Zones comunitàries d'ús públic: una problemàtica estesa a Tarragona

Diverses comunitats de propietaris no poden assumir el manteniment d'aquests espais que són d'accés lliure per a tota la ciutadania i demanen la col·laboració de l'Ajuntament
Imatge de la zona d'Interblocs, al tarragoní barri de Sant Salvador. | Tarragona Digital

 

Una moció en el plenari del passat mes de juliol de l'Ajuntament de Tarragona, presentada per Junts x Tarragona, va posar sobre la taula una de les problemàtiques amb què conviuen algunes comunitats de propietaris de la ciutat: les zones privades comunitàries d'ús públic. Aquests espais són de titularitat privada, normalment dels veïns, però que poden ser utilitzats per la ciutadania lliurement, corrent les despeses de manteniment a càrrec de les comunitats.

 

Molts d'aquests indrets són zones verdes, tot i que també hi ha parcs o zones de pas, i es localitzen en els barris de la ciutat. Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Torrenova, Icomar, El Pilar o Campclar, són alguns exemples. La gran majoria de comunitats i entitats veïnals no poden assumir el cost de manteniment que suposen aquests espais, molts dels quals romanen actualment en mal estat de conservació.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Per acabar amb això, la moció presentada per Junts x Tarragona demanava que, mitjançant un conveni amb els propietaris, «l'Ajuntament de Tarragona assumeixi el manteniment dels espais de titularitat comunitària que són d'ús públic».

 

La plaça de la cinquena promoció de SPiSP

A Sant Pere i Sant Pau, la problemàtica sorgeix en la gènesi del barri. Va ser una cooperativa la que va impulsar la construcció del barri i fa més de dues dècades, un acord va fer possible que l'Ajuntament es fes càrrec del manteniment i de la propietat d'alguns espais, mentre que altres van continuar sent propietat privada.

 

Imatge de la plaça Catalunya de Sant Pere i Sant Pau, que té pendents actuacions de reforma. | Ángel Ullate

 

Un dels exemples més rellevants i mediàtics és la plaça de la cinquena promoció. Aquest espai és de titularitat privada, tot i que l’any 2015, des de l'Ajuntament, es va anunciar la seva reforma, amb una inversió de més de mig milió d’euros, per tal d’acabar amb els problemes d'estancament i de filtració d’aigua a l’aparcament soterrani i, alhora, millorar la funcionalitat de l’espai. Aquesta actuació mai s'ha arribat a fer, ja que l’anterior equip de govern va acabar argumentant que era un espai de propietat privada.

 

Aquesta problemàtica no existeix en altres espais del barri, com per exemple la plaça Catalunya. L'anterior equip de govern va pressupostar una reforma de la plaça amb una inversió superior als 100.000 euros, tot i que en un primer moment hi va haver dubtes sobre la titularitat de la plaça. Esvaïts els dubtes, es va donar el vistiplau al projecte, que encara està pendent. El president en funcions de l'AVV Sant Pere i Sant Pau Sacelades, Luis Trinidad, creu que «l'Ajuntament hauria de col·laborar en la posada a punt de les zones comunitàries d'ús públic, perquè tots paguem impostos».

 

Els Interblocs de Sant Salvador

Pel que fa a Sant Salvador, la zona coneguda com a Interblocs és el millor exemple. Els espais entre els blocs són de titularitat privada, tot i que l'Ajuntament hi va realitzar actuacions de millora en accessibilitat en el darrer mandat. Tot i això, els veïns del barri demanen més intervencions del consistori pel que fa al manteniment dels espais, que tot i ser propietat privada, són espais de lliure accés.

 

Els veïns reclamen actuacions de manteniment als Interblocs de Sant Salvador | Tarragona Digital

 

En aquest sentit, l'antic conseller i actual vicrepresident de l'AVV Ciutat de Tarragona de de Sant Ramon a Sant Salvador, Pedro Sánchez, assenyala que «en temps de Joan Miquel Nadal es va fer un conveni perquè la zona tingués ús de pas, però actualment poc manteniment fa el consistori, unes paperesm, una mica de neteja i prou». Actualment una part de les zones comunitàries s'utilitza com a aparcament per als veïns, mentre que una altra part són zones de pas.

 

La zona esportiva de Campclar

Als barris de Ponent, al costat de l'Institut Campclar, trobem l'anomenada zona esportiva de Campclar, on hi ha dues illes de blocs de pisos, una que toca a la Rambla de Ponent i una altra que toca al carrer Riu Ciurana, amb realitats totalment diferents. Cadascuna d'elles compta amb un parc interior, obert a tot aquell que vulguis, amb bancs, zona de jocs infantils i jardineria. Una d’elles, a tocar de la Rambla de Ponent, va cedir la zona comunitària a l'Ajuntament, que des de fa uns anys s'encarrega del seu manteniment, mentre que l'altre, la més propera a l’Anella Mediterrània, segueix pertanyent als veïns.

 

Aquesta darrera comunitat de propietaris està tramitant amb l’Ajuntament de Tarragona la cessió dels espais al consistori, per tal que el parc interior passi a ser propietat municipal. Fa un parell de setmanes, el conseller d'Urbanisme, Xavi Puig, i la consellera d'Esports, Mary López, van visitar l'espai, que van informar als veïns que «estudiarien la proposta», comenta el vicepresident, Antonio Mataran.

 

Imatge del parc que els veïns de Campclar volen cedir a l'Ajuntament de Tarragona. | Tarragona Digital

 

El barri del Pilar

La construcció de la nova Rambla del Pilar porta un any de retard en la seva construcció ja que, en el moment de tirar endavant el projecte, l'Ajuntament es va adonar que l'espai era propietat dels veïns i no del consistori. Malgrat el contratemps, això no va ser impediment per fer realitat la reforma de l'espai. Es va arribar a un acord amb els propietaris i abans d'acabar el mandat es van adjudicar les obres que van començar la setmana passada.

 

Als barris de Ponent també trobem el cas de Torrenova, que tenen zones verdes a la via pública, però que en ser propietat de la comunitat de propietaris, els veïns han de correr amb les despeses. Un veí del barri explica que «hem parlat amb l'Ajuntament però ens diuen que es responsabilitat dels propietaris, en aquest cas nosaltres, els veïns».

 

Imatge de la Rambla del Pilar, on ja han començar les obres de reforma. | Tarragona Digital

 

El de les zones comunitàries d’ús públic és un problema estès en diverses zones de la ciutat al que s’ha de posar solució. Tot i la moció aprovada fa dos mesos, amb els vots favorables de Junts x Tarragona, Ciutadans i la CUP, no hi ha constància que el govern municipal, format per Esquerra i En Comú Podem i que es van abstenir en la votació, hagi fet cap moviment per tal d’aplicar-la i començar a posar el fil a l’agulla d’aquesta problemàtica.

"😡 INDIGNANT I PERILLÓS: Incívics trenquen el vidre que cobreix un pou, a Tarragona" "🚑 ATENCIÓ: Ferit un ciclista en un xoc al centre de Tarragona"