GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Josep Vicent Boira: «El futur de l'estació de Tarragona dependrà de com es connecti amb el Camp»

El comissionat del govern d'Espanya per al desenvolupament del Corredor del Mediterrani fa una conferència convidat per les cambres de Tarragona i Reus
Laura Roigé, presidenta de la cambra de comerç de Tarragona, i Josep Vicent Boira, comissionat del Corredor | TarragonaDigital.com

 

La cambra de comerç de Tarragona, conjuntament amb la de Reus, continua impulsant l’agenda ‘Horitzó 2021’, un decàleg de conjunt de les dues grans ciutats del territori per impulsar les infraestructures, les empreses i la mobilitat de tot el camp de Tarragona. Així doncs, Reus i Tarragona, les seves cambres de comerç, deixen enrere, en paraules d’Isaac Sanromà, el president reusenc de la cambra, «els molts anys que ens hem girat d’esquena, sobretot en temes d’infraestructures».

 

I dins aquest capítol, el de les infraestructures, donen molta importància al Corredor del Mediterrani. És per això que, aquest divendres 16 de novembre, en el marc de les jornades ‘Bon dia’ que regularment organitza l’ens cameral de Tarragona, i presidida pels dos presidents, la tarragonina Laura Roigé i l’esmentat reusenc Isaac Sanromà, el comissionat del govern d’Espanya per al desenvolupament del Corredor del Mediterrani, el valencià Josep Vicent Boira, ha realitzat una conferència sobre l’estat del Corredor.

 

La conferència ha deixat titulars de pes per la demarcació com ara que el govern central no contempla l’estació intermodal al sud de l’Aeroport o que el tram Vandellòs-Tarragona podrà estar en funcionament a la primavera de l’any vinent.

 

TarragonaDigital ha entrevistat al doctor Boira, geògraf i historiador en acabar la seva xerrada. Xerrada que ha tirat endavant pel suport, entre altres, de Repsol amb Caixabank.

 

«És Tarragona qui ha d'articular com aprofitar la millora del Vandellòs-Tarragona»

S’assolirà a Tarragona ciutat l’objectiu del Corredor del Mediterrani de reduir a la meitat del temps el transport entre ciutats? Podrem anar de Tarragona ciutat, des de l’estació a la Part Baixa, a Barcelona en menys temps gràcies al Corredor?

—Haig de mantenir i preservar una visió general del corredor del mediterrani. Sobre la comunicació entre ciutats tinc l’obligació de no només tenir Tarragona al cap, tinc l’obligació de tindre València, Alacant, Múrcia...Quantes més ciutats tingui al cap, més global haig de fer el meu pensament. La variant Vandellòs- Tarragona ha suposat una gran millora en la reducció de temps per a tot el Corredor del Mediterrani. El gran repte és com s’articula això a la ciutat de Tarragona i crec que és la mateixa ciutat de Tarragona qui ho ha de resoldre.

 

 

Boira, Roigé i Sanromà durant la conferència del primer aquest divendres a la cambra de comerç de Tarragona | TarragonaDigital.com

 

El Corredor del Mediterrani permetrà que l’alta velocitat arribi a Tarragona ciutat?  

—Nosaltres hem de ser al mateix temps pràctics i al mateix temps utòpics. La utopia per saber cap a on anem i el pragmatisme per saber quins són els elements que milloren la connectivitat al corredor del mediterrani. Les solucions alternatives haurien de preservar la mobilitat correcta dels ciutadans de Tarragona amb preservar l’objectiu fonamental que és reduir el temps de trajecte al corredor del mediterrani i augmentar-ne la fiabilitat.

 

«No hem de perdre mai de vista la possibilitat d'utilitzar altres línies com la Reus-Roda»

El corredor del mediterrani implicarà que Tarragona ciutat es quedi amb el tercer fil o que es tregui?

—El corredor del mediterrani no és un producte acabat. No hi haurà mai una data en la qual tallarem una cinta i quedarà el corredor del mediterrani inaugurat. El Corredor del Mediterrani és divers i gradual.

 

Però amb el corredor del mediterrani, tal com està dissenyat, la línia Reus-Roda és factible recuperar-la o no?

—Sóc favorable de tenir un ull al curt termini i un altre al mitjà termini. Si a curt termini podem posar en marxa, amb el tercer fil, les mercaderies des del port de Tarragona, o de la petroquímica de Tarragona, posem-les en marxa i no perdem mai de vista, a mitjà termini, la possibilitat d’un estudi informatiu que ens digui la viabilitat d’una doble plataforma o la utilització d’altres vies. Desconec si la línia Reus-Roda té les característiques tècniques suficients per a poder fer un transport de mercaderies competitiu, un transport de mercaderies amb trens de 750 metres, amb les noves característiques tècniques, amb el pes que requereixen, amb el galop que tenen i amb la tracció que necessiten.

 

«Europa demana que el Corredor del Mediterrani estigui connectat amb tots els seus ports»

Parlem de les aportacions logístiques del Corredor del Mediterrani pel port de Tarragona.

—Al nostre equip tenim una persona dedicada al tema transfronterer, un aspecte essencial pel futur del Corredor del Mediterrani, i una altra persona dedicada a la connexió logística i a la portuària. Europa planteja que el Corredor del Mediterrani ha d’estar connectat amb via estàndard amb tots els ports del Corredor i la connexió del port de Tarragona està inclosa ja en els tres projectes que estem treballant. Forma part del paquet que estan al voltant del nucli de Vila-seca i condueix cap al nord.

 

El corredor del mediterrani a Tarragona ciutat traurà els passatgers del centre per posar-hi mercaderies?

—Aquesta situació que em planteges és la mateixa que està passant a València i la de gairebé tot el Corredor del Mediterrani, a excepció d’aquelles grans ciutats on s’ha construït l’alta velocitat. Allà on s’ha construït l’alta velocitat s’ha diferenciat entre tràfic de passatgers i la resta que va per vies específiques. A Tarragona s’aprofita la variant Vandellòs-Tarragona perquè el Corredor del Mediterrani tingui una viabilitat. El futur de l’estació de Tarragona dependrà de com es connecti amb el Camp. No estem condemnant a Tarragona a què només hi passin mercaderies.

 

 

La conferència del doctor Boira ha permès veure a dos presidents del Port al mateix acte, Josep Maria Cruset, l'entrant, i Josep Andreu, el sortint | TarragonaDigital.com

 

El retard de les orbes del Corredor del Mediterrani a Catalunya, mentre els diferents governs centrals inauguraven vies d’AVE, ha sigut una decisió política?

—Si analitzem el Corredor del Mediterrani des d’un punt de vista tècnic, des d’un econòmic i des de la reivindicació històrica, fa 100 anys de la reivindicació, quin argument ens queda? S’ha primat les infraestructures radials sobre altres en el disseny de l’estat espanyol. Ara bé, també vull recordar que bona part de Catalunya ja té organitzat el Corredor del Mediterrani, de Castellbisbal cap al nord. De Castellbisbal cap al sud, fins a Algesires, el Corredor del Mediterrani està desarticulat. València encara no té comunicades en alta velocitat les seves capitals. Fins i tot Múrcia i Almeria no tenen aquesta comunicació. El que demano als amics catalans és que, quan pensin en el Corredor del Mediterrani, pensin en la seva globalitat i això no implica deixar de banda certes reivindicacions locals que tenen la seva lògica. Ara bé també demanaria que es fes l’esforç d’analitzar el Corredor del Mediterrani a l’escala justa. I l’escala justa és de Girona a Algesires, connectant amb França i dins la xarxa