El grup de recerca NFOC-Salut de la Universitat Rovira i Virgili ha iniciat un estudi per investigar l'impacte del consum de vi negre sense alcohol combinat amb la dieta mediterrània en les capacitats cognitives i locomotores de persones d'entre 60 i 74 anys. Per dur-lo a terme, s'estan buscant voluntaris que compleixin aquest perfil i que no tinguin diagnosticat cap deteriorament cognitiu ni demència. Les persones interessades a participar-hi poden contactar a través d'aquest correu electrònic.
El projecte, anomenat WinAging, està liderat per les investigadores Rosa Solà i Anna Pedret del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV. L'estudi tindrà una durada de nou mesos i inclourà dos grups: un que consumirà vi negre sense alcohol seguint les pautes de la dieta mediterrània i un altre que seguirà la mateixa dieta però prioritzarà el consum d'aigua.
Els participants rebran assessorament dietètic i assistiran a quatre visites presencials amb l'equip investigador, on es faran proves cognitives i de mobilitat, a més de recollir mostres biològiques. També s'inclouran sis trucades de seguiment per garantir el bon desenvolupament del programa.
Abans d'iniciar la intervenció nutricional, es va dur a terme un procés de cocreació amb un grup reduït de participants per adaptar el material i facilitar el seguiment de les pautes assignades.
L'estudi es desenvolupa amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja, l'Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino, el Centre MQ Reus i el centre mèdic Alomar. Està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i ha estat aprovat pel Comitè d'Ètica d'Investigació amb Medicaments de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. Actualment, la fase d'intervenció ja està en marxa amb els primers participants.