La Volta del Pallol de Tarragona es convertirà en un centre de recepció de visitants

La Generalitat ha atorgat una subvenció de 300.000 euros a l'Ajuntament per tirar endavant l'anomenat projecte Porta Tàrraco
La Volta del Pallol esdevindrà la Porta Tàrraco. | TarragonaDigital

 

El projecte Porta Tàrraco està una mica més a prop de ser una realitat. La Generalitat de Catalunya ha atorgat una subvenció de 300.000 euros a l'Ajuntament de Tarragona perquè tiri endavant aquesta actuació a la Volta del Pallol, per tal que l'equipament esdevingui un centre de recepció de visitants. El consistori haurà d'assumir el 50% restant de la inversió en aquest projecte, pressupostat en 600.000 euros.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Aquesta subvenció forma part de la convocatòria d'aquest 2019 del Pla de Foment Territorial de Turisme, que impulsa el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, i la resolució de la qual va esdevenir definitiva el passat 8 de novembre. Cal destacar que el projecte tarragoní va ser el millor valorat de la convocatòria, amb 69,4 punts. Segons les bases reguladores, el projecte haurà d'estar enllestit el 30 de setembre de l'any 2021.

 

Les actuacions que es realitzaran a la Volta del Pallol i a l'Antiga Audiència permetran la creació d'un centre de visitants, que farà tasques d'oficina d'informació turística i que serà compartida per l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat. Aquest equipament, a banda de l'espai per a informació turística, inclourà en les seves instal·lacions serveis per als visitants, com lavabos, exposarà la Maqueta de Tàrraco, així com incorporarà un petit espai de projeccions, en què es podrà veure un espectacle audiovisual, que servirà com a presentació i eina d'interpretació de l'oferta arqueològica i monumental de la ciutat.

 

Un projecte de llarg recorregut

Aquest nou espai Porta Tàrraco, ubicat a la plaça del Pallol, serà el punt de sortida de la visita a la Tarragona Romana. L'elecció d'aquesta ubicació no és casual, ja que segons fonts municipals, més del 60% dels visitants que arriben a Tarragona ho fan al Camp de Mart. Aquest projecte és hereu d'un altre que es va impulsar en el mandat 2011 – 2015, en el marc del Consorci de la Tàrraco Romana. La intenció era ubicar la Porta Tàrraco al Camp de Mart, en la cantonada de les avingudes Catalunya i Reina Maria Cristina. La dissolució de l'ens va deixar el projecte en el calaix.

 

Imatge del projecte inicial de Porta Tàrraco al Camp de Mart, vist des de l'avinguda Maria Cristina. | 3DVIZ

 

L'any 2017, el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona va rescatar el projecte Porta Tàrraco, el va adaptar a un espai més petit, concretament a la Volta del Pallol, i el va presentar a la convocatòria del Pla de Foment Territorial de Turisme. En aquest primer intent, va ser descartat. Els representants de Tarragona Turisme, encara amb l'anterior equip de govern, no van defallir i aquest 2019 van presentar un projecte millorat que finalment ha esdevingut mereixedor d'una subvenció de 300.000 euros.

 

Gran rentat de cara a la plaça del Pallol

La plaça del Pallol de Tarragona patirà un gran rentat de cara si tiren endavant dos projectes per a dos dels seus espais emblemàtics: la Volta del Pallol i Ca l'Agapito. El passat mes de març, es va anunciar que el Ministeri de Foment, a través de l'1,5% cultural, subvencionarà la recuperació de la façana i de la volta romana de Ca l'Agapito amb uns 800.000 euros, dels 1,08 milions d'euros pressupostats pel projecte.

 

La plaça del Pallol, amb la Volta del Pallol, al fons. | TarragonaDigital

 

Així mateix, amb la creació de la Porta Tàrraco també es vol millorar la mobilitat, amb la creació d'un circuit de visita que millorarà l'experiència del visitant i que sortirà des de la plaça del Pallol. Cal recordar també la recuperació de les escales de marbre que connectaven el Fòrum amb el Circ i que es troben a l'Antiga Audiència. Aquestes escales, actualment rere una porta opaca, es descobriran al públic, gràcies a la instal·lació d'una nova porta de vidre, el projecte de la qual ja s'ha licitat.