Esclat festiu a Valls en el dia gran de la Festa Major de Sant Joan

Un dels moments més destacats del dia del patró és la diada castellera a la plaça del Blat, després de l'ofici
La plaça del Blat es converteix en el centre neuràlgic de Sant Joan | Laia Solanellas

 

El 24 de juny és el dia central de la Festa Major de Sant Joan de Valls. A les 8 del matí les matinades dels grallers i timbalers desperten la ciutat i els grups de grallers de les colles castelleres realitzen la indispensable visita al monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben a la plaça del Blat.

Per la seva banda, el Seguici Cerimonial fa la seva sortida més matinal per acompanyar la bandera de la ciutat i la corporació a Ofici, que és l'acte litúrgic principal de la festa i que té lloc dins l'església arxiprestal. Durant la cerimònia les relíquies del Sant són exposades a l'altar major i es canta l'himne en honor al patró vallenc.

Acabat l'Ofici, cap a les 12 del migdia, l'Àliga, la corporació municipal i la bandera de la ciutat surten de l'església acompanyats pels ministrers fins a la Casa de la Vila. Tot seguit, tenen lloc les balladetes del migdia, amb els elements de bestiari del seguici. En aquest cas, l'Àliga serà la darrera a ballar i donarà inici a la diada castellera de Sant Joan, considerada com l'inici tradicional de la temporada castellera.

Al vespre, des de la plaça del Blat, té lloc la darrera sortida del Seguici Cerimonial al complet en l'anomenat Tomb del Poble. Aquest acte itinerant és hereu de l'antiga professó en què sortien les relíquies de Sant Joan Baptista, custodiades a l'arxiprestal. En arribar davant de l'església, tots els elements festius i balls saluden el reliquiari en l'altaret que hi ha bastit al llindar de la porta del temple, amb l'acatament de l'Àliga com a punt culminant de la celebració, enmig d'un esclat de pirotècnia, sons i músiques que impregnen tots els racons de l'espai. Seguidament, a la plaça del Blat té lloc la balladeta de comiat de l'Àliga, que dona pas a una nova nit de concerts i revetlles.

Potser també t'interessa: 

"🔥Arriben les Completes, el moment més màgic de la Festa Major de Sant Joan de Valls!" "Finalitzen els treballs de la proposta guanyadora dels pressupostos participatius d'Alcover"