El Consorci d'Aigües de Tarragona, clau en el creixement de la regió segons un estudi

La Universitat Rovira i Virgili confirma l'impacte del CAT: el 90% de les places hoteleres del litoral de Tarragona i l’Ebre depenen de l’aigua del CAT
Imatge d'arxiu d'un dipòsit d'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona. | cedida

 

El Consorci d'Aigües de Tarragona compleix, enguany, el 30 aniversari de la seva fundació i ho fa amb un estudi, encarregat al Grup de Recerca en Indústria i Territori de la Universitat Rovira i Virgili, per traduir en xifres la importància del consorci tant pels habitants de la província de Tarragona com per l'activitat econòmica de les comarques del Camp i Terres de l'Ebre.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Dos dels quatre autors de l'estudi, els professors Juan Antonio Duro i Miquel Àngel Bové, acompanyats pel gerent del CAT, Josep Xavier Pujol, han presentat les conclusions del seu treball en una roda de premsa que s'ha dut a terme aquest matí de dimarts, 25 de juny, a la seu de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En 30 anys, el consorci ha passat de tenir 26 ajuntaments i 15 indústries associades a 63 consistoris i 25 indústries. 

 

El 56% del PIB provincial, afectat pel subministrament d'aigua del CAT

Segons les dades presentades, el 56% del PIB provincial estaria afectat pel subministrament d'aigua del CAT. Aquest percentatge equival, en termes nets ajustats, a 10.870 milions. Així mateix, i pel que fa al conjunt de l'activitat econòmica del Camp, les empreses industrials consorciades suposen un 3,9% de l'ocupació. En termes de població, l'altre gran indicador estudiat, els subministraments del Consorci d'Aigües de Tarragona es relacionarien amb una població de 666.000 habitants, un 84% de la població total provincial. 

 

L'altre gran sector econòmic de les comarques tarragonines, el turisme, es veu, també, fortament lligat a l'activitat del Consorci. La xifra aportada no és menor, i té la seva rellevància, perquè, segons han explicat els autors de l'estudi, el consum d'aigua dels turistes és el doble que el dels residents. El 92% de les places hoteleres dels principals municipis de la Costa Daurada (Salou, Cambrils, Vila-seca) estan cobertes amb l'aigua que arriba del CAT. Als municipis costaners de Terres de l'Ebre, la xifra també és molt elevada: el 90% de les places i en algunes localitats, com ara Sant Carles de la Ràpita, el 100%. 

 

Presentació de l'estudi de la URV sobre la influència econòmica del Consorci d'Aigües de Tarragona | TarragonaDigital

 

La possibilitat de l'ampliació de l'oferta hotelera també ha sigut un tema pel qual s'ha demanat als dos professors universitaris tarragonins. Concretament, se'ls hi ha plantejat si a la Costa Daurada hi ha marge, pel que han apuntat, tant Duro com Bové, per fer front a més places però tots dos consideren que no s'hauria d'utilitzar aquest marge i tenen clar que, sense l'aigua del trabalsament de l'Ebre cap a Tarragona, el desenvolupament turístic de la Costa Daurada hauria sigut molt diferent i molt menor. 

 

També et pot interessar: