El guàrdia civil de Valls al judici: «Van provocar danys perquè van utilitzar cola»

Declaració poc rellevant del sergent de la caserna de Valls amb algunes sortides de to
El Guàrdia Civil de Valls al judici: «Van provocar danys perquè van utilitzar cola» | cedida

El guàrdia civil (TIP G99880L), sergent responsable de seguretat de la caserna de Valls, ha relatat com el 20 de setembre hi va haver una concentració d'unes 150 persones davant d'aquestes instal·lacions. Va sentir crits com «Votarem», «Llibertat», «Renegats», «Fora les forces d'ocupació», i «insults» com «cabrons, fatxes, o fills de puta».

A preguntes de la fiscalia, ha relatat com aquell dia «diversos partits polítics» i entitats «com l'ANC i Òmnium Cultural» van convocar per les xarxes socials una concentració a la plaça del Pati de Valls i 'recorregut pel poble per fer una enganxada de cartells'. Uns cartells, ha assegurat, que van ser «distribuïts per partits polítics i associacions», mentre que «altres se'ls havien imprès els ciutadans a casa, com demanaven per les xarxes».

Segons el guàrdia civil, hi havia lemes com «Votarem per ser lliures» o «Que no decideixin per tu», aquest últim «en blanc i negre, que semblava imprès a casa, i incloïa una silueta de dos guàrdies civils». A més, ha dit que va poder veure «diversos cartells del PDeCAT i alguns de la CUP» que «tenien com a objectiu incentivar la participació al referèndum».

Malestar de «les dones i les nòvies» dels agents

El sergent ha relatat com les 150 persones van arribar a la caserna, van enganxar cartells al mur que fa de perímetre de la instal·lació o fons. Dins de la caserna de Valls hi viuen catorze famílies i ha assegurat que «aquest episodi va crear força malestar», perquè «alguns dels manifestants eren companys de feina de dones i nòvies de guàrdies civils i veure'ls davant insultant-nos no agrada». A més, ha remarcat que hi ha hagut altres episodis a més d'aquell, amb «pintades, llançament d'ous i moltes coses».

Sobre la protesta del 20-S, el sergent ha explicat com els manifestants van posar cinta adhesiva a les portes de la caserna, que estaven tancades, i van enganxar cartells tant al mur com a fanals i senyals de trànsit. «Van fer danys, perquè van aplicar cola, que en treure's s'emportava la pintura de la paret», ha assegurat. Durant el moment de la protesta hi va haver a la zona dues patrulles de la policia local de Valls, que van fer una actuació «eficaç», segons el sergent.

Contradiccions amb les gravacions

Cap al final de la concentració, quan quedaven entre deu i quinze persones, el sergent ha explicat que va sortir de la caserna i que va intentar identificar un concentrat que estava enganxant un cartell. Ha relatat que el va agafar «per la mà o braç i el va intentar portar «a la zona de seguretat que em proporciona la policia local de Valls», negant que se'l volgués emportar a l'interior de l'edifici. «Les deu o quinze persones que quedaven se'm van encarar amb els ulls desorbitats», ha assegurat. Posteriorment, i només gràcies als agents municipals, va poder despenjar els cartells que hi havia al mur de la caserna.

Aquest moment es veu en un dels vídeos que està aportat a la causa per les defenses que el mateix guàrdia civil ha citat. L'advocat Andreu van den Eynde ha insistit especialment en aquest moment durant el seu interrogatori, evidenciant algunes contradiccions entre el que ha explicat el testimoni i el que es veu en el vídeo.

En la gravació es pot veure com el sergent es dirigeix al jove quan estava penjant un cartell en un senyal de trànsit —el testimoni ha dit que era un fanal o la paret—, l'agafa del braç i el porta cap a la porta de la caserna alhora que s'encara amb els concentrats, un fet que ha negat amb vehemència. Malgrat la tensió, els concentrats no mostren cap actitud violenta.

"ATENCIÓ: Gran desplegament dels Mossos per detenir un lladre reincident a Valls" "Valls apagarà els llums dels principals monuments de la ciutat per aquest motiu"