La Generalitat reformarà el Parc de Bombers de Tarragona

Aquesta és la primera remodelació que reben les instal·lacions, que amb quaranta anys a l'esquena arrosseguen problemes estructurals i de salubritat
El Parc de Bombers de Tarragona arrossega anys de problemes estructurals i inundacions. | TarragonaDigital
 

Infraestructures de la Generalitat de Catalunya va treure aquest dijous, 16 de juliol, la licitació del projecte bàsic de reforma i ampliació del Parc de Bombers de Tarragona, una obra que compta amb un pressupost que supera els 4 milions d'euros. D'aquesta manera, després d'anys de reivindicacions, es remodelaran les instal·lacions del polígon Francolí.

La primera remodelació d'un parc amb quaranta anys de vida

El cap de la Regió d’Emergències a Tarragona, Albert Ventosa, ha defensat al 'Diari Més' que «s’ha de celebrar, és una bona notícia perquè la demanda de remodelació del parc ve de fa anys i aquesta licitació demostra que tira endavant». El Parc de Bombers va ser construït als anys 80 i, és un dels més grans de Catalunya, així que «està sotmès a un desgast lògic i el que cal és reconstruir-lo amb els estàndards actuals d’edificació de parcs».

I és que durant els seus 40 anys de vida, al parc no s'hi ha realitzat cap reforma, i ara cal readaptar-lo a les necessitats actuals, que tal com ha assegurat Ventosa, «no són, ni de bon tros, les d'abans». Malgrat això, el cap de la regió lamenta que el projecte es troba en un estat molt inicial i que s'allargarà, possiblement, fins als tres o quatre anys.

«S’ha de fer tanta reforma en aquest edifici que és més raonable fer-lo de nou»

En referència a la necessitat de readaptar les instal·lacions, Ventosa ha comentat que els parcs que es construeixen actualment tenen els espais molt ben diferenciats i, en canvi, en el cas del de Tarragona no és així. «En els que es fan ara les zones de formació, la sala de control i els despatxos, que són les parts més pròpies del parc, estan ben separades de la zona de convivència dels bombers, és a dir, el menjador, la cuina i la sala de descans on passen l’estona els qui estan de guàrdia».

Aquesta placa del Parc de Bombers es va trencar durant els aiguats perquè la coberta no suporta el pes de l'aigua. | Cedida
 

A més, tot i que encara no és oficial perquè ni s’ha començat a redactar el projecte, assegurava que és molt possible que es construeixi un nou edifici al costat de l’actual i aquest sigui enderrocat. «S’ha de fer tanta reforma en aquest edifici que és més raonable fer-lo de nou». No obstant això, Ventosa no considera necessari que les noves instal·lacions siguin més grans que les actuals, ja que assenyala que els efectius que hi ha són suficients per cobrir les necessitats. 

Els bombers segueixen reclamant un canvi d'ubicació del parc

Els bombers tarragonins ja van denunciar en aquest mitjà l'octubre del 2018 el mal estat de les instal·lacions. Denunciaven que convivien amb plagues de rates i paneroles i, també, amb inundacions quan plovia; i criticaven que els bombers no podien fer pràctiques pel mal estat en què es trobava el pati. A més, la torre destinada als exercicis de rescat i d’extinció d’incendis estava tancada per defectes estructurals.

Els bombers també volien que el nou parc es construís en una localització alternativa i allunyada de l’actual, ja que tenen a cada costat un punt de càrrega i descàrrega de material perillós i una fàbrica de carbó abandonada. El més negatiu, però, és que l'actual parc està en una zona inundable, un motiu de pes per canviar. Malgrat les queixes dels treballadors, ja l’any passat els responsables els van fer saber que la reconstrucció del nou parc s’havia de fer a les mateixes instal·lacions. 

"Bones notícies: comencen les obres d'una parada d'autobús molt esperada a Tarragona" "Bonic gest de Mercadona: Gran donació per lluitar contra les conseqüències de la Covid"