GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tarragona vibra un any més amb la professó del Sant Enterrament

Més de dues mil persones desfilen a la Part Alta en l'acte central de la Setmana Santa a la ciutat
Processó del Sant Enterrament de Tarragona | Àngel Ullate

 

Desenes de milers de participants, confrares, vestes i músics han tornat a fer lluir la vintena de passos de la professó del Sant Enterrament de Tarragona, després que l'episodi de forts vents de l'est que s'havia fet notar a la ciutat durant la tarda, hagi donat una treva aquest divendres a la nit. El Sant Enterrament, que organitza la Congregació de la Puríssima Sang, ha complert 469 anys de tradició.

 

GALERIA DE FOTOSProcessó Sant Enterrament Tarragona

 

Una professó amb renom a Catalunya

És la professó més antiga de Catalunya, l'acte principal de la Setmana Santa a la ciutat i hi participen unes 2.400 persones, de 12 confraries. Més de 20.000 persones han omplert els carrers de la Part Alta, molts vinguts de fora de Tarragona, per seguir fidelment la desfilada. Amb els anys, la professó ha canviat el silenci per so dels tambors que han fet retronar de nou el nucli històric de la ciutat.

 

La professó del Sant Enterrament de Tarragona està declarada, des de l'any 2000, festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya i tot el conjunt de la Setmana Santa de la ciutat és festa tradicional d'interès nacional des de l'any 2009. Els seus elements són els armats, els passos, els penitents i els improperis, la música i les banderes i tot i que en els últims anys ha anat perdent participants, la davalla és poc significativa i segueix sent una de les professons de Setmana Santa més importants dels país i un referent de prestigi i lluïment.

 

La Processó del Sant Enterrament de Tarragona dura fins a la matinada | Àngel Ullate

 

Professó fins a la matinada

A quarts de vuit, com és habitual, i després que la cohort romana hagi recollit durant la tarda els misteris per tota la ciutat, per reunir-los a la plaça del Rei, ha començat la desfilada a les portes de l'Església de Natzaret, on també acaba cinc hores i mitja més tard.

 

Els Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, organitzadors de l'esdeveniment, han encapçalat la professó, seguits pels Penitents i les dotze confraries i associacions que acompanyen els respectius passos, una vintena. Els membres de cada confraria duen a pes la figura que simbolitza un episodi de la passió i mort de Jesucrist i les fan desfilar per un llarg recorregut que envolta tot el cas històric de Tarragona.

 

La Setmana Santa de Tarragona, una tradició amb història

Molts d'aquests passos van ser destruïts durant la Guerra Civil espanyola i es van haver de construir de nou, com la Jesús de Natzaret. La professó del Sant Enterrament es fa a Tarragona en Divendres Sant des de 1859 i només les guerres i els conflictes armats l'han aturat en diferents períodes històrics. Abans de 1859 se solia celebrar el Dijous Sant i data de 1550

 

Els actes de la Setmana Santa tarragonina continuaran aquest dissabte amb la professó de la Mare de Déu de la Soledat, a la tarda, i la vetlla pasqual que es farà a la nit a totes les parròquies de la ciutat.

 

La Setmana Santa de Tarragona, una tradició amb història | Àngel Ullate

 

Una professó de campanya electoral amb Laura Borràs (JxCat)

La número 2 de la llista de JxCat al Congrés per Barcelona, Laura Borràs, ha estat aquest divendres a la Professó del Sant Enterrament de Tarragona. En un contacte amb la premsa, ha explicat que troba «normal, lògic i esperable» que el número 1 de la candidatura d'ERC, Oriol Junqueras, hagi demanat el vot pels republicans, durant la roda de premsa a l'ACN aquest divendres al matí, en videoconferència des de la presó de Soto del Real.

 

Borràs ha remarcat que per a JxCat és més important «la unitat i la força de l'independentisme, i posar el país per davant del partit», que no pas demanar el vot. Borràs ha celebrat que tant Junqueras com el seu cap de llista, Jordi Sànchez, hagin pogut expressar-se en les rodes de premsa d'ahir i avui. «Junqueras demana el vot pel seu partit i és absolutament legítim fer-ho», ha afegit Borràs, que ha insistit que en campanya electoral és «evident» i «normal» que els caps de llista de les formacions demanin el vot per la seva formació.