra (avinguda de Prat de la Riba, 22); i Xiquets de Reus (carrer del Rosich, 4). Aquest mitjà s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Reus per conèixer la seva versió, però de moment no ha obtingut resposta.