Agricultura continua amb la restauració dels terrenys forestals afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre

El departament ha efectuat treballs en 61 km de vials i ha executat fagines en una superfície de 50 ha
Treballs forestals realitzats a les zones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre. | Agricultura

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació segueix executant les actuacions urgents de restauració dels terrenys forestals afectats a la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues per l'incendi de finals de juny. Fins ara, s'han realitzat treballs vora els vials en una longitud de 61 quilòmetres i s'han executat fagines per retenir el sòl en aquelles zones amb més pendent, en una superfície de 50 ha. Els treballs, que es van iniciar el setembre, es duen a terme en aquelles zones sobre les quals Agricultura ha obtingut autorització i que representen una superfície de 1.243 ha. L'incendi va afectar 5.046 hectàrees, de les quals un 80% són forestals (4.071 ha). Les autoritzacions es van obtenint per sectors a mesura que avancen els treballs.

En relació amb els treballs vora els vials, la longitud de vials executada fins ara és de 61 quilòmetres, i en resten uns altres 20 quilòmetres. Aquestes actuacions han estat les primeres a efectuar-se per evitar la caiguda d'arbres sobre els camins, cosa que podria comportar problemes en la xarxa de camins i carreteres de la zona incendiada. En general, es tracta d'arbres afectats pel foc, o que presenten una exposició al vent major que amb anterioritat a l'incendi. Per garantir-ne la seguretat, s'enretiren aquests arbres i se'ls porta a llocs d'apilament per al seu futur ús com a biomassa forestal.

Segons Agricultura, el darrer episodi de pluges dels dies 22 i 23 d'octubre també va provocar danys puntuals sobre els camins. Quan s'eixugui el terreny, s'entrarà amb la maquinària necessària per arreglar-los.

Treballs de restauració de les zones forestals cremades per l'incendi de la Ribera d'Ebre | Agricultura

D'altra banda, Agricultura ha executat, fins al moment, fagines en una superfície de 50 ha. La construcció de fagines és la feina més lenta de les programades per la conselleria, i la que s'ha prioritzat per evitar l'erosió amb episodis de pluges com els darrers. De la superfície autoritzada, resta executar fagines sobre una superfície de 78 ha. Tot i això aquesta superfície s'anirà incrementant a mesura que s'obtenen autoritzacions i s'avaluen els treballs a realitzar sobre les finques disponibles.

Les fagines serveixen per retenir el sòl en aquelles zones amb més pendent, on és important conservar-lo perquè és la base per sostenir una coberta vegetal. La pèrdua de sòl dificulta la regeneració dels terrenys i la possibilitat d'instal·lació d'un nou bosc.

Aquests treballs, realitzats per Forestal Catalana, SA, empresa adscrita a Agricultura, tenen un cost de 2,2 milions d'euros que assumeix íntegrament el Departament, de manera que els més de 800 propietaris dels terrenys no hauran de fer-hi cap inversió econòmica. És previst que totes les actuacions finalitzin abans de l'estiu del 2020.

Projectes de regadiu a la zona de l'incendi

Agricultura també està treballant en els diferents projectes de regadiu situats a la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues. Un dels més avançats és el projecte de transformació en regadiu de la serra del Rovelló, als termes municipals de la Torre de l'Espanyol i Vinebre.

Prèviament a l'incendi a la zona, i a sol·licitud dels regants, ja s'havia començat a redactar un projecte d'ampliació del regadiu de Vingalis per posar en reg 100 ha. En aquests moments, s'està finalitzant el projecte i es podrien iniciar les obres a finals de l'any 2020. A la zona de Vingalis s'estan regant unes 400 ha de la totalitat de parcel·les previstes inicialment, per la qual cosa cal compactar la zona regable per incrementar sensiblement la zona regada.

El Departament també treballa en el projecte per a la concessió de reg a la vall de Sant Joan, als termes municipals de Flix (Ribera d'Ebre) i Maials (Segrià), unes 1.300 ha, i en la modificació de les característiques de la concessió del Segrià Sud (2.686 ha) als termes municipals d'Almatret, la Granadella, Llardecans, Torrebesses i Maials.

En l'àmbit del regadiu, Agricultura també estudia la possibilitat d'interconnexió del Garrigues Sud i la Palma d'Ebre. Aquesta obra permetria garantir el regadiu a la Palma d'Ebre, que actualment se subministra des de Margalef.

"💧🌱 Les Terres de l'Ebre aprenen a adaptar els cultius al canvi climàtic" "❗ La Junta Electoral obliga a suspendre una exposició sobre l'1-O a Tortosa"