La Part Alta de Tarragona tindrà un pla de seguretat per reduir els delictes

En aquesta zona de la capital tarragonina han augmentat els fets delictius en el darrer any, tot i el descens del 6% a nivell general de la ciutat
Imatge de la Junta Local de Seguretat, celebrada aquest migdia a la comissària de la Guàrdia Urbana de Tarragona. | Mauri

La Part Alta de Tarragona tindrà l'any vinent un pla de seguretat per tal de reduir els fets delictius en aquesta zona de la ciutat. Així ho ha anunciat aquest migdia el conseller de Seguretat de l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, després de la reunió de la Junta Local de Seguretat.

Segons ha explicat el responsable polític, tot i el descens generalitzat dels delictes a la ciutat, a la Part Alta han augmentat. Tot i això, en els darrers mesos s'ha pogut controlar gràcies al treball conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, que el passat mes de setembre van anunciar un augment de la presència policial a la zona.

Els fets delictius han augmentat a la Part Alta de Tarragona. | Àngel Ullate

Aquest pla, segons ha explicat el conseller Castaño, es desenvoluparà en dues línies. D'una banda, es fomentaran les accions necessàries perquè l'operatiu policial tingui el consens més gran a nivell «organitzatiu, institucional, social i judicial». Per una altra banda, augmentaran les accions que fomenten la sensació de seguretat.

Es redueixen els delictes a Tarragona

Els fets delictius a Tarragona s'han reduït un 6% respecte a l'any passat. Tot i aquesta bona dada, fonamentada en la disminució dels robatoris amb força en domicilis i en l'interior de vehicles, s'ha de lamentar que els robatoris amb violència a la via pública han augmentat un 22%, passant de 177 a 217.

En aquest sentit, els cossos policials ho relacionen amb l'increment del nombre de creueristes, ja que molts d'aquests delictes s'han comès en els llocs i en les franges horàries amb una major afluència de visitants.

Aquests són alguns dels indicadors que s'han analitzat durant la Junta Local de Seguretat que, presidida per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s'ha celebrat aquest dijous al migdia a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Durant la trobada entre els diferents cossos policials, s'ha valorat també la reducció en un 10% de l'accidentalitat a les vies urbanes.

Imatge de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona. | TarragonaDigital

En els últims 12 mesos, entre l'1 de novembre de 2018 i el 31 d'octubre d'enguany, s'han produït a la ciutat de Tarragona 11.646 fets delictius, una xifra que suposa un 6,2% menys respecte als 12 mesos anteriors, quan es van comptabilitzar 12.417. Les bones dades no acaben aquí, ja que durant el mateix període ha augmentat el nombre de detencions un 8,4%, passant de 1.354 a 1.478, i el nombre de delictes resolts, amb un increment del 3,9%, del 25,9% al 29,8%.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

L'alcalde Ricomà ha aprofitat la reunió de la Junta de Seguretat Local per demanar explicacions als comandaments de la Policia Nacional per les actuacions realitzades pels agents d’aquest cos, durant els aldarulls que es van produir a Tarragona entre el 15 i el 18 d'octubre. El batlle tarragoní també ha posat sobre la taula la preocupació del govern municipal sobre per si alguna de les actuacions dels cossos policials no van complir amb els protocols.

Es redueixen els robatoris en domicilis i vehicles

Entre novembre de 2018 i octubre de 2019 hi ha hagut una reducció significativa en els robatoris amb força a l'interior de domicilis, que han baixat un 25,9% (de 679 a 503), i en els robatoris amb força a l'interior de vehicles, que han baixat un 5,9% (de 1.985 a 1.867).

Un vehicle amb els vidres trencats, al carrer d'Enric d'Ossó de Tarragona. | TarragonaDigital

Per contra, s'ha destacat un augment dels robatoris amb violència a la via pública, que han pujat un 22%, concretament de 177 a 217. Malgrat aquest repunt, els cossos policials han assegurat que la coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra ha permès la detenció de 72 persones per aquests fets i consideren que es podrà revertir aquesta tendència.

Menys accidents de trànsit a la ciutat

Una altra dada positiva que s'extreu de la Junta Local de Seguretat és la reducció d'un 10% del nombre d'accidents en la via urbana entre gener i octubre de 2019, respecte als primers deu mesos de l'any passat (de 960 a 873). Els cossos policials han destacat especialment que no s'ha produït  cap mort a conseqüència d'un accident de trànsit en via urbana, així com que hi ha hagut una reducció del 24% del nombre d'atropellaments.

Imatge d'una furgoneta d'Atestats de la Guàrdia Urbana de Tarragona a la plaça de les Cols. | TarragonaDigital

Dins de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, durant els primers deu mesos de 2019 a Tarragona  s'han practicat 3.419 proves d'alcoholèmia i drogues a conductors, amb un total de 349 denúncies per aquest motiu, un 10% del total de proves realitzades.

D'altra banda, també s'han realitzat controls de velocitat amb radar a més de 60.000 vehicles, essent denunciades per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes un total de 3.128 persones, un 5% del total de vehicles controlats.

Coordinació entre cossos policials

Durant el darrer any, s’han realitzat més de 100 dispositius conjunts amb els diferents cossos policials, adreçats al control de les activitats en determinats establiments (bars o locutoris) on s’exercien activitats il·lícites, o en determinats espais públics, com accessos als barris de Ponent i Llevant, així com en zones d’oci de la ciutat.

Imatge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra al barri de Torreforta. | TarragonaDigital

Entre altres operatius, els responsables policials han destacat la prevenció de robatoris en habitatges de Llevant durant els mesos d'estiu, davant l'augment de delictes contra el patrimoni i el tràfic d'estupefaents a la Part Alta o operatius conjunts durant les nits de festes per garantir la seguretat ciutadana.

"⚫DESCANSI EN PAU: Mor el reconegut esportista de TGN, Francesc Ramos Boquera" "📺❗ATENCIÓ: La famosa TV que vol instal·lar els seus estudis a la Tabacalera de TGN"