GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El nou passeig marítim, «última bala» per revitalitzar el Port Esportiu de Tarragona

Les obres acabaran la setmana vinent, però abans s'obrirà l'accés als vianants | El Port Esportiu pateix una onada de robatoris i els restaurants esperen que el passeig dinamitzi l'espai
Els restauradors del Port Esportiu asseguren que la passarel·la «no ha fet l'efecte que esperàvem». | Ángel Ullate

 

La remodelació del passeig marítim de Tarragona és l'«última bala» per revitalitzar el Port Esportiu de la ciutat i els bars i restaurants de l'entorn. Les obres acabaran la setmana vinent i la inauguració depèn, només, de l'agenda del nou president del Port, Josep Maria Cruset. Els més de 700 metres de passeig nou «posen en valor el front marítim de la ciutat i es converteix en una invitació a la ciutadania a baixar i gaudir del mar», segons fonts del Port de Tarragona, qui ha pagat la inversió. Els restauradors de la zona s'ho miren amb lupa i tenen dubtes: la passarel·la «no ha servit de res», les obres «han espantat la gent» i, a més, hi ha hagut quatre robatoris a locals només en l'últim mes

 

 

Tarragona, a punt per estrenar un nou passeig marítim

La reforma d'un tram d'uns 700 metres del passeig marítim Rafel Casanovas és gairebé una realitat. La pròxima setmana, els operaris hauran enllestit les obres, que van començar el passat 3 d'abril. «Estem complint els terminis. Potser falta algun petit detall, però el 99% de l'obra estarà acabada la setmana que ve», explicava a TarragonaDigital el director de l'obra, finançada íntegrament pel Port de Tarragona. A més, la zona reservada pels vianants s'obrirà durant el cap de setmana.

 

Amb aquesta actuació, s'ha guanyat amplada en la vorera —que va dels tres als vuit metres d'ample—, s'han canviat jardineres i arbres, s'han instal·lat noves fonts i s'ha substituït el paviment. Els vehicles tindran dos carrils de 3,30 metres d'ample per circular, a tocar de les vies del tren, i també hi haurà un espai exclusiu per bicicletes, bidireccional i de 2,80 metres d'amplada. A més, el passeig serà totalment accessible per persones amb cadira de rodes, perquè comptarà amb una rampa per minusvàlids de dos metres d'ample. 

 

Els operaris ja estan en la recta final de les obres del passeig marítim de Tarragona. | Ángel Ullate

 

Un dels elements més característics del passeig és la rèplica que s'ha fet del Balcó del Mediterrani. L'estructura, que imita al seu germà gran, ubicat uns metres més amunt, ha tingut un cost aproximat de 14.000 euros. La xifra s'inclou en el pressupost total del projecte. El balcó fa 10 metres de llarg i 1,90 metres d'amplada. 

 

Les obres, que «podrien haver acabat abans si no hagués estat pels episodis de fortes pluges del mes d'octubre», han tingut un cost d'uns 850.000 euros. Serà la primera actuació del Port que inauguri el nou president, Josep Maria Cruset. Això sí, en el calendari ja estan marcades unes altres obres: les de l'edifici de l'Autoritat Portuària, que podrien començar al febrer. 

 

La rèplica del Balcó del Mediterrani del passeig marítim ha costat uns 14.000 euros. | Ángel Ullate

 

Onada de robatoris als locals del Port Esportiu

El rentat de cara de la façana marítima de Tarragona, que el Port qualifica com una actuació que «posa en valor el front marítim de la ciutat i es converteix en una invitació a la ciutadania a baixar i gaudir del mar», es mira amb lupa des dels locals de restauració i oci nocturn del Port Esportiu. Una onada de robatoris ha sacsejat espai. En l'últim mes, com a mínim hi ha hagut tres temptatives i un robatori al Mesón del Mar.

 

«Ens han trencat les portes i les finestres tres vegades. A la quarta, van poder entrar més endins i es van emportar ampolles i gènere». Eren les paraules de la copropietària del Mesón del Mar, Àngels Mate. Aquest restaurant històric del Port Esportiu és un dels que més ha patit l'«abandonament» de l'espai i les seves conseqüències en forma de delictes.

 

Els robatoris van tenir lloc entre els mesos de desembre i gener. L'últim es va produir el dissabte dia 19. «Aquí no hi ha seguretat ni hi ha res. La zona necessita una embranzida, està tot tancat», acabava dient Mate. 

 

En els últims dos mesos hi ha hagut almenys quatre robatoris en establiments del Port Esportiu. | Ángel Ullate

 

El nou passeig marítim, «última bala» pel Port Esportiu

La millora de la façana marítima contrasta amb l'estat del Port Esportiu de Tarragona. És un espai que en els últims anys ha patit moltíssim i que veu, en el nou passeig, una «última bala» per aconseguir la revitalització. Primer van ser els creueristes, però no van sorgir efecte. Després, la passarel·la, però «no s'ha notat gens en l'afluència de ciutadans». «Esperem que ara comenci a baixar la gent», deia Manel Cremades, president del Reial Club Nàutic, el màxim accionista de Nàutic Tarragona S.A —entitat que gestiona el Port Esportiu—.

 

La passarel·la no ha tingut l'efecte que esperaven els restauradors del Port Esportiu. | Ángel Ullate

 

L'editorial d'aquest digital encerta quan expressa que els ports esportius de la regió necessiten un canvi. A Tarragona, aquest canvi s'està gestant. «L'avantprojecte de remodelació del port ja està acabat. Esperem que les obres comencin dintre d'un any. Ara toca buscar finançament», explicava Cremades. Tot i això, és «imprescindible» que el nou passeig marítim «dinamitzi l'espai».

 

Els restauradors no són massa optimistes. «La passarel·la no ha fet cap efecte i les obres espantaven la gent. A veure si ara és diferent, però fa quatre anys que patim les obres i això no canvia, està tot igual», deia l'encarregat del bar La Brisa, un dels més antics del Port Esportiu. Compartia les afirmacions la copropietària del Mesón del Mar. Per aquest motiu, el que desitgen és que «marxin les màquines i vingui la gent». 

 

Fa anys que el Port Esportiu de Tarragona pateix per la falta d'afluència de gent. | Ángel Ullate