Les famílies residents a l’edifici situat al carrer Mina de Madró, núm. 2, 4 i 6, de la Pobla de Mafumet viuen un calvari malgrat haver complert sempre amb les seves obligacions de pagament en els últims deu anys. La Sareb (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) té previst desallotjar les 25 famílies que viuen en els tres blocs, el pròxim 28 de novembre, arran de l’execució hipotecària contra l’antiga promotora el 2018.
Els veïns i veïnes s’han organitzat amb el Pla Sareb i el Sindicat d’Habitatge de Reus per aturar aquest “desnonament massiu”, la notificació del qual va arribar fa tres mesos. L’Ajuntament de la Pobla també els ha mostrat el seu suport aprovant -de forma unànime- una moció perquè la societat freni el desallotjament i han instat la Generalitat i el Govern estatal a forçar una negociació per oferir venda o lloguer dels pisos.
“Mai t’imagines que et pot passar una cosa així”, explica José Ruzafa, un dels portaveus dels veïns afectats. “És una situació insostenible”, lamenta Maria Lara, una altra de les veïnes afectades.
Una lluita que va començar el 2021
Les alarmes ja van sonar el 2021, quan després d’una dècada de complir amb totes les obligacions i renovar contractes, de manera inesperada un representant de l’empresa de gestió dels lloguers va informar els inquilins que no havien de continuar pagant i que el jutjat ja s’hi posaria en contacte. Ells havien llogat sense saber-ho un habitatge a una societat que ja no n'era propietària.
Llavors, van contactar amb el Jutjat de Primera Instància n. 3 de Tarragona i els van indicar que només havien de presentar els contractes de lloguer i demostrar que estaven al corrent de pagament. “Ens vam fer càrrec entre totes de les quotes pendents de la comunitat durant anys”, afegeix una de les veïnes.
El 29 de juliol de 2022, les famílies van rebre una ordre de desallotjament dels blocs malgrat haver presentat la documentació requerida. La jutgessa va determinar que no hi havia ‘títol suficient que justifiqui l’ocupació efectiva’. “Després de deu anys de lloguer, aquesta decisió ens va deixar perplexes”, explica Lara. Els veïns lamenten que la falta d’opcions de lloguer en un poble de menys de 5.000 habitants i els preus cada vegada més alts els deixa sense alternatives.
Aquesta amenaça va activar les famílies, que van buscar suport legal, institucional i sindical. La portaveu denuncia que la situació no ha avançat malgrat que la Sareb va prometre que es posaria en contacte per oferir-los un lloguer. “Vam decidir recolzar-nos en els estaments públics per demanar-los ajuda, però sense arribar a rebre mai respostes”, comenta Ruzafa.
Exigir nous contractes
“Després d’anys d’anar d’un lloc a l’altre i trucar totes les portes, algunes per guanyar temps, altres per perdre’l, ara són les veïnes qui s’organitzen per lluitar per les seves cases i aconseguir solucions per elles mateixes”, ha declarat Guillem Jové, del Sindicat d’Habitatge de Reus, a les portes de l’Ajuntament abans del ple extraordinari en què s’ha aprovat una moció en suport del veïnat. “Estem disposats a arribar fins al final, i no donar cap pas enrere en la negociació col·lectiva”, ha remarcat Ruzafa entre els veïns.
Les quatre demandes que, aquest dijous 3 d’octubre, ha fet arribar el veïnat en lluita a Sareb són clares: la suspensió del macrollançament del 28 de novembre, l’obertura d’una negociació col·lectiva, la regularització de totes les veïnes, i contractes sense clàusules abusives.
Des de Pla Sareb, la campanya del moviment per l’habitatge sota la que s’han recuperat i regularitzat habitatges de Sareb arreu de l'estat, han assessorat a les veïnes per poder exigir contractes sense les clàusules abusives detectades en altres promocions de l’entitat pagada amb diners públics.