Barraca de les Oliveres del Pla de Santa Maria

La barraca de les Oliveres del Pla de Santa Maria recupera l'aspecte original amb la reconstrucció del sostre

La construcció forma part de la Ruta de la Capona, que també tindrà una nova senyalització

Des de fa alguns dies, la barraca de les Oliveres del Pla de Santa Maria ha recuperat el seu aspecte original. Aquest fet ha estat possible gràcies a la reconstrucció que ha dut a terme l’Ajuntament del municipi, que s’ha basat en la restitució del sostre de l’estança petita, que estava enfonsat i feia inaccessible l’espai des de fa anys.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Pel que fa a l’estança principal, manté el sostre ennegrit per haver-hi encès foc a l’interior, mentre que la secundària, que ara s’ha restaurat, manté el color original de les pedres. Fora d’aquesta diferència, no s’observa cap senyal dels treballs de reconstrucció realitzats. L’obra l’ha dut a terme l’empresa JPCP El Fornàs i els treballs s’han dut a terme de forma molt acurada amb la tècnica tradicional i fent ús de les lloses de majors dimensions per construir la cúpula.

La Ruta de la Capona

Amb la restauració, a partir d’ara els visitants podran entrar als dos compartiments de la barraca de les Oliveres i admirar-ne la bellesa i les peculiaritats de la tècnica constructiva de la pedra seca en aquesta construcció.

Barraca de pedra seca
Barraca que forma part de la Ruta de la Capona | Cedida

Aquesta barraca es troba al final de la Ruta de la Capona, al mig d’un camp d’oliveres que li dona nom, al terme municipal del Pla de Santa Maria. La planta de la construcció és rectangular i fa 10 metres de façana per 7 metres de fondària. Destaca, però, el cos de l’estança principal, que té forma cilíndrica i un remat superior de pedres col·locades a sardinell.

Nova senyalització contra l’incivisme

Tot i que el pas del temps, la pluja i el vent malmeten aquestes construccions. També preocupen els visitants que s’enfilen damunt les barraques de pedra seca o deixen que ho facin els nens, com si es tractés d’una atracció d’un parc infantil. Per aquest motiu, el consistori planenc ha informat que s’instal·laran cartells per incentivar el civisme.

Alhora, en les properes setmanes també s’ha de revisar i actualitzar tota la senyalització de la Ruta de la Capona, amb la finalitat de mantenir aquesta joia del patrimoni material del municipi.


Comentaris