Chartreuse homenatja els 25 anys de la 'mamadeta' amb una exposici贸

La mostra s'inaugura aquest dijous a la tarda a l'Espai Turisme | La beguda de les festes de Santa Tecla arriba al seu quart de segle
Imatge d'arxiu d'ampolles de Chartreuse, entre elles una de l'edici贸 especial Tau. | OTC Group

 

Els noms de Tarragona i Chartreuse estan units des de fa m茅s d鈥檜n segle. L鈥檃ny 1903, un grup de monjos cartoixans expulsats de Fran莽a es van exiliar a la capital tarragonina per continuar la producci贸 del seu licor, fins que fa tres d猫cades, l鈥檃ny 1989, es va tancar la destil路leria de la Part Baixa.

En els darrers anys, el Chartreuse ha esdevingut el licor de Tarragona, mentre que la 'mamadeta', feta amb una barreja de Chartreuse verd, Chartreuse groc i granissat de llimona, s鈥檋a convertit en la beguda de les festes de Santa Tecla. Enguany, la beguda fa 25 anys i per celebrar l鈥檈fem猫ride aquest dijous, a les set de la tarda, s鈥檌naugura una exposici贸 sobre el primer quart de segle de la mamadeta.

La 'mamadeta' compleix 25 anys com a beguda de les festes de Santa Tecla. | TarragonaDigital

 

鈥榅XV anys de la beguda de les festes鈥 茅s el t铆tol de la mostra que organitza Chartreuse, amb la col路laboraci贸 del Port de Tarragona i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. L鈥檈xposici贸, que es podr脿 visitar a l鈥Espai Turisme fins al pr貌xim 24 de setembre, 茅s una retrospectiva dels 25 anys de barrilets, marxandatge i an猫cdotes sobre Tarragona i la beguda.

Un any m茅s Chartreuse ha elaborat una tirada especial del tradicional licor d鈥檋erbes de cara a les Festes de Santa Tecla, que es presentar脿 en el transcurs de l鈥檃cte inaugural de l鈥檈xposici贸. En total, ser脿 una tirada limitada de 1.700 ampolles que sortiran a la venda a partir d鈥aquest mateix dijous.

Un Chartreuse especial

Des de l鈥檃ny 2017, els monjos cartoixans elaboren un Chartreuse dedicat especialment a la ciutat, que rep el nom de Tau, lletra de l'alfabet grec representativa de Tarragona, que es visible en l'etiqueta de l'ampolla. 脡s una barreja de licor groc i licor verd, tal com se serveix per fer la 'mamadeta'.

Imatge d'una ampolla de Chartreuse i el barrilet de Santa Tecla de l'any 2017. | TarragonaDigital

 

L鈥檈dici贸 del Chartreuse Tau es pot comprar durant tot l鈥檃ny a botigues i establiments de Tarragona. 脡s una tirada limitada anual, que en aquest 2019 ha estat de 8.000 ampolles, i que t茅 un preu m茅s redu茂t que les varietats groga i verda.

L鈥檃ugment de preu del Chartreuse

En els darrers anys, el Chartreuse, tant el groc com el verd, ha augmentat progressivament el seu preu. Aquestes pujades han estat d鈥entre set i vuit euros en el licor groc i d鈥檜ns deu euros, en el licor verd.

Posats en contacte amb una botiga de licors del centre de la ciutat, el preu de l'ampolla de 70 cl de Chartreuse groc, verd i Tau 茅s, avui dia, de 23,95 euros, 31,60 euros i 21,95 euros, respectivament. En una gran superf铆cie de la ciutat, el groc es podia trobar per 24,15 euros, mentre que el verd tenia un preu de 27,75 euros.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

Aquest increment en el preu dels darrers anys respon a la voluntat de l鈥檈mpresa destil路ladora del licor d鈥igualar el preu que es ven a l鈥橢stat espanyol amb el de la resta de pa茂sos europeus. A tall d'exemple, en un centre comercial de Fran莽a, l鈥檃mpolla de 70 cl de Chartreuse verd t茅 un preu de venda de 32,90 euros.

"馃挜REPORTATGE: La primera Santa Tecla sense 'el Negrito i la Negrita'" "鉂桪ESCANSI EN PAU: Mor Assumpci贸 Vallhonrat, mare de l'alcalde de TGN Pau Ricom脿"