Ajuntament i Generalitat es comprometen a invertir més d'un milió d'euros pel patrimoni tarragoní l'any 2020

Una gran part de la inversió serà per la Muralla, que rebrà 684.000 euros | S'ha signat un conveni específic per manteniment de 200.000 euros anuals i la creació de la Taula de Gestió del Patrimoni
La Muralla serà un dels elements que més pressupost rebrà: 684.000 euros per l'any vinent. | Ángel Ullate

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona s'han compromès a invertir més d'un milió d'euros pel patrimoni tarragoní l'any 2020. Ho han fet després d'una reunió bilateral entre el consistori i la Direcció General de Patrimoni, celebrada aquest dijous. D'altra banda, les administracions han signat el primer conveni específic de manteniment i conservació, que preveu 200.000 euros anuals —100.000 cadascuna— fins al 2023. També s'ha acordat la Taula de Gestió del Patrimoni, que farà seguiment de l'estat dels monuments, una iniciativa reclamada per la CUP. La Muralla serà un dels monuments amb més pressupost, gairebé 700.000 euros, però «els tècnics podran decidir si aquests diners van a una altra actuació més prioritària», ha explicat la Directora General de Patrimoni, Elsa Ibar. Tant Ibar com l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, han valorat la trobada de manera «molt positiva». 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'Ajuntament i la Generalitat prometen inversions i control sobre el patrimoni de TGN

La reunió bilateral entre l'Ajuntament de Tarragona i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya ha donat els seus fruits. L'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i la directora general, Elsa Ibar, han anunciat inversions i major control sobre el patrimoni tarragoní pels pròxims anys. L'any vinent, ambdues administracions invertiran 342.000 euros —684.000 en total— per executar el Pla Director de la Muralla. Actuar en la baixada del Roser és prioritat, però Ricomà ha alertat que, «si els tècnics ho creuen necessari, es podrien derivar els diners cap a altres casos més prioritaris»

La segona tanda d'inversions arribarà de la mà del primer conveni específic de conservació i manteniment. Es tracta d'una proposta que va fer Ricomà i que la Generalitat ha vist amb bons ulls. Segons el conveni, cada administració aportarà 100.000 euros anuals fins al 2023, amb una possible pròrroga de dos anys. Aquests diners ja s'han consignat als pressupostos tarragonins pel 2020, però els de la Generalitat estaran supeditats a l'aprovació dels comptes. 

Per altra banda, l'Ajuntament també invertirà 100.000 euros en l'amfiteatre, una actuació que es preveu des del tancament del monument el passat mes de setembre. Aquesta xifra podria augmentar si es deriven diners de la partida de la Muralla, quelcom que podria succeir. La Generalitat, a més, també invertirà 700.000 euros en la Vil·la dels Munts i 70.000 en el Teatre Romà. Tot plegat comporta una inversió superior al milió d'euros pel 2020. 

L'Amfiteatre de Tarragona rebrà un mínim de 100.000 euros, però s'hi podrien destinar més recursos si fos necessari. | Àngel Ullate

Acorden crear la Taula de Gestió del Patrimoni

La reunió d'aquest dijous també ha servit perquè les dues administracions acordin la creació de la Taula de Gestió del Patrimoni Mundial. Es tracta d'una iniciativa que reclamava la CUP, qui assegurava que, «si la taula existís, no es cometrien errors com el de les grades del Circ a Sedassos». Aquesta mesa aglutinarà tots els agents implicats en la conservació i manteniment, des de l'Estat, la Generalitat i el consistori passant per l'Arquebisbat o els instituts de recerca. 

Tant Ricomà com Ibar han valorat «molt positivament» la reunió, i han deixat clar que la relació i coordinació entre les administracions és «molt bona». La reunió bilateral es repetirà trimestralment, amb la voluntat de gestionar de la millor manera possible la conservació dels monuments. 

"🎄ACTES I HORARIS: Tot el que pots fer aquest Nadal a TGN!" "⚓ BONA NOTÍCIA: Les sorprenents novetats que tindrà el Museu del Port de TGN"