Figueras vol replantejar les obres de la nova facultat d’Educació de la URV

La nova rectora ha tingut la seva primera trobada amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros

La recentment estrenada rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Maria José Figueras, planta cara al projecte, impulsat pel seu antecessor, sobre la construcció d’una nova facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. Les obres ja estan iniciades, però Figueras vol obrir el debat a tota la universitat perquè decideixi com ha d’acabar sent aquest projecte.

La nova facultat d’Educació, al punt de mira

«La comunitat universitària ha de valorar si allò respon o no a les seves necessitats», ha manifestat la rectora aquest dijous, 19 de juliol. Una de les primeres mesures impulsades pel seu govern ha estat la de col·locar panells informatius sobre el projecte d’obres al Campus Catalunya i al de Sescelades, on s’informa de quines són les diferents fases d’obres que estan projectades, el cost total, i quina part del cost està coberta i quina no està garantida. Una exposició que ha qualificat de «didàctica».

Les obres per la construcció d’una nova facultat de Ciències de l’Educació van iniciar aquest mes de març passat, amb un retard de dos anys. Aquest havia sigut un dels grans projectes de govern de l’exrector Josep Anton Ferré. El centre s’està construïnt al costat de les facultats de Lletres, Jurídiques i Infermeria.

Les obres consten de quatre fases. Les tres primeres, que haurien de servir per aixecar l’edifici i fer les aules, tenen un pressupost de 7 milions d’euros que aporta la Universitat. L’última base, que hauria de servir per fer els despatxos i seminaris, costaria 3,5 milions d’euros i és la que no està garantida, ja que el finançament depèn de l’aportació de la Generalitat.

Inici d'obres a la Facultat de Ciències de l'Educació
Inici d'obres a la Facultat de Ciències de l'Educació | TarragonaDigital.com

 

Fins ara es porten gastats més de dos milions i mig d’euros i les obres es troben en la segona fase. Figueras ha assegurat que, en el cas que el projecte es repensi, parar les obres no significarà deixar aquell espai en desús. «Repensar-ho sempre que sigui per alguna cosa útil, perquè els espais que hi hagi puguin ser funcionals», ha dit. D’aquesta manera ha apuntat que si la comunitat universitària ho considera, les obres es podrien deixar amb menys pisos dels previstos i fer només algunes aules o fer quelcom per aprofitar el que hi ha però no tirar endavant l’obra tal com estava prevista. Serà al setembre, ha comentat, quan es decidirà què es fa amb aquest projecte, de moment tot segueix com estava previst.

Primera trobada de Figueras amb l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros

La rectora ha tingut temps, també, per realitzar la seva primera reunió amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Tot i que ha dit que va ser una trobada una mica informal, va tenir temps per traslladar-li les necessitats més urgents. Entre elles van acordar que la trobada entre els dos es faria més sovint, a poder ser una cada trimestre i no una a l’any com fins ara. 

També diu que li ha fet arribar una llista de projectes amb els quals vol treballar conjuntament amb el consistori i que també considera necessaris. Entre ells està el de rebaixar el preu del transport públic pels estudiants. Una iniciativa per la qual es va comprometre a lluitar durant la campanya electoral però que de moment no ha tractat encara amb els responsables de l’Ajuntament i de l’empresa municipal de transports.

També vol parlar amb l’alcalde de la necessitat de connectar el Campus Catalunya i el de Sescelades d’una millor manera, amb carrils bici, més parades de bus i reformar les voreres. Figueras ha dit que hi va haver «molt bona sintonia» amb l’alcalde i que aquest té «moltes ganes de col·laborar». Ha comentat, a més, que són «vells coneguts de la joventut».

El primer Consell de Govern de Figueras

Aquest dijous la nova rectora ha presidit el seu primer Consell de Govern. Sorprenentment, ha dit, ha durat molt menys del que estava previst, tot i que s’han tractat temes una mica densos, com ara les renovacions de càrrecs dins de la Universitat.

S’han aprovat nous ensenyaments pels cursos vinents. En total set graus, cinc màsters i una programa de doctorat nou. L’ampliació de l’oferta, ha dit la rectora, hauria d’ajudar a atreure més estudiants. De fet, Figueras ha aprofitat l’atenció als mitjans per recordar que la URV ha incrementat en un 6% el nombre d’estudiants que han triat aquesta Universitat en primera opció. Aquest resultat, ha comentat, es deu al treball que s’ha fet durant la selectivitat i l’època de matriculacions.

Figueras també ha explicat que el Consell ha parlat sobre el nou centre de recerca en ciberseguretat, que encapçala aquesta universitat, i que acabarà sent un referent a tot Catalunya. I pel que fa a mesures que tinguin impacte pels estudiants, s’ha decidit donar reconeixement a la figura del delegat de curs. Fins ara no es reconeixia la feina i per tant, la figura del delegat de curs, que dóna suport als estudiants, s’ha anat perdent. S’ha acordat reconèixer aquesta tasca amb un crèdit universitari, amb la qual cosa s’espera que els estudiants s’animin a ser delegats.

Ha dit, a més, que tal com van demanar els estudiants, s’instal·laran fonts d’aigua públiques a diferents campus, que en principi, haurien d’estar a punt el curs vinent. A més, també estan negociant el preu de les cafeteries i de les màquines expenedores perquè pugui haver una «davallada clara».

El preu de les matrícules, sense gestos clars per part de Figueras

Millorar el finançament de les universitats i aconseguir una rebaixa de les taxes de la matrícula era un dels lemes de campanya de Figueras. Tot i que això no està en les seves mans, el marge de diàleg i treball és gran. De moment però, Figueras vol donar temps a la nova consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, abans d’entrar en aquest tema. «La consellera està prenent el pols a la institució», ha comentat.

També ha estat comprensible amb el discurs ofert per Chacón fa poc en el qual deia que sense més finançament de l’estat era difícil millorar el finançament per les universitats.  Així i tot ha assegurat que seguirà lluitant pel tema. «Seguirem reivindicant que necessitem que hi hagi un increment de la dotació i una reducció de les taxes de matriculació», ha dit. Una reducció que hauria de disminuir gradualment al llarg dels pròxims 10 anys, segons ella.


Comentaris