GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El ball de Vells de Valls estrena nous vestits per la Festa Major de Sant Joan

El disseny i la confecció de la nova indumentària ha anat a càrrec de la figurinista vilafranquina Blanca Farré
El ball de Vells de Valls és un dels balls parlats més característics del Camp de Tarragona | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

El ball de Vells de Valls és una de les representacions que formen part del Seguici Cerimonial de Valls, en la categoria de ball parlat. Ja es troba documentat el 1635 i era propietat del gremi dels sabaters vallenc. Probablement és el ball parlat més característic del Camp de Tarragona que enfronta uns matrimonis desavinguts compostos per uns marits vells i garrepes, i unes joves esposes, representades per homes. També hi participen unes autoritats fingides (l'alcalde, el rector i el mosso d'esquadra) i els diables burlescos.

 

El ball de Vells de Valls va ser recuperat, l'any 2005, pel Grup del Teatre Principal. El 2014, la colla encara una nova etapa amb la finalitat de buscar l'excel·lència al carrer i els dimonis burlescos estrenen nou vestuari basat en un antic vestit de diable, encara conservat, i que va ser utilitzat a les festes de Carnaval de principis del segle XX pels diables que cremaven carretilles en grup amb les societats vallenques. El mateix 2014 el ball incorpora alguns canvis en l'estructura d'acord amb la recerca històrica feta per apropar-lo el màxim als escrits i documents que narren com era anys enrere, i també es recuperen algunes tonades històriques vinculades al ball.

 

Enguany, durant la Festa Major de Sant Joan totes les parelles i les autoritats de la representació estrenaran vestuari, amb la voluntat de culminar, així, el procés de dignificació del ball. Les noves indumentàries seran d'una qualitat artística indubtable i es busca conservar la coherència entre els personatges i l'època històrica que representen. El disseny i la confecció ha anat a càrrec de la figurinista vilafranquina Blanca Farré, i avui descobrim a TarragonaDigital els principals secrets de la representació i del seu nou vestuari de la mà del Miquel París i el Raul Molina, membres d'aquest ball parlat.

 

- Quina va ser la motivació del Grup del Teatre Principal per reintroduir el ball de Vells en les festes de Valls, l'any 2005?

El GTP volia participar en la Festa Major de Sant Joan d'alguna forma, i la millor manera que es va trobar de fer-ho va ser amb la posada en escena d'aquest ball parlat, que no deixa de ser una representació teatral de caràcter popular, tal com passa amb el ball de la Rosaura, el ball de Sant Joan, el ball de la Candela, etc. El fet que el ball de Vells sigui satíric i incorpori burla i crítica social el fa encara més atractiu i es va apostar per aquest. 

Raul Molina i Miquel París, a la Casa de la Festa, amb els esbossos dels dissenys de Blanca Farré | Albert Oliva

 

- Des de l'any de la seva recuperació i fins al 2019 hi ha hagut una evolució notòria del ball...

En aquests últims anys, l'entitat ha anat introduint millores en els diversos àmbits de la representació, amb la finalitat d'aconseguir una millora estètica i qualitativa del ball parlat. En aquest sentit, hi ha un punt d'inflexió, el 2015, amb la commemoració dels 10 anys de la reintroducció del ball en el seguici. A partir d'aquell any, es consoliden els aspectes formals de la representació, com l'estètica dels personatges: cada dama té un color que la identifica, es té més cura dels detalls en la indumentària, en l'estil... 

 

Pel que fa al text, en els darrers anys també s'ha treballat notòriament en aquest aspecte per tal d'oferir uns parlaments punyents i mediàtics i amb una mètrica acurada. En l'àmbit musical s'ha treballat d'una manera interessant amb la finalitat de recuperar les tonades pròpies de la representació.

 

- Creieu que sou un referent en la realitat actual dels balls parlats del Camp de Tarragona, Penedès i Garraf?

L'estètica acurada del ball de Vells de Valls pensem que és un punt de referència per a la resta de balls similars del territori, tant en indumentària com en maquillatge i perruques. El ball de Dames i Vells de Reus, per exemple, destaca per ser molt festiu, i el de Tarragona pel text extraordinari de les representacions de cada any per Santa Tecla. Per la seva banda, els balls de Malcasats del Penedès, com el de Vilafranca, destaquen per la crítica en els diversos sectors socials.

 

En un altre nivell, un aspecte molt positiu que té el ball de Vells vallenc és la seva estructura associativa, ja que és una colla que forma part del Grup del Teatre Principal. Això ens permet comptar, per una banda, amb un pressupost estable i, per l'altra, amb un equip humà que garanteix la continuïtat del ball any rere any.

El ball de Vells va ser recuperat el 2005 pel Grup del Teatre Principal | GTP

 

- La principal novetat del ball de Vells per a la Festa Major d'enguany és la renovació del vestuari dels personatges. Quin ha estat l'objectiu que ha motivat el canvi?

Fa molts anys que teníem clar que el vestuari del ball s'havia de canviar, per tal de contextualitzar millor l'època que es representa i guanyar en coherència entre els personatges. A nivell pràctic també era necessari fer una renovació de la indumentària, ja que els vestits actuals tenen moltes peces i la tipologia de roba no és la més adequada per sortir al carrer en ple mes de juny.

 

En aquest sentit, els nous vestits dels vells són de cotó, i la indumentària de les dames és d'una sola peça, amb les enagües incorporades i aniran amb espardenyes, ja que era molt difícil trobar sabates de dona amb números de peu d'home. Pel que fa a les autoritats, guanyen en teatralitat i tindran un punt més còmic.

 

En la proposta inicial del nou vestuari, els vells havien d'anar amb barretina

Amb el nou disseny de la indumentària, les dames mantenen la personalitat actual en la manera de vestir i també s'han respectat els colors de la vestimenta actual, amb més volum i elements que donen més riquesa a la peça. Alhora, la Blanca Farré ha introduït millores tècniques importants en el disseny del vestuari i ha contextualitzat millor tota l'estètica del ball, que ara s'identifica clarament amb uns personatges de principis del segle XIX. La roba que s'ha utilitzat per a la confecció dels nous vestits també va en aquesta línia, i els teixits intenten buscar la màxima fidelitat amb l'època.

 

Com a cosa curiosa, en el disseny inicial de Farré els vells abandonaven el barret de copa a favor de la barretina, però en aquest cas el GTP va creure oportú de mantenir aquest element, ja que creiem que els vells de Valls, en l'actualitat, s'identifiquen molt amb el barret i és un element molt icònic de la representació.

 

També creiem que els nous vestits caricaturitzaran encara més els personatges i accentuaran la personalitat més rural de Valls, en detriment de Tarragona o Reus, que històricament són ciutats més burgeses i senyores. En aquest sentit, els personatges del ball de Vells de Valls representaran els vallencs i les vallenques que, en l'època, s'endiumenjaven per assistir als actes de la Festa Major o a la professó de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

Disseny del nou vestuari d'una de les parelles del ball parlat, obra de Blanca Farré | Cedida

Blanca Farré també signa els vestits actuals dels Gegants de la Ciutat o els del ball dels Cercolets de Valls

La Blanca Ferré ha fet altres treballs similars quant al vestuari d'alguns elements del Seguici Cerimonial de Valls. L'any 2014, juntament amb el seu pare, va liderar la renovació de la indumentària del Gegant de la Porra i la Geganta, i el 2015 la dels gegants negres. El 2016, l'Escola de Dansa Adagi va recuperar el ball dels Cercolets vallenc i Farré va dissenyar el vestuari partint de la descripció estètica dels balladors de finals del segle XIX que fa Narcís Oller en la novel·la «Vilaniu». L'artista vilafranquina també és l'autora del vestuari de l'obra Peter Pan, que recentment el GTP ha portat a l'escenari del Teatre Principal de Valls.

 

- Per últim, en quin punt es troba el ball de Vells de Valls en els preparatius de la Festa Major d'enguany?

El text del ball el tenim acabat i els assajos encaren la recta final. S'ha de dir que enguany, a nivell de continguts d'actualitat, ha estat terrorífic perquè han passat moltes coses d'una forma rapidíssima. Per exemple, hi ha temes del mes de maig que, a dia d'avui, estan totalment obsolets i no ens serveixen per al ball parlat. Les eleccions generals i les municipals han estat una bona font d'inspiració, i la sentència del judici i els presos polítics són els altres temes de plena vigència que s'han d'anar actualitzant dia a dia.

La indumentària del ball dels Cercolets de Valls també és obra de Blanca Farré | Ball dels Cercolets de Valls