El document ha advertit que la totalitat de la població ha estat exposada a uns nivells insalubres d'aquest contaminant i que Barcelona ha tornat a incomplir el límit legal de diòxid de nitrogen. En aquest sentit, l'entitat ha exigit al Govern plans de lluita contra l'ozó i ha demanat als nous alcaldes que "prioritzin" la implantació de les zones de baixes emissions.
L'informe estatal sobre la qualitat de l’aire elaborat per Ecologistes en Acció ha analitzat les dades recollides a 780 estacions oficials de mesura instal·lades a tot l'Estat, entre elles les 114 ubicades a Catalunya.
La qualitat de l'aire ha empitjorat a Catalunya respecte del 2020 i el 2021
Entre les principals conclusions, l'informe destaca que durant el 2022 la qualitat de l'aire a Catalunya va empitjorar respecte dels anys 2020 i 2021, amb un augment dels nivells de partícules en suspensió (PM10 y PM2,5) i ozó troposfèric, i més matisat de diòxid de nitrogen (NO2), encara que sense assolir les concentracions habituals en anys anteriors a la pandèmia.Segons l'entitat, d'acord amb els valors màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'objectiu a llarg termini per protegir la vegetació de la Unió Europea, l'aire contaminat va afectar el 2022 la totalitat de la població i del territori catalans.
Així mateix, si es prenen els estàndards de la normativa, que són "més laxos que les recomanacions de l'OMS", la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals va ser de 2,9 milions de persones a l'àrea de Barcelona i al prepirineu. A més, es va sobrepassar l'objectiu legal per a la protecció de la vegetació al 28% del territori català, concretament a les zones del Camp de Tarragona, la Plana de Vic, el prepirineu i Ponent.
Per altra banda, el document ha apuntat que l'àrea metropolitana de Barcelona va tornar a superar el límit legal anual de diòxid de nitrogen. L'informe també ha detallat que nou de cada deu catalans van respirar el 2022 un aire que incompliria els nous estàndards legals proposats per la Unió Europea per al 2030.
Plans de millora de la qualitat de l'aire i més transport públic
Per altra banda, ha valorat que la informació que les administracions públiques proporcionen a la ciutadania no és "adequada ni ajustada a la gravetat del problema". En aquesta línia, s'ha referit a l'Eurobaròmetre sobre la qualitat de l'aire publicat l'abril del 2022 i que va revelar que el 61% dels espanyols es consideraven mal o gens informats.L'ONG ha recordat que els plans de millora de la qualitat de l'aire són obligatoris segons la legislació vigent i ha lamentat que una desena de comunitats autònomes estiguin incomplint la seva obligació d'elaborar-los per rebaixar l'ozó a les zones on s'excedeixen els objectius legals.
Per tot plegat, ha alertat que l'única via d'actuació per a reduir la contaminació de l'aire per ozó és disminuir el trànsit motoritzat, potenciant la mobilitat activa de vianants i ciclistes i el transport públic net. També ha considerat que cal promoure l'estalvi energètic, tancar les centrals tèrmiques de combustibles fòssils.
Així mateix, també aposta per penalitzar el dièsel, reduir l'ús de l'avió, accelerar l'àrea de control de les emissions del transport marítim del Mediterrani, i una moratòria de les noves macrogranges ramaderes.