L'Àliga de Tarragona ‘amaga el cap sota l'ala’ i no sortirà per Santa Tecla

Els seus aliguers insten als ciutadans a no concentrar-se el dia de la Baixada, ni «organitzar-ne d'alternatives»
L'Àliga de Tarragona a la Baixada de Misericòrdia. | Ajuntament de Tarragona
 

És Santa Tecla i hi ha una de les figures importants del Seguici Popular que encara no s'ha tret les lleganyes. Ni se les traurà. És l'Àliga de Tarragona, que després d'un any hivernant ha aixecat el cap del niu, ha vist la situació i ha tornat a amagar el cap sota l'ala. Arriba Santa Tecla i un dels actes més emblemàtics, la Baixada de l'Àliga, no se celebrarà.


«Estàvem a l'expectativa de com aniria tot, a veure què passava» ha declarat a TarragonaDigital el vocal de l'Àliga, Javier Muniain, que ha explicat com ha anat evolucionant la percepció de la colla durant la pandèmia, sobre temes importants com la participació de l'Àliga a les festes de Santa Tecla 2020.


«No podem entendre una Baixada sense aglomeracions i la participació de la ciutadania» ha declarat Muniain. D'aquesta manera, des de la junta de l'entitat es va decidir que l'Àliga no realitzaria la Baixada, tenint en compte que seria molt difícil de concebre un Ball de l'Àliga o una Baixada, sense la gent envoltant l'ocell i fent gresca.

Una retransmissió sense públic tampoc té sentit

D'aquesta manera, l'Àliga de Tarragona tampoc se sumarà a la proposta d'altres elements del Seguici Popular, que han enregistrat els seus parlaments i seran retransmesos per la televisió. «Dins el Seguici, l'Àliga és el primer element que surt després del foc, i és quan molta gent torna a apropar-se», explica Muniain. Segons l'aliguer, una vegada més el públic passa a formar part de l'acte i, per tant, tampoc té sentit retransmetre-ho per la tele, sense públic.


De fet, Javier Muniain considera que cap dels actes en què participa l'Àliga de Tarragona es poden realitzar sense córrer cap risc, ja que tots poden provocar aglomeracions. «Amb aquest pensament, vam decidir que era millor no fer. L'Ajuntament de Tarragona ens ha felicitat per la prudència, i en cap cas s'ha oposat a la nostra decisió», reconeix el vocal de l'entitat.

Ni l’Àliga ni tu

Javier Muniain, en representació de tota la colla, es mostra molt ferm en la postura que han adoptat, ja que opinen que no és moment per celebracions. «És molt trist haver de suspendre Santa Tecla, però és molt pitjor la situació que algunes persones estan passant, a causa del coronavirus», explica l'aliguer.


Per intentar conscienciar a la població tarragonina de per què enguany no es tracta d'una Santa Tecla habitual, i que la situació de la crisi sanitària no indueix a celebrar festes, l'Àliga de Tarragona ha iniciat una campanya, a través de les xarxes socials, que sota el hashtag #NilÀligaNiTu vol conscienciar a la ciutadania de per què és important que no se surti al carrer massivament el dia 21 de setembre.


«La segona part de la Baixada és una bogeria, però el que seria realment de bojos enguany seria anar-hi», és una de les premisses que llença l'Àliga a través del seu compte d'Instagram. Javier Muniain afegeix que «enguany l'Àliga descansa», i que, si es vol, és assenyat celebrar-ho en la intimitat, però sortir al carrer no és recomanable.

La família aliguera

Així doncs, Tarragona no podrà veure lluir l'Àliga per les escales de la catedral, perquè enguany hi ha un virus que fa que prefereixi quedar-se al niu. Una llàstima també pels aliguers, que conformen una colla de 15 portadors, amb 10 vestits, i que, al final, acaben conformant una família; com els anomena Javier Muniain, 'la família aliguera'.


«Molts de nosaltres, estem a la colla des de la seva fundació», recorda el Javier. Aquest any, segons explica, es reuniran el dia de la Baixada, ja que no és només l'acte, sinó que també «tenen ganes de veure's», tot i que encara no saben com ni de quina manera, ja que no hi podran ser tots, al sobrepassar el nombre de 10 persones màxim per reunió.


«Ens volem veure, això ho tenim clar», proclama el vocal de la colla. Perquè, malgrat tot, és Santa Tecla. Malgrat tot, són aliguers, són família i són tarragonins. I això, no hi ha cap virus, ni cap pandèmia que els hi pugui treure. «Visca l'Àligavisca Santa Tecla», sentencia Javier Muniain.

 

"El president de l'Audiència de Tarragona, guardonat pel foment del català a la justícia" "Tarragona endureix el control per fer que es compleixin les mesures antiCovid"