Rècord de pernoctacions l'any 2018 a Tarragona tot i el descens de visitants

L'estada mitjana a la ciutat també ha pujat fins a les 3 nits | L'arribada d'un 91% més de creueristes ha estat «fonamental» per assolir el rècord
Un grup de turistes a la plaça del Fòrum de Tarragona. | Caralp Mariné

 

L'any 2018 ha estat de rècord pel turisme a Tarragona. El nombre de pernoctacions a la ciutat ha tornat a augmentar i ha superat la xifra de l'any 2017 en un 1,3%. En total, s'han assolit 1.428.481 pernoctacions. La dada contrasta amb el nombre de visitants que ha rebut la ciutat, que ha baixat en 125.000 persones. Tot i això, l'augment en l'arribada de creueristes —un 91% més— i l'allargada de l'estada mitjana —de 2,82 nits a 2,98—, sumat a la xifra rècord, deixen una sensació «molt satisfactòria» i «optimista», segons la regidora de Turisme i presidenta del Patronat, Inmaculada Rodríguez (PP). 

Tarragona torna a superar el rècord de pernoctacions l'any 2018

Ja fa anys que la xifra de pernoctacions augmenta a la ciutat de Tarragona. L'any 2017 va ser de rècord, però el 2018 també ha deixat registres històrics. En total, durant l'any passat es van assolir 1.428.481 pernoctacions a la ciutat, segons l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. Es tracta d'un augment de l'1,3%.

Aquesta dada, però, contrasta amb un descens del 3,37% —125.000 persones— en el nombre de visitants respecte el 2017. Tot i superar novament els dos milions, el nombre es va frenar l'any 2018 en aproximadament 2.150.000 persones. Cal recordar que el 2017 va ser un any rècord pel turisme a Catalunya i Espanya, per això ni Patronat ni regidoria es mostren preocupats, ans al contrari. «Nosaltres estem molt satisfets i esperem que el sector també ho estigui», ha dit el gerent del Patronat, Ángel Arenas. De fet, aquest descens vindria provocat per l'augment de l'estada mitja a la ciutat.

Un grup de turistes, durant una visita guiada a la capçalera del Circ Romà de Tarragona. | Caralp Mariné

L'estada mitja a la ciutat s'allarga fins als tres dies

Una altra de les dades que ha generat «optimisme» en el turisme tarragoní és l'allargada de l'estada mitjana dels visitants: ha passat de 2,82 nits a 2,98. 481.153 turistes han dormit en hotels o càmpings i aproximadament uns 230.000 ho han fet en apartaments o segones residències. L'ocupació hotelera ha augmentat en 4 punts —del 55,4% al 58,1%— i la de càmpings n'ha baixat 6 —del 71,1% al 65,3%—. Aquestes variacions, argumenten des del Patronat, tenen a veure amb l'increment i reducció de l'oferta de llits i unitats d'acampada.

La desaparició de l'hotel Imperial Tarraco el mes de maig de l'any passat ha provocat que la xifra de pernoctacions en hotels hagi baixat un 2,7 % —com menys llits, més ocupació però menys pernoctacions—, dada que contrasta i s'equilibra amb l'augment de les pernoctacions en càmpings, que han pujat gairebé tres punts. En aquest sentit, Inmaculada Rodríguez confiava amb «poder comptar, l'estiu d'aquest any, amb el renovat Imperial Tarraco». Actualment, les obres de remodelació de l'hotel avancen en el termini previst. 

L'augment del 91% en l'arribada de creueristes a Tarragona ha estat fonamental per créixer en nombre de pernoctacions. | TarragonaDigital

Creueristes, peça clau del creixement turístic a Tarragona

Una de les peces clau perquè el turisme tarragoní aconsegueixi «consolidar el creixement contingut» és l'increment de l'arribada de creueristes. L'any 2018, en van venir un 91% més que l'anterior: de 51.393 a 98.126. De tots ells, segons ha informat el Patronat, només 13.600 han evitat passar per Tarragona. 

L'any passat, 55.747 creueristes van visitar Tarragona lliurement. 22.118 van desembarcar o embarcar a la ciutat i 6.661 van participar en excursions organitzades. El més important, però, és que el 25% dels creueristes que van baixar o pujar del vaixell a la ciutat s'hi van quedar a dormir. La majoria ho van fer en hotels —un 73,6%— i un 80% eren de nacionalitat espanyola. 

Altra vegada, Tarragona ha aconseguit millorar els registres turístics. Com és habitual, els mercats emissors principals són el nacional, l'alemany i el francès i la tipologia de turisme més habitual és el familiar. Per l'any 2019, l'objectiu de la regidoria és que «els visitants es trobin amb una Tarragona oberta». Per això, asseguren que els monuments històrics obriran en diumenge i treballen perquè el comerç també ho faci. Cal recordar que la majoria dels creuers arribaran el darrer dia de la setmana. El turisme tarragoní va promocionar-se a FITUR aquest mes de gener per seguir creixent. 

"MIREU L'ACTUACIÓ: El tarragoní que ha triomfat amb el seu flamenc a 'La Voz'" "ATENCIÓ: Ja et pots preinscriure als màsters de la URV per al curs que ve"