Esclat festiu a Valls en el dia gran de la Festa Major de Sant Joan

Un dels moments més destacats del dia del patró és la diada castellera a la plaça del Blat, després de l'ofici
La plaça del Blat es converteix en el centre neuràlgic de Sant Joan | Laia Solanellas

 

El 24 de juny √©s el dia central de la Festa Major de Sant Joan de Valls. A les 8 del mat√≠ les matinades dels grallers i timbalers desperten la ciutat i els grups de grallers de les colles castelleres realitzen la indispensable visita al monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben a la pla√ßa del Blat.

 

Per la seva banda, el Seguici Cerimonial fa la seva sortida m√©s matinal per acompanyar la bandera de la ciutat i la corporaci√≥ a Ofici, que √©s l'acte lit√ļrgic principal de la festa i que t√© lloc dins l'esgl√©sia arxiprestal. Durant la cerim√≤nia les rel√≠quies del Sant s√≥n exposades a l'altar major i es canta l'himne en honor al patr√≥ vallenc.

 

Acabat l'Ofici, cap a les 12 del migdia, l'Àliga, la corporació municipal i la bandera de la ciutat surten de l'església acompanyats pels ministrers fins a la Casa de la Vila. Tot seguit, tenen lloc les balladetes del migdia, amb els elements de bestiari del seguici. En aquest cas, l'Àliga serà la darrera a ballar i donarà inici a la diada castellera de Sant Joan, considerada com l'inici tradicional de la temporada castellera.

 

Al vespre, des de la pla√ßa del Blat, t√© lloc la darrera sortida del Seguici Cerimonial al complet en l'anomenat Tomb del Poble. Aquest acte itinerant √©s hereu de l'antiga profess√≥ en qu√® sortien les rel√≠quies de Sant Joan Baptista, custodiades a l'arxiprestal. En arribar davant de l'esgl√©sia, tots els elements festius i balls saluden el reliquiari en l'altaret que hi ha bastit al llindar de la porta del temple, amb l'acatament de l'√Äliga com a punt culminant de la celebraci√≥, enmig d'un esclat de pirot√®cnia, sons i m√ļsiques que impregnen tots els racons de l'espai. Seguidament, a la pla√ßa del Blat t√© lloc la balladeta de comiat de l'√Äliga, que dona pas a una nova nit de concerts i revetlles.

 

Potser tamb√© t'interessa: