L'Ajuntament d'Alcover aprova la pujada de diversos impostos i taxes

L’IBI o l’impost de vehicles són alguns dels exemples. Aquest dimecres s’ha celebrat un ple extraordinari al consistori per aprovar les ordenances municipals
Imatge d'arxiu d'un ple d'Alcover. | Ajuntament Alcover

El ple de l’Ajuntament d’Alcover ha aprovat l’augment de diversos impostos i taxes de diferents àmbits. Ha estat en la sessió plenària de caràcter extraordinari que s’ha celebrat aquest dimecres al consistori amb tres únics punts a l’ordre del dia.

El primer punt ha estat el que més temps ha ocupat, ja que contenia aquesta modificació parcial de diverses ordenances municipals per l’exercici econòmic 2020.

La pujada d’algun d’aquests impostos ha estat aprovada per la unanimitat de tots els grups polítics i d’altres han comptat amb el vot negatiu o abstenció d’algunes forces de l’oposició.

Els impostos i taxes que s’han pujat

Per una banda, el ple ha aprovat la pujada de l’IBI urbà en un 3,44% i s’ha apujat l’impost de vehicles, ja que es regularitza l’IPC.  L’IBI compta amb dues noves bonificacions: el 50% de les rehabilitacions integrals d'habitatges de noves construccions dins el nucli antic i el 50% per l’obertura de noves activitats econòmiques dirigides al turisme com restaurants, fondes i hotels.

S’apuja l’impost sobre les plusvàlues un 2,25%. Tot i això, s'elimina la taxa pels expedients de plusvàlua que afectaven a totes, les que es generessin com les que no. 

També puja la taxa sobre el clavegueram (13%) i l’impost sobre el consum de l’aigua (a partir del 14% d’increment sobre el tram de consum més baix). Per tal de justificar aquest punt, segons expliquen fonts municipals, cada any l'Agència Catalana de l'Aigua fa una comparativa del preu de l'aigua amb tots els altres municipis de Catalunya.

En aquest estudi contemplen el subministrament d'aigua amb baixa, la connexió del clavegueram i el cànon de l'aigua. «Si observem els municipis de les nostres contrades, el preu de l'aigua Alcover és molt inferior als altres pobles. Això és positiu si la diferència entre ingressos i despeses del servei estan equilibrades i per tant els veïns d'Alcover disposaran d'un servei totalment eficient».

És per això que, aquest any 2019 s'ha fet un estudi exhaustiu sobre la gestió de l'aigua del municipi d'Alcover on ha quedat constatat que la despesa del servei no és equilibrada amb els ingressos. S'ha pogut observar una descompensació considerable, per tant, «la voluntat ha de ser minorar aquesta diferència de manera progressiva en els pròxims anys. Un dels motius principals d'aquesta descompensació son l'envelliment de la xarxa d'aigua i de clavegueram que té el nostre poble, amb molta xarxa amb material que avui ja no s'utilitza i provoca gran nombre d’avaries».

D’altra banda, augmenta la taxa de l’ús comercial telemàtic, es puja l’1,9% del servei municipal de la llar d’infants, que és inferior a l’IPC; augmenta l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i també es puja un 20% la taxa d’escombraries, que és inferior a la variació del preu públic de la recollida i tractament d'escombraries per l'augment de les tones de rebuig recollides al poble d'Alcover, entre d’altres.  

"🚧Deu anys de barracons a l'escola Les Comes de Rodonyà a l'espera d'una reforma completa" "👉Alcover impulsa accions de prevenció de conductes sexistes i de consum de drogues"