El govern espanyol estudia declarar l'emergència a la costa catalana afectada pel temporal

A Tarragona, la borrasca Nelson ha afectat les platges des de Cambrils fins al Baix Penedès

Un dels trams de la platja de l'Ardiaca de Cambrils on el mar s'ha endut la sorra.
Un dels trams de la platja de l'Ardiaca de Cambrils on el mar s'ha endut la sorra. | Mar Rovira/ACN
03 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:28h

El govern espanyol estudia fer una declaració d'emergència a la costa catalana per accelerar la recuperació de les platges, després que la borrasca Nelson que les ha afectat durant el cap de setmana n'hagi deixat diverses d'afectades i sense sorra. Al Camp de Tarragona, el temporal va provocar afectacions des de Cambrils fins a Calafell i Cunit.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s'ha reunit aquest dimarts 2 d'abril amb els subdelegats del govern espanyol a Barcelona, Tarragona i Girona i amb els caps de demarcació de costes d'aquestes províncies per avaluar la situació provocada pel temporal.

La declaració d'emergència es podria fer a través d'una resolució de la Secretaria d'Estat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Prieto ha assegurat que la campanya d'estiu "no es veurà perjudicada" pel temporal.

Avaluant els danys provocats pel temporal

Durant la reunió s'ha constatat que molts dels municipis afectats estan actualment en el procés d'avaluar els danys causats. Els informes que ha fet la delegació són, doncs, "preliminars", i es treballa per concretar les necessitats de cada poble i ciutat.

En aquest sentit, la Delegació del Govern a Catalunya subratlla que el temporal ha estat de component sud, fet que ha provocat que molta de la sorra desplaçada "no hagi sortit del sistema de platges".

El convenciment de l'administració és que si no hi ha un altre temporal com aquest, que ha estat de component sud, "gran part de la sorra hauria de tornar a la platja en les pròximes setmanes". Per això, subratllava, les afectacions són encara preliminars.