ÚLTIMA HORA

Tallada la C-12 a Móra la Nova per un greu accident

Alcanar crea un catàleg municipal d'oliveres mil·lenàries per blindar-les de l'espoli

El document inclou set arbres declarats d'interès local de la partida de l'ermita del Remei
Una de les oliveres monumentals que s'han inventariat a Alcanar | Alcanar Turisme

 

L'Ajuntament d'Alcanar ha creat, amb unanimitat del ple, un catàleg municipal d'oliveres mil·lenàries on s'han inclòs set arbres monumentals, que ja estaven declarats per la junta de govern d'interès local, una declaració que les blinda de ser arrencades. Es tracta d'oliveres de la partida de l'ermita del remei, que superen els 3,5 metres de perímetres de tronc —a 1,3 metres d'altura del sòl—, i que també formen part de l'inventari de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

L'Ajuntament del municipi del Montsià vol reforçar la preservació del patrimoni natural del municipi i oferir línies de suport i assessorament tècnic i jurídic als propietaris. «Cal incentivar que els pagesos protegeixin aquests arbres monumentals», ha defensat el regidor de Medi Ambient i Natural, Jordi Bort.

Les oliveres quedaran protegides de ser arrancades o danyades

L'Ajuntament podrà incloure «d'ofici» una olivera al catàleg i també ho podran sol·licitar tècnics municipals, ciutadans particulars, associacions de veïns i institucions particulars i públiques. En el cas d'arbres de titularitat privada, la petició només la podrà fer el propietari de la finca on està l'arbre o bé l'administració. 

La catalogació de les oliveres com arbres d'interès local implica la prohibició de tallar-les, arrancar-les, totalment o parcial, així com danyar-les. L'acord de plenari s'ha traslladat al servei de Parcs Naturals i al Departament d'Agricultura perquè inclogui els exemplars catalogats com arbres d'interès local en el seu inventari.

Denuncien una acceleració de l'espoli d'oliveres mil·lenàries amb la tramitació de la llei per protegir-les

La setmana passada, la plataforma 'Salvem lo Montsià' juntament amb altres entitats ecologistes denunciaven que l'espoli d'oliveres mil·lenàries al Montsià s'estava accelerant coincidint amb l'aprovació al Parlament de la tramitació de llei per protegir aquests arbres monumentals. El darrer cas que s'havia detectat era el passat dijous 21 de març, amb una arrencada de desenes d'oliveres en una finca delimitada per la Mancomunitat del Sénia, a Godall, al Montsià.

També et pot interessar

"Un Guàrdia Civil assegura «actes de fustigament» a la caserna de Gandesa" "ATENCIÓ: Denunciats per construir una casa de manera il·legal a l'Ebre"