Imatge d'un contenidor d'orgànica del 18 d'octubre de 2018

Els vallencs obtindran descomptes en la taxa d'escombraries si fomenten el reciclatge

La sol·licitud es pot presentar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o també telemàticament a través de la web municipal, de l'1 al 29 de febrer

La taxa de recollida d'escombraries de Valls incorpora, per primer cop, una mesura pionera amb importants incentius ambientals per als ciutadans que realitzin adequadament la separació dels residus a casa. D'aquesta manera, el 2020 s'aplicarà per primer cop el nou sistema que inclou descomptes que poden oscil·lar entre el 20 i el 50% al rebut de les escombraries.

Aquests nous incentius ambientals tenen com a objectiu prevenir la producció global de residus de la ciutat i potenciar la recollida selectiva, en una mesura destinada també a conscienciar la població sobre la necessitat de reduir el volum de deixalles, augmentar els índexs de reciclatge i minimitzar la incineració d'escombraries. 

Tipus d'incentius

En concret, per als propietaris d'habitatges o masies en sòl rústic s'estableixen tres nivells, amb incentius ambientals diferents, segons el grau amb què es realitzi la recollida selectiva. Així, per realitzar a casa la selectiva de les fraccions d'orgànica, paper-cartró, envasos lleugers, vidre, i resta s'estableix un incentiu ambiental de Nivell 1 amb una taxa de 103,20 euros, amb una reducció del 20%.

En el Nivell 2 es contempla que, a més de realitzar la selectiva de les cinc fraccions, s'utilitzi de manera freqüent la Deixalleria Municipal, amb una taxa de 77,40 euros, amb un 40% de descompte.  Per últim, per als que compleixin els requisits del nivells 1 i 2, s'estableix a més el Nivell 3 en el cas que es faci autocompostatge de l'orgànica (restes de cuina i jardí), amb una taxa de 64,50 euros, el que representa reduir el rebut de la brossa a la meitat.

Les modificacions a la taxa d'escombraries no es limiten a la taxa domiciliària, sinó que s'estenen a altres apartats. Així, en el cas del  comerç al detall o també bars i restaurants que generin residus de matèria orgànica, s'introdueix un incentiu ambiental amb una reducció del 30% per als que participen en un sistema de prevenció del malbaratament alimentari. Així, si el comerç aporta un conveni en el que dona excedents alimentaris a entitats de caràcter social, la taxa també serà més baixa.