Els membres de diferents entitats amb seu al local de la Col·lectiva, ubicat al número 115 de l'avinguda de Salou de Reus, han interromput el ple de l'Ajuntament d'aquest divendres 21 de març, amb l'objectiu de reclamar davant la convocatòria de desnonament que els afecta i protestar per la manca de suport institucional davant la situació de l'habitatge a la ciutat. La interrupció ha tingut lloc quan l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, donava pas a la votació del punt 12 de l'ordre del dia per a l'aprovació definitiva del Protocol per a la prevenció de l'assetjament a l'Ajuntament.
Una de les portaveus del grup manifestant ha interpel·lat l'alcaldessa prenent el fil "de l'assetjament" i ha començat a exposar la seva defensa del dret a l'habitatge. Els diferents membres que han assistit al Saló de Plens han aixecat dues pancartes en què reclamaven una negociació per salvar l'espai de la Col·lectiva i que s'acabi la "repressió amb el negoci de l'habitatge", en relació amb el grup de suport "Santa Anna Absolució", que es va presentar aquesta mateixa setmana per donar suport als dos detinguts durant un desnonament el passat mes de desembre, al carrer de Santa Anna, i que estan citats a declarar el pròxim dimecres als Jutjats de Reus.
Mentre els manifestants exigien la "retirada de totes les multes" per la vintena d'identificacions que hi va haver durant el desnonament esmentat, i protestaven per l'especulació amb l'habitatge, Sandra Guaita ha finalitzat la votació del punt i ha ordenat fermament un "petit recés" als regidors i regidores del consistori. Cal recordar que a les sessions plenàries no està permès cap protesta ni concentració pública.
La defensa de La Col·lectiva
La Col·lectiva és un "espai autogestionat i alliberat per la classe treballadora", al barri Juroca, que acull des de fa tres anys l'activitat de les següents entitats: el Sindicat d'Habitatge de Reus, l'ONG XAMA - Xarxa d'ajuda mútua alimentària, La Corda - Grup Anticarcerari de Reus i Tarragona, i l'Organització Juvenil Socialista del Tarragonès. Els col·lectius han convertit les antigues oficines del BBVA en un espai de trobada, formació, conversa, organització, suport i oci.
El passat mes de febrer, el Jutjat d'Instrucció número 4 de Reus va absoldre les nou persones vinculades al Sindicat d'Habitatge local que estaven acusades d'haver ocupat aquesta antiga seu bancària, amb data de 26 de febrer del 2022. El jutge no va poder provar que els encausats entressin dins el local, ja que els agents dels Mossos d'Esquadra van fer les identificacions de tots ells a l'exterior de l'antiga sucursal bancària.
La defensa del BBVA acusava els investigats d'un delicte lleu d'usurpació amb una multa de sis euros diaris durant sis mesos, a més d'un delicte lleu de danys tipificat amb una multa de sis euros de quota diària durant tres mesos. El local pertanyia a un particular, que va presentar denúncia per recuperar l'immoble que l'entitat havia tingut llogat; mentre que Fiscalia demanava l'absolució. El magistrat tampoc va poder provar que els implicats accedissin al local amb voluntat de quedar-s'hi ni que l'espai fos propietat del BBVA, com afirmava el banc. Per aquest motiu, la Fiscalia va sol·licitar la lliure absolució de les acusades.

Tot i l'absolució, convocatòria de desnonament
Malgrat l'absolució de les encausades, les entitats que formen part de la Col·lectiva van informar, a través de les xarxes socials, que han rebut una ordre de desallotjament en què "se'ls amenaça de fer-los marxar i abandonar la seva activitat", amb menys d'un mes d'antelació abans del llançament, amb data oberta, però previst entre els dies 7 i 9 d'abril. Afegeixen que "durant tres dies, els Mossos d'Esquadra tindran plena disponibilitat per executar el desnonament a qualsevol hora per la força".
Des de les entitats protesten que és "un atac directe" contra la classe treballadora organitzada que "treballa per garantir-se mútuament els drets més bàsics" i defensen la "solidaritat com la millor arma". El Sindicat d'Habitatge, la XAMA, la Corda i l'OJS continuen intentant obrir negociacions amb la propietat per poder quedar-se al local de la Col·lectiva.
Mentrestant, ja van organitzar una jornada el passat dissabte 15 de març, amb l'objectiu de donar-se a conèixer, i en preparen una altra per al dia 29, amb una manifestació, a les 12 hores, a la plaça de Prim. En paral·lel, han publicat el seu manifest en defensa de la Col·lectiva per recollir signatures que els donin suport.