La falta d'espai obliga el Joan XXIII a doblar un dels boxs de la UCI

La nova sala d’hemodinàmica ha obligat retirar un dels boxs i genera un problema d’espai que causa molts problemes als infermers i vulnera la intimitat dels pacients semicrítics

L'Hospital Joan XXIII, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital

 

L’Hospital Joan XXIII ja té a punt la nova sala de cardiologia intervencionista —d’hemodinàmica—que permetrà augmentar el tractament de casos. No obstant això, però, l’obertura d’aquest espai ha fet que el centre hagi de prescindir d’un dels boxs de la Unitat de Cures Intensives (UCI). Un box que segons els treballadors es necessita més que mai, ja que fer més tractaments d'hemodinàmica genera més ocupació en aquesta zona de l’hospital. Per això el centre ha decidit doblar un dels boxs, posant en perill, diuen els treballadors, la intimitat i la feina dels professionals.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Doblen un box de la UCI a l’Hospital Joan XXIII

El box número 15, un dels boxs de la Unitat de Cures Intermèdies que està a la zona de la UCI —on s’ingressen els pacients semicrítics i els coronaris, que vénen de la sala d’hemodinàmica— està doblat. Una cortina de roba separa l’espai entre un pacient i un altre, un fet que feia molts anys que no es veia. Segons denuncien treballadors de la unitat a TarragonaDigital, això provoca molts problemes. «El carro de parades, per exemple, no entra», explica un treballador. Diu que per fer-lo entrar s’ha de treure un dels llits, i això no és l'adequat en cas d'emergència. Una de les infermeres diu, també, que és molt complicat treballar amb tan poc espai, i que les coses no estan ben col·locades.

 

Els treballadors també asseguren que es vulnera la intimitat del pacient. «Es barregen homes i dones, i gairebé no hi ha espai perquè puguin estar amb els familiars». Amb tot, a més, els dos llits estan separats per una cortina de roba, un instrument que fa temps es va retirar per evitar possibles infeccions. El box número 15 està doblat d’ençà que van començar les obres de la sala d'hemodinàmica i que aquest espai de l’Hospital va perdre metres quadrats.

 

De fet, des de la direcció del Joan XXIII confirmen que el box s’ha doblat, ja que la instal·lació de la sala hemodinàmica ha fet perdre espai. Això si, diuen que es procura «no utilitzar-lo». «És un espai de transició, el pacient està allí esperant que el posin en un box definitiu». I asseguren que cap pacient ha estat compartint espai més d'un dia.

 

La nova sala d'hemodinàmica del Joan XXIII s'obrirà la setmana vinent. | Cedida

 

Cosa que neguen els treballadors, que asseguren que, tot i que intenten canviar als pacients com més aviat millor, hi ha hagut més d’un pacient que ha estat compartint box amb un altre dos dies. «Des d’infermeria s’intenta treure als pacients el més ràpid possible perquè no és bo pels pacients ni per nosaltres per treballar, estar així. Però els metges són els que decideixen».

 

Recorden, a més, que la nova sala d’hemodinàmica, que permetrà augmentar els tractaments de 1.800 a 2.200 l’any, genera encara més demanda de boxs d’aquest tipus. I per això diuen que no s’està preparat per absorbir tota aquesta activitat que genera la sala.

 

Queixes dels pacients

Poc després que el box es doblés van començar a arribar les primeres queixes d’alguns pacients. És el cas de la Maria Rosario, veïna del barri del centre de Tarragona. La Maria Rosario va ser intervinguda a l’Hospital el mes de novembre, mentre es duien a terme les obres. La intervenció, com que era complicada, requeria l’ingrés a cures intermèdies durant dos dies, i la resta a planta.

 

La Maria Rosario va ser ingressada al box número 15 amb un altre pacient, i a més, durant aquells dies aquest box no tenia lavabo a causa de les obres. «No hi havia bany, no podia fer les meves necessitats ni dutxar-me», explica a TarragonaDigital. En un principi això no era un gran problema, perquè no es podia moure del llit. Però la sorpresa va arribar quan el tercer dia, que ja podia aixecar-se, li van comunicar que no podia ser ingressada a planta com estava previst per falta d’espai. La Maria Rosario va acabar passant cinc dies en aquest box, on no hi havia lavabo, i on havia de compartir espai amb un altre pacient.

 

La nova sala d'hemodinàmica permetrà fins a 600 intervencions més cada any | TarragonaDigital 

 

«Havia d’anar al lavabo públic, del mig del passadís, amb l’ajuda d’un infermer o auxiliar i després d'haver-me hagut de queixar», explica. Aquesta pacient denuncia per una banda la «falta de planificació» per part del centre a l’hora d’organitzar els llits i per altra, la vulneració d’espai que va afectar la seva intimitat. «Els primers dies, per la situació, em vaig posar molt nerviosa, se’m va disparar la tensió i em van haver de punxar», relata. I afegeix: «La incomoditat de compartir el box amb algú és horrible, molt incòmode». A més vol deixar clar, també, que els infermers i metges no es podien moure bé a dins d’aquell box.

 

Cinc dies després de trobar-se en aquesta situació va ser ingressada a planta, on va passar-hi un dia i mig més, només. Diu que el que més va agrair en arribar allí va ser poder dutxar-se. Aquesta pacient va interposar una queixa abans de marxar de l’hospital. De moment, no ha rebut cap resposta. Des de la direcció del centre asseguren que el problema del lavabo ja està resolt i admeten que s’han pogut donar «inconvenients» durant les obres.

 

El sindicat CGT es queixa però, que el que hauria de ser «provisional» o «momentani», s’acaba convertint en una quotidianitat. Com ara que dos pacients hagin de compartir un box d’aquestes característiques i amb aquesta situació complicada durant més d’un dia. El centre assegura que de moment no es faran obres ni res. I que s'està a l'espera que s'iniciïn les obres del nou hospital tarragoní. 

"Les obres al grup Centcelles de Constantí deixen part del barri a les fosques" "AGENDA: El Teatre-Auditori del Morell presenta nova temporada amb vuit espectacles"