La Móra amenaça amb independitzar-se «unilateralment» de Tarragona si no es constitueix com a EMD

L'Associació de Veïns va fer arribar un manifest als grups municipals perquè donessin suport al referèndum, però no hi ha resposta per part de l'equip de govern
La Móra-Tamarit no descarta una segregació total respecte Tarragona si no es constitueix com a EMD. | TarragonaDigital

 

Constituir-se Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) o apostar per una independència «total» respecte a Tarragona. Aquest és el dilema que té la Móra-Tamarit, barri de Llevant que fa mesos que busca organitzar un referèndum per decidir sobre el seu futur. «Tot depèn del que passi a les eleccions municipals. Després, prendrem una decisió», ha dit el president de l'Associació de Veïns, Francesc García. Fa algunes setmanes, va enviar un manifest per demanar el suport a l'autodeterminació dels diferents grups municipals, però no ha rebut resposta per part de l'equip de govern. 

La Móra-Tamarit té sobre la taula la «segregació total» respecte a Tarragona

La Móra-Tamarit amenaça amb una «segregació total» respecte a Tarragona després de les eleccions municipals del pròxim dissabte. «Si no ens deixen continuar formant part de Tarragona com a Entitat Municipal Descentralitzada, buscarem una altra opció», diu Francesc García, que fa mesos que busca el consens amb el consistori per engegar els tràmits que constitueixin el barri com a EMD.

El passat mes de març, l'entitat veïnal va fer arribar un manifest als diferents grups municipals per donar suport a l'EMD. Només van rebre la conformitat d'ERC, la CUP, el PDeCAT, Units per Avançar i els dos regidors no adscrits. Ni l'equip de govern (PSC-PP) ni Cs van donar una resposta. En el text, els veïns es basaven en l'article 86.7 de l'Estatut de Catalunya, segons el qual «les concentracions de població que dins d'un municipi formin nuclis separats es poden constituir en Entitats Municipals Descentralitzades». 

Per constituir-se EMD, la Móra necessita justificar la viabilitat econòmica de l'operació amb un estudi que s'encarregarà a la URV i més del 50% dels vots a favor en un referèndum. Un estudi preliminar ja dona el vistiplau a la capacitat econòmica del barri, amb uns 2.000 habitants censats, i un sondeig de l'any 2013 també asseguraria el sí per part dels ciutadans. 

«Disfuncionalitats territorials», el motiu per segregar-se de Tarragona

En cas que l'opció de l'EMD no tiri endavant, García assegura que la «segregació» seria també factible. Els requisits per crear un nou municipi són, segons l'article 7 del decret 244/2007, els següents: l'existència de nuclis de població territorialment diferenciats, comptar amb els recursos suficients per al compliment de les competències municipals, tenir un mínim de 2.000 habitants, les raons històriques, socials o econòmiques, que la segregació comporti una millora objectiva en la prestació de serveis i que el nou municipi assumeixi la titularitat dels béns, drets, accions i obligacions.

Un dels aspectes que «donarien la raó» a la Móra, que hauria d'organitzar un referèndum i aconseguir un suport major al 50%, és el de les disfuncionalitats territorials. Segons l'article 21 del decret, són disfuncionalitats els enclavaments, els nuclis annexats al nucli d'un municipi veí, un nucli partit per un o més termes municipals, un nucli aïllat de la seva capital i amb accés des d'un altre poble, la part d'un terme fent falca dins d'un altre o la part d'una localitat aïllada de la resta del municipi pel pas d'infraestructures o accidents geogràfics.

Una altra opció per segregar-se seria la unió a un altre municipi. En aquest cas, Altafulla. «Després de les eleccions decidirem què fer i serà aleshores quan començarem a establir contactes», explica Francesc García. Caldrà veure què passa diumenge per saber si la Móra-Tamarit executa la seva pròpia Declaració Unilateral d'Independència. 

"‘La Cinquena de Beethoven’ arriba a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona" "ATENCIÓ: 2 detinguts i un menor identificat a TGN en les últimes hores"