Nou espoli de llentiscle: cinc veïns de Reus, enxampats en un bosc del Baix Ebre

La planta és venuda al mercat per a usos ornamentals
Els cinc veïns de Reus havien recol·lectat fins a 111 quilos de llentiscle | guàrdia civil

 

Nova confiscació de llentiscle a les comarques de Tarragona aquest dimecres, 12 de febrer. Agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil de Tortosa i de l’Ametlla de Mar han enxampat cinc individus veïns de Reus que havien recol·lectat sense autorització fins a 111 quilos de llentiscle al paratge natural de la Partida Punta de l’Àliga, al terme municipal del Perelló, al Baix Ebre.

 

En les darreres setmanes, diversos ens municipals i propietaris forestals havien mostrat la seva preocupació per la recol·lecció indiscriminada i massiva de brots de llentiscle en diversos boscos de la demarcació de Tarragona. Després de diverses actuacions relacionades amb aquesta activitat, els agents del SEPRONA van orientar diversos serveis a la protecció dels hàbitats naturals per evitar el deteriorament que pateixen per l’espoli del llentiscle.

 

Així doncs, el matí d’aquest dimecres, una patrulla del SEPRONA i una altra de la Guàrdia Civil de l’Ametlla de Mar estaven vigilant per diversos camins rurals de la zona de la Punta de l’Àliga, quan van localitzar un vehicle aparcat a l’entrada d’un camí rural i, al costat, diversos farcells de brots de llentiscle.

 

Al cap d’una estona, van aparèixer cinc persones amb més farcells de llentiscle, així que els agents els van demanar la documentació i els van fer diverses preguntes relacionades amb l’activitat que estaven duent a terme. Els homes van manifestar que no tenien cap mena de documentació personal ni tampoc una autorització mediambiental per poder endur-se el llentiscle. Per això, la Guàrdia Civil els va traslladar a les dependències d’estrangeria del Cos Nacional de Policia, per tal de verificar l’estança legal al país.

 

Pel que fa al llentiscle i els utensilis que havien utilitzat per agafar-lo, tot va ser dipositat a la deixalleria municipal per a la seva destrucció, informant els serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 

Per què darrerament s’està robant tant de llentiscle?

El llentiscle és un arbust que en els darrers mesos està patint un espoli descontrolat. El darrer cas va ser aquest passat cap de setmana, a Calafell. Grups organitzats es desplacen fins a les zones on es troba aquesta planta, la recol·lecten i després és transportada a mercats que la vendran. Es una planta amb força sortida al mercat, que s’utilitza per elaborar barnissos, aromatirtzació i també té usos ornamentals, per fer rams o decorar, com ara cerimònies funeràries.