ENQUESTA

VOTA: Creus que Pedro S谩nchez podr脿 ser investit president?

El Govern invertir脿 per lluitar contra el mosquit tigre i la mosca negra

Concedeix una subvenci贸 directa al Consorci de Pol铆tiques Ambientals de les Terres de l鈥橢bre
El Govern destinar脿 m茅s de 670.000 euros a la lluita contra el mosquit tigre i la mosca negra | Cedida

 

El Govern ha autoritzat el Departament de Territori i Sostenibilitat a concedir una subvenci贸 directa al Consorci de Pol铆tiques Ambientals de les Terres de l鈥橢bre (COPATE) per valor de 673.680 euros per al 2019. La partida servir脿 per implementar accions previstes dins del Pla d鈥檃ctuaci贸 per a la prevenci贸 i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de Catalunya 2015-2017, aprovat el 2015 pel mateix Govern amb l鈥檕bjectiu d鈥檈vitar la proliferaci贸 d鈥檃questes esp猫cies que provoquen un elevat impacte social, econ貌mic i sobre la salut p煤blica. El COPATE 茅s l鈥檕rganisme que s鈥檋a considerat m茅s indicat per a dur a terme les actuacions previstes en el pla d鈥檃ctuaci贸.

 

Des de l鈥檃ny 2000 鈥攅n el cas dels mosquits鈥攊 des de l鈥檃ny 2007 鈥攅n el cas de la mosca negra鈥, la Generalitat ha dut a terme actuacions de planificaci贸, supervisi贸, control i realitzaci贸 de tractaments contra aquestes plagues, que han perm猫s controlar la poblaci贸 d鈥檃questes esp猫cies a les 脿rees territorials afectades, mantenint-les sota uns llindars de toler脿ncia acceptables i, com a conseq眉猫ncia, reduir de forma significativa les mol猫sties per a la poblaci贸.

 

Tanmateix, es preveu que en els propers anys sigui necessari seguir realitzant mesures de control per evitar una nova proliferaci贸 d鈥檃questes esp猫cies, tenint en compte l鈥檈voluci贸 observada els 煤ltims anys i els factors hidrol貌gics, geomorfol貌gics i clim脿tics que influeixen en el seu desenvolupament.

 

La clo茂ssa asi脿tica, un nou invasor en el tram final de l'Ebre

Musclo zebra, caragol ma莽ana o cranc blau. El cat脿leg d'esp猫cies invasores que colonitzen el tram final de l'Ebre i el Delta no deixa d'ampliar-se. L'煤ltima que s'est脿 estudiant 茅s la clo茂ssa asi脿tica 鈥'Corbicula fluminea'鈥, present a tot l'eix fluvial 鈥攅specialment a la zona d'Arag贸鈥. La Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l'Ebre (CHE) ha encarregat, per primer cop, a l'empresa Paleoym谩s que efectu茂 prospeccions al llarg del riu per determinar l'abast de la seva gran proliferaci贸 els 煤ltims anys.

 

Els t猫cnics han trobat tamb茅 densitats elevades al tram ebrenc. Com el musclo zebra, 茅s capa莽 de filtrar 50 litres d'aigua en un dia per貌 la clo茂ssa se situa en les zones m茅s sorrenques. La seva pres猫ncia posa en perill les n脿iades aut貌ctones protegides i l'ecosistema fluvial. Curiosament, i com en el cas del caragol ma莽ana, un dels pocs depredador que se li coneix 茅s el cranc blau.

 

La clo茂ssa asi脿tica 茅s un altre invasor que colonitza el tram final de l'Ebre i amena莽a els mol路luscs fluvials aut貌ctons | ACN

 

💬 Fes clic aqu铆 per rebre al teu m貌bil l'actualitat de Tarragona. 脡s gratis!

Comentaris