Francesc Sans tocant el sac de gemecs

El músic Francesc Sans és escollit Santjoaner 2021 de la Festa Major de Valls

El lliurament del guardó tindrà lloc durant el tret de sortida dela Festa Major de Sant Joan

El músic vallenc  Francesc Sans i Bonet serà el Santjoaner 2021 i rebrà aquest reconeixement a la trajectòria festiva dissabte 19 de juny, seguint amb la idea de donar visibilitat a la música tradicional com a eix vertebrador de la celebració gran de la capital de l'Alt Camp. Avui l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Farré, li ha comunicat formalment la decisió de la Comissió participativa de seguici cerimonial en una recepció institucional a l'Ajuntament. L'acord havia estat pres per la comissió l'any passat, però no es va poder atorgar a causa de la pandèmia.

Francesc Sans rebrà el reconeixement en l'acte que donarà el tret de sortida a la Festa Major  vallenca. La ciutat reconeix la seva implicació en la festa i l'aportació indiscutible en l'àmbit de la cultura popular i la música d'arrel. Sans va néixer a Valls el 1974. Va iniciar-se en el món de la gralla l'any 1986 i en el del sac de gemecs el 1989. Intèrpret en diferents formacions, des d'un bon principi es va interessar pel context i les funcions pròpies de la  música tradicional  del nostre país. També es dedica a la investigació del marc festiu i dels instruments des d'un punt de vista històric i organològic i, a la recopilació i reinterpretació de músiques històriques. Ell mateix ha definit la seva forma de tocar com una síntesi entre la força dels mallorquins i la tècnica dels occitans.

Interpretació i mestratge

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Forma part dels grups Bufalodre, en les seves diferents formacions com la cobla de ministrers, la cobla de tres quartans, el grup de grallers o la mitja cobla, pinyol originari creat el 1994; o els Sacaires de Tarragona, als quals dirigeix. També és un dels músics habituals en festes majors patrimonials declarades d'interès nacional com les l'Arboç, Reus, Sitges, Tarragona o Vilafranca del Penedès. Així, dins el cicle de les festes majors i el Corpus, ha acompanyat un gran nombre de balls i entremesos com, per exemple, el ball de pastorets de Vilafranca, els balls de valencians de Tarragona i Reus, el ball de prims de Reus, l'àliga de Valls o el desaparegut ball parlat de Santa Margarida de la Riera de Gaià. A més, també participa en el Cant de la Sibil·la de Valls pel cicle nadalenc o en processons de Setmana Santa i caramelles per la Pasqua.

També ha compost les partitures de peces del seguici cerimonial  vallenc com el ball dels nans, el bou, el ball dels cercolets o, per la Fira de Santa Úrsula, la baixada de l'arcàngel sant Miquel, així com ha recuperat les tonades tradicionals de la processó del Divendres Sant de Valls. També és autor de la música dels Set Pecats Capitals de Tarragona.