metge

La Terra Alta ofereix casa gratuïta per atreure nous metges a la comarca

A més de l'habitatge, els alcaldes de la comarca també ofereixen als professionals desplaçaments interns coberts

Els ajuntaments de la Terra Alta ofereixen diversos incentius, com la casa gratuïta i desplaçaments interns coberts, per afavorir que els metges exerceixin a la comarca. Durant aquests mesos hi ha hagut una dificultat de mantenir una plantilla estable en un territori rural perifèric i, a més, una previsió de jubilacions de metges, fet que ha alertat els alcaldes i el Consell Comarcal. 

Estan disposats a fer un esforç econòmic addicional perquè hi hagi cobertura sanitària

Per tal de solucionar el problema, han proposat fer un esforç econòmic addicional per garantir la cobertura sanitària. Tanmateix, el CAP de Gandesa, actual centre de referència de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) que cobreix tot el territori, té una plantilla de vuit metges que realitzen diversos serveis als municipis de la comarca. Aquest any, però, s'han previst un total de dues jubilacions, de les quals només se'n farà una, ja que un dels metges afectats ha acordat posposar-la per més endavant. 

Aquesta qüestió no és nova, ja que el darrer any ja es va jubilar el metge de la Pobla de Massaluca. Tot i això, es va poder cobrir la plaça amb un doctor de les Terres de l'Ebre, però que per la seva edat es podria jubilar en pocs anys. Per aquest motiu, els alcaldes creuen que el problema es pot agreujar, així doncs, es van reunir el passat mes de juny amb responsables de l'ABS per intentar buscar solucions. 

El president del Consell i alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha subratllat que «és una situació preocupant». A més, els casos de la Pobla i Prat de Comte són els que necessiten especial atenció. També és important cobrir la Fatarella, Caseres o Vilalba dels Arcs. Després d'analitzar totes les qüestions, el Consell d'Alcaldes de la comarca va enviar un document on s'explica la seva proposta, en la qual s'inclouen diverses mesures per captar facultatius a la Terra Alta. 

Els ajuntaments posen solucions sobre la taula

Carles Luz ha explicat que «volem traslladar el problema al Departament de Salut, que en són conscients. Però, a més, els ajuntaments posem també sobre la taula solucions com oferir habitatges als municipis per als metges». També ha ressaltat que l'últim que volen és desatendre els ciutadans, sobretot en les zones més rurals de la comarca, on hi ha un elevat percentatge de gent gran. 

Un altre incentiu que han proposat és que els ajuntaments o el Consell posin vehicles a disposició dels metges o que cobreixin els costos que els suposa desplaçar-se, ja que per cobrir les guàrdies han de fer molts quilòmetres.

La proposta dels alcaldes encara no ha rebut resposta, tot i això, el Departament és conscient del problema que hi ha a la Terra Alta amb els metges que es jubilen i la falta de facultatius que volen treballar en zones rurals perifèriques. La directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha apuntat que «s'han de començar a fer coses amb urgència».

A més, ha explicat que al setembre se celebrarà una cimera de professionals per parlar sobre el dèficit de metges i els problemes relacionats. Lleixà ha destacat que l'Institut Català de la Salut ofereix contractes llargs per captar l'atenció dels professionals i formar noves plantilles. 


Comentaris