Reclamen la reobertura del mercat setmanal de la verdura de Valls, tancat 芦sense motiu justificat禄

Les associacions de consumidors demanen que es torni a permetre el mercat amb les mesures de prevenci贸 necess脿ries, com s'ha fet en altres municipis

Entitats i associacions demanen que es reobri el mercat setmanal de la verdura de Valls, tancat preventivament arran de la crisi del coronavirus, des de la primera setmana de confinament. En un comunicat enviat pel grup de consum 鈥楲a Bajoca鈥 es demana a l鈥Ajuntament que hi torni a haver parades d鈥檃limentaci贸 de proximitat cada setmana a la capital de l鈥橝lt Camp.

 

Aquest grup de consum ha sol路licitat al govern municipal con猫ixer els motius reals del tancament. 芦Se鈥檔s ha fet saber que la decisi贸 es va prendre perqu猫 no es podia assegurar el compliment de les mesures de seguretat, perqu猫 s鈥檌ncitava la gent a sortir al carrer i perqu猫 nom茅s hi ha un pag猫s local禄, expliquen.

 

Davant la situaci贸, el grup de consum manifesta que, precisament, aquesta mateixa situaci贸 es dona als supermercats i segueixen oberts. 芦Les grans superf铆cies continuen acumulant m茅s tr脿nsit de persones que qualsevol altra botiga o parada, no tenen ni un sol producte de proximitat i amb el tancament del mercat afavorim la concentraci贸 de m茅s persones on ja no n鈥檋i ha禄, manifesten en el seu comunicat.

 

芦Han decidit tancar el mercat sense cap element per a poder valorar禄

Des de 鈥楲a Bajoca鈥 comparen la situaci贸 amb altres nuclis de poblaci贸 del terme de Valls, com Picamoixons, on el mercat 芦continua obert禄. En aquest sentit, acusen l鈥橝juntament d鈥檈star afavorint un model concret de distribuci贸 aliment脿ria, ja que 芦no es dona les mateixes oportunitats a tothom, mentre la resta d鈥檈stabliments van poder adaptar-se a les mesures sanit脿ries, les parades del mercat no ho van poder ni intentar禄, afirmen.

 

A m茅s, afegeixen que el tancament del mercat setmanal de Valls s鈥檋a fet 芦sense cap element per a poder valorar: ni d鈥檃flu猫ncia, ni de necessitat per part de productors o paradistes, alguns dels quals han explicat p煤blicament com depenen del mercat i d鈥檃ltres han passat a distribuir a domicili per compensar les p猫rdues, sense parlar dels paradistes que, tancat Valls, estan anant a altres mercats禄.

 

El tancament del mercat 芦contrav茅 la resoluci贸 del Departament de Salut禄

El grup de consum considera que l鈥Ajuntament hauria de promoure la reobertura del mercat, posant-se en contacte amb els paradistes, proposant mesures de prevenci贸 i explicant-ho a la poblaci贸. A m茅s, han recordat que 芦el tancament del mercat contrav茅 la resoluci贸 del Departament de Salut, el Reial Decret d鈥estat d鈥檃larma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l鈥檃cc茅s als aliments禄.

 

Aquesta proposta de reobrir mercats d鈥檃liments a l鈥檃ire lliure, tancats arran del coronavirus, la subscriu tamb茅 Uni贸 de Pagesos, amb el suport de la Coordinadora d鈥橴suaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentaci贸 (CUS) i la Uni贸 de Consumidors de Catalunya (UCC). Des d鈥橴ni贸 de Pagesos es recorda que altres ajuntaments com els de Vilanova i la Geltr煤 i Montblanc han rectificat i han tornat a posar-los en pr脿ctica.

M茅s not铆cies de la categoria Alt Camp