L'Ajuntament de Tarragona s'arma amb inspectors fiscals per cobrar deutes milionaris pendents

El regidor d'Hisenda, Jordi Fortuny, valora la situació econòmica com un «equilibri inestable» | El consistori augura un deute afegit de 3 MEUR si no reverteix la tendència
Jordi Fortuny i Laura Castel, regidors d'ERC, durant la roda de premsa sobre el Pla d'Inspecció Fiscal d'aquest dimarts. | TarragonaDigital

 

El govern d'ERC i En Comú Podem de Tarragona ha activat un Pla d'Inspecció Fiscal per revertir la «projecció econòmica negativa» de l'Ajuntament. El regidor d'Hisenda, Jordi Fortuny (ERC) ha assenyalat que, «si no aconseguim ingressos, tindrem un deute afegit de més de 3 milions a finals d'any». A hores d'ara, el deute del consistori és de 179 milions d'euros. L'objectiu és «fer pagar a qui no paga», i ha indicat que tant institucions com particulars «deuen a l'Ajuntament uns 'milionets'». Per executar el pla, l'Ajuntament contractarà tres o quatre inspectors fiscals per «treure musculatura allà on ara no la tenim». 

 

 

ERC anuncia que revertirà una «projecció econòmica negativa»

Després d'un mes al govern, ERC comença a moure fitxa en termes econòmics. El regidor d'Hisenda, Jordi Fortuny, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que «l'Ajuntament es troba en una situació econòmica d'equilibri inestable» amb «projecció negativa». De fet, augura un deute afegit de més de 3 milions d'euros pel 31 de desembre de 2019. «En l'anterior govern es projectava una inversió en els pressupostos que arribava de crèdit però no s'executava, i per això sortien els números. Aquesta no és la manera de treballar», ha declarat Fortuny. El 31 de desembre de 2018, el deute viu per habitant era de 1.353 euros, un total de 179 milions.

 

Fortuny ha assenyalat que la projecció negativa es deu a l'augment de la despesa i la reducció dels ingressos. En els últims quatre anys, la despesa corrent havia augmentat un 18%. «I els números de l'any 2018 van sortir pels ingressos extra dels Jocs, que són d'uns 8 milions i enguany ja no hi seran», ha afegit. La ràtio d'estalvi net de l'any passat va ser d'un 0,25%, fet que provoca «cert temor» als republicans. «No hem d'estar al límit, sinó que hem de tenir capacitat per enfrontar-nos a les situacions amb comoditat», ha criticat el regidor. 

 

Amb els números de l'any 2018, l'Ajuntament se situava en un 98,93% de deute viu. Aquest fet permet demanar crèdits per poder fer inversions. En cas que se superi el 110%, però, els crèdits serien inaccessibles per llei. «Si treiem l'efecte Jocs, deuríem el 103%», ha explicat Fortuny. 

 

Els socialistes defensen que han deixat un Ajuntament «sanejat» i amb «20 MEUR per invertir»

Hores abans de la compareixença de Jordi Fortuny, el grup municipal socialista va comunicar que ha deixat a ERC un Ajuntament «sanejat» i amb «capacitat per invertir 20 milions d'euros». L'exregidor d'Hisenda, Pau Pérez, ha explicat que hi ha 5 milions de les inversions no executades del préstec del 2018, 11,3 milions del pressupost del 2019 i 3 milions pel que fa al romanent de despeses generals de tresoreria. Sobre aquesta capacitat inversora, Fortuny ha manifestat que «no són 20 milions, en són menys, però només podrem invertir si retallem la despesa i aconseguim més ingressos». 

 

Sobre el sanejament en els comptes, Fortuny ha admés que el deute s'ha rebaixat fins al 98%, però «els ingresos dels Jocs que hi va haver l'any 2018 no hi seran aquest 2019, per això cal reformular la manera de treballar». L'equip socialista va aconseguir baixar la xifra de deute des del 115% fins al 98% en quatre anys gràcies al Pla d'Ajust. 

 

Més vigilància i contractació de quatre inspectors fiscals

L'objectiu d'ERC per revertir la situació actual és «reduir la despesa corrent i aconseguir més ingressos». Preguntat per la possibilitat d'esquivar un deute de més de tres milions en cinc mesos, Fortuny ha estat clar: «Ho aconseguirem». L'àmbit en el qual més s'incidirà és en el de la vigilància i la inspecció fiscal. Segons ha relatat el regidor, l'equip d'Inspecció Fiscal només comptava amb una cap que no tenia ningú al seu càrrec. «Hi ha particulars i institucions que ens deuen diners, però que no pagaven per la desídia de l'Ajuntament», ha dit, i ha afegit que «la cap d'Inspecció feia el que podia»

 

Així doncs, es contractaran «tres o quatre» inspectors fiscals i altres tècnics, que formaran un equip d'entre vuit i deu persones per «fer pagar a qui no ho fa» i «aconseguir musculatura en un àmbit que és rendible pel consistori». Per altra banda, ha anunciat modificacions substancials en les empreses municipals, on «cal entrar en detall a tota la comptabilitat». 

Més notícies de la categoria Tarragona