ÚLTIMA HORA

Sánchez avisa que el confinament es podria allargar encara més

Una rajada provoca el desallotjament de la platja de la Savinosa a Tarragona

La Creu Roja va hissar la bandera vermella a la platja de la Savinosa, a Tarragona, ja que hi havia una rajada, o peix manta
Rajada a la platja de Tarragona | Cedida

 

El dimarts 31 de juliol a la tarda, la Creu Roja va hissar la bandera vermella a la platja de la Savinosa, a Tarragona, ja que hi havia una rajada, o peix manta, a menys de cinquanta metres de la platja. A més a més, també van decidir evacuar tots els banyistes de l’aigua per precaució.

 

No és la primera vegada que s’observa una rajada prop de les costes tarragonines, ja que fa uns dies es va poder fotografiar l’animal nedant a pocs metres de la sorra de la platja de l’Arrabassada. Seria el mateix exemplar que estaria desplaçant-se per la zona d’entre ambdues platges.

 

Finalment, la rajada va acabar marxant mar endins cap a dos quarts de vuit del vespre, hora en la qual la Creu Roja de Tarragona va informar que ja tornava a onejar la bandera verda a la platja de la Savinosa.

Les rajades s’acosten a les platges per reproduir-se

Tot i això, no es descarta que la rajada pugui tornar a apropar-se a la costa, ja que és una acció més freqüent del que es pot imaginar. Les rajades tenen per costum aproximar-se a les platges tarragonines entre finals de juny i principis d’agost per tal de reproduir-se i després tornen mar endins.

 

És per això que la Creu Roja va estar seguint els moviments de la rajada, amb les motos aquàtiques, sense intervenir-hi, els Agents Rurals només farien fora de l’aigua a l’animal si estigués mort o nedés a escassos metres de la platja.

Tot i que no és un animal agressiu, podria atacar si se sent acorralat

La rajada és una espècie de peix de la família dels batoïdeus o peixos cartilaginosos. Segons els experts, s'alimenten de petits peixos i plàncton i, tot i que tenen un fibló a la cua, la seva evolució ha fet que aquest punxó i el verí que segreguen s'hagin anat perdent.

 

L'hàbitat d'aquesta espècie és l'alta mar i és estrany veure'n a tocar de la costa. Malgrat que, a priori, són inofensius, els peixos manta podrien atacar si se senten acorralats, i és per això que cal prendre les precaucions pertinents. Cal evitar tocar-los i molt menys empaitar-los, ja que la seva picada pot provocar afectacions neurològiques.

Bandera vermella en una platja | Cedida

Prohibit el bany a cinc platges tarragonines

Fa tot just vint dies, el 12 de juliol, la bandera vermella va onejar a diverses platges de la ciutat de Tarragona. Concretament, el bany va quedar totalment prohibit a les platges del Miracle, l'Arrabassada, la Llarga la platja de la Móra i Tamarit. En aquella ocasió, la mala mar i la mar de fons van ser-ne les causes.

 

Cal recordar que no fer cas de les prohibicions, és a dir no respectar la banda vermella, comporta sancions econòmiques. Segons el municipi, les multes poden anar des de 100 euros, a Tarragona, fins als 400 euros, a Salou.

Més notícies de la categoria Tarragona