Els busos articulats de Tarragona, infrautilitzats

L'urbanisme de la ciutat i la manca d'adequació d'algunes parades de l'EMT limiten els serveis que poden realitzar els vehicles, posats en circulació fa prop de mig any
La flota de l'EMT compta amb tres autobusos articulats. | Cedida

 

El passat mes de març, l'anterior alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat per l'aleshores a responsable política de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Begoña Floria, i el gerent de l'EMT, Néstor Cañete, va presentar els tres nous autobusos articulats, de 18 metres de llarg i 155 places, que s'incorporaven al servei de bus urbà de la ciutat.

Uns autobusos que, cinc mesos després de posar-se en servei, estan infrautilitzats, segons informacions de fonts consultades per TarragonaDigital i que ha pogut contrastar aquesta redacció. Actualment, aquests vehicles donen servei a la línia 42, que connecta el centre de la ciutat amb l'antiga Universitat Laboral, però només ho fan en hores d’entrada i sortida de classe. La resta d’horaris es cobreixen amb autobusos convencionals.

Imatge dels busos articulats durant la seva presentació, el passat mes de març. | Cedida

 

Els busos articulats també reforcen a primera hora del matí el servei de la línia 54, que enllaça Bonavista amb el centre de la ciutat, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, però iniciant el trajecte al carrer 20, ja que l’urbanisme dels carrers d’aquest barri de Ponent impedeix que entri a la cèntrica plaça de la Constitució, tot i els canvis en la circulació fets i refets des de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament en els darrers mesos. Així mateix, durant les passades festes de Santa Tecla, es va veure algun dels autobusos articulats fent reforç al servei especial de Festa Major, en horari de tarda.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Aquests tres autobusos articulats s’han adquirit «amb un arrendament operatiu, sense opció de compra, que té un cost anual de 198.841,53 euros durant set anys de vigència». En total, 1.391.890,71 euros, que inclouen el lloguer dels vehicles i el seu manteniment.

Algunes parades no estan preparades

Les fonts consultades afirmen que «els busos estan més temps a la cotxera que circulant, ja que passat l’horari de màxima afluència es retiren del servei». TarragonaDigital ha pogut comprovar que sobre les 9.30 hores, passat l’horari d’entrada a l'escola, els autobusos articulats retornen a la cotxera del Polígon Industrial Francolí.

Acabats els serveis escolars, els busos articulats no es destinen a altres línies perquè diverses parades de la ciutat no estan condicionades per un vehicle tan llarg, alhora que tampoc ho estan alguns dels carrers, on no poden maniobrar per les seves dimensions, sigui pel mateix urbanisme o per l’incivisme d’alguns conductors de cotxe. «En la línia 42 o a primera hora del matí a Bonavista donen molt bon servei, però la ciutat no està preparada per aquests vehicles i les mancances que hi ha limiten els beneficis», explica un treballador de l'EMT.

Imatge de fa uns dies de la cotxera de l'EMT al Polígon Francolí, sobre les 9.30 hores, amb els busos articulats aparcats. | Tarragona Digital

 

Aquesta problemàtica s’ha vist durant els mesos d’estiu en la línia 16, que els mesos de juliol i agost enllaçava Pont i Gol amb la platja de l’Arrabassada. En aquesta ruta es van anul·lar diverses parades del trajecte, davant la impossibilitat que el vehicle de 18 metres pogués aturar-se amb les mínimes condicions de seguretat.

Les fonts consultades expliquen que «la conducció dels nous vehicles és molt satisfactòria, gira molt suau i pots controlar tot des del seient del conductor», tot i que lamenten que «no es puguin utilitzar en més serveis». Els nous autobusos compten amb una mampara de protecció per al conductor, megafonia i càmeres a totes les portes, per tal de poder tenir un major control sobre què passa al vehicle.

Una renovació necessària

La flota d’autobusos de l’EMT està envellida i necessita una renovació. Segons l'anterior govern municipal, aquesta renovació no s'ha fet perquè fins al passat mes de novembre es va estar pagant un ‘leasing’, heretat de l’alcalde Joan Miquel Nadal. Fins a l’arribada dels autobusos articulats, la compra més recent de vehicles, deixant de banda els microbús, va ser durant en el primer mandat de Josep Fèlix Ballesteros.

Imatge d'un dels autobusos més antics de la flota de l'EMT, fa uns dies a la parada de Colom. | Tarragona Digital

 

Treballadors de l’empresa i usuaris esperen en candeletes l’arribada, abans d’acabar l’any, de vuit nous autobusos, cinc d’ells d’entre 12 i 13 metres i tres més d’entre 9 i 11 metres. La compra d'aquests vuit vehicles es va aprovar en el consell de l'EMT del passat 30 de maig i suposaran una inversió total de 2.031.590 euros.

Tot i la inversió, aquesta no serà suficient. L’envelliment de la flota fa que molts dels vehicles hagin de passar regularment pel taller, obligant a posar en circulació autobusos amb més de 20 anys d’antiguitat.

"🔴 URGENT: Crític un jove en caure del Pont del Diable" "🎆🎉Tarragonines, tarragonins: ja és Santa Tecla!"