La Taulada: el menjador social de Valls que vol trencar totes les barreres

Entre 50 i 100 persones cada dia són usuàries dels serveis que ofereix l'equipament, ja sigui per esmorzar, per dinar o pel servei de bugaderia i dutxes
El menjador compta amb un equip de voluntariat totalment consolidat | Albert Oliva

La Taulada √©s un menjador social que trenca totes les barreres. Entre 50 i 100 persones cada dia s√≥n usu√†ries dels serveis que ofereix l'equipament, ja sigui per esmorzar o per dinar. Fa 7 anys que va obrir les seves portes a Valls, i des dels seus inicis ha estat un projecte estretament lligat amb la comunitat parroquial del santuari de la Mare de D√©u del Lled√≥. De fet, el director del menjador no √©s cap altre que Joan Font, missioner clareti√† i alma mater del projecte.

 

L'equipament compta amb una trentena de voluntaris que s'organitzen per torns. Cadasc√ļ t√© la seva funci√≥: des de la recepci√≥ dels usuaris, a l'acompanyament en els diversos tr√†mits, el servei de sala, el transport de les donacions o l'equip de cuina. Tots ells coincideixen que l‚Äôobjectiu que persegueix la Taulada √©s donar acollida a aquelles persones en situaci√≥ de vulnerabilitat com a conseq√ľ√®ncia de problemes econ√≤mics, de solitud, d'esc√†s suport familiar o de manca de recursos, circumst√†ncies que comporten un significatiu deteriorament de la qualitat de vida.

 

¬ęVolem que els usuaris se sentin com en qualsevol llar, i que fins i tot puguin fer sobretaula parlant de futbol, del temps, de l'economia i de la vida mateixa. Sobretot, per√≤, volem transmetre un missatge d'esperan√ßa i moltes ganes de tirar endavant¬Ľ, apunta un dels voluntaris.

 

L'Evangeli com a base d'actuació

√Čs cert que existeixen mecanismes com els Serveis Socials, el Consell Comarcal, la Creu Roja o C√†ritas que s'ocupen de donar resposta a aquelles situacions de precarietat extrema. Ara b√©, en molts casos es fa evident que la complexitat de les situacions fa que aquest servei no arribi a tothom o de la forma m√©s adequada, i √©s aqu√≠ on entra en joc el menjador social.

El menjador social també acull, al llarg de l'any, diversos àpats de germanor | Cedida

El Pare Font, tal com es coneix a la ciutat, assegura que la comunitat cristiana no nom√©s ha de predicar l‚Äôevangeli sin√≥ que ha de portar-lo a la pr√†ctica, fent m√©s f√†cil la vida de les persones i proporcionant les solucions que cada problema necessita. En aquest sentit, la filosofia de La Taulada √©s simple: ¬ęaquell que tingui gana i que ho necessiti, sempre tindr√† un plat calent a taula, sense necessitat de justificar-se, fer tr√†mits burocr√†tics o presentar cap paper¬Ľ. 

 

De fet, la simplicitat del servei de caritat que planteja el clareti√† no √©s cap altre que el que mostra l'Evangeli: ¬ęJes√ļs multiplica els pans i els peixos i no pregunta a la gent si t√© un carnet determinat o amb quins papers compta. En aquest sentit, Ell va convidar a tothom a saciar-se¬Ľ, exposa el clergue.

 

¬ęEl 99% dels usuaris s√≥n homes¬Ľ

Cada dimarts, a l'hora d'esmorzar, moss√®n Font serveix el caf√® i aprofita per fer una mica de tert√ļlia amb els usuaris. Assegura que el 99% s√≥n homes, i de vegades pot venir a dinar alguna parella o alguna dona que est√† sola. No obstant aix√≤, les dones que utilitzen els serveis del menjador social ho fan d'una altra manera: ¬ęvenen a la recepci√≥ i s'emporten el menjar en carmanyoles per al seu marit o per als fills grans que ja no van a l'escola¬Ľ.

 

Amb el temps, els voluntaris tamb√© han pogut detectar altres necessitats importants que requerien d'una atenci√≥, com el servei de bugaderia, d'higiene o d'acompanyament a l'hora de fer tr√†mits administratius. En aquest punt s'evidencia que La Taulada √©s molt m√©s que un menjador, ja que segons el capell√† ¬ęel servei que oferim, m√©s enll√† de l'alimentaci√≥, es basa en l'acompanyament de les persones en les seves necessitats b√†siques¬Ľ.

El servei de bugaderia és un altre dels oferiments del menjador social | Albert Oliva

L'aprofitament del menjar és un altre dels objectius

Un menjador social d‚Äôaquestes caracter√≠stiques requereix de diverses aportacions setmanals importants quant a aliments. A dia d'avui, molts establiments vallencs i tamb√© les grans superf√≠cies col¬∑laboren amb La Taulada i s'ha de celebrar que les necessitats de l'equipament estan m√©s que cobertes amb aquests donatius. A m√©s, el clareti√† assegura que ¬ęhi ha molt bona relaci√≥ amb totes les associacions i botigues de Valls, i el projecte ha aconseguit, a m√©s d'oferir menjar calent a aquell que ho necessita, sensibilitzar la poblaci√≥ que hi ha un menjador que aprofita els aliments¬Ľ.

 

L'equipament tamb√© t√© associades altres despeses, m√©s dif√≠cils d'assumir, com s√≥n els subministraments d'aigua, electricitat i gas. Per suplir aix√≤, es compta amb una vuitantena de socis que paguen una quota lliure i fan aportacions en funci√≥ del que cadasc√ļ pot assumir. ¬ęLes institucions pol√≠tiques i l'Ajuntament local tamb√© col¬∑laboren econ√≤micament amb nosaltres, i al llarg de l'any fem diversos actes ben√®fics per comptar amb ingressos extraordinaris¬Ľ, conclou el prevere.

Mercadona és un dels supermercats que col·labora més amb el projecte benèfic | Albert Oliva

L'habitatge com a repte pendent

La majoria d'usuaris que dinen a la Taulada viuen en habitatges ocupats. Tenen un perfil solitari i no saben cuinar o no disposen de subministraments per a fer-ho. La majoria cobren la renda garantida que no passa dels 400 euros, per√≤ amb aix√≤ no en tenen prou per assumir les despeses vitals. Per aquesta ra√≥, l'associaci√≥ disposa de dues cases d‚Äôacollida en aquests moments, per√≤ √©s un recurs totalment insuficient per tal d'oferir un lloc digne a les persones.

 

Davant d'aquest escenari, el Pare Font assegura que ¬ęm√©s d'una vegada m'ha passat pel cap demanar als fidels vagin a missa a l'esgl√©sia de Sant Joan i habilitar el santuari del Lled√≥ com a refugi, tal com passa amb l'esgl√©sia de Santa Anna a Barcelona¬Ľ.

 

A m√©s, la parr√≤quia arrossega un deute de 14.000 euros fruit de les diverses despeses que existeixen per tal de donar resposta a totes les situacions de precarietat. ¬ęAquest mes no hem pogut assumir la quota que ens toca pagar a l'Arquebisbat pel fons com√ļ. Aix√≤ em genera preocupaci√≥ per√≤ entenc que si alg√ļ s'ha de sacrificar, som nosaltres, i com a cristians hem d'estar contents de poder ajudar als pobres¬Ľ, sentencia el Pare Joan.

La Taulada compta amb una trentena de voluntaris | Albert Oliva