Un 2019 a l’Alt Camp marcat pels castells, la situació al Pius Hospital o el retard al Museu Casteller

Fem un repàs a la situació precària del Pius Hospital, a la històrica diada de les dues colles dels Xiquets de Valls per Santa Úrsula o a l’enèsim retard en l’obertura del Museu Casteller

L’arribada de les festes de Nadal anuncia que l'any 2019 ja toca a la seva fi. Ha estat un any intens informativament parlant, amb notícies de tota mena. A TarragonaDigital ens centrem, aquest dilluns, en repassar les deu notícies que hem triat com a més destacades d’enguany a la comarca de l'Alt Camp.

En aquest sentit, la situació precària del Pius Hospital, la històrica diada de les dues colles dels Xiquets de Valls per Santa Úrsula, l’enèsim retard en l’obertura del Museu Casteller i la investidura de la nova alcaldessa de la capital han marcat l’agenda informativa dels municipis de la comarca i en concret de la ciutat de Valls.

El Festiuet marxa de Valls (1 de febrer)

Enguany, l’organització del Festiuet ha decidit traslladar el festival de música jove que se celebra, des de fa dos anys, al mes d'agost a Valls, fins a la platja de Coma-ruga. Els màxims responsables de l'esdeveniment van al·legar que es van trobar amb una manca de suport important de l’administració i que van tindre una sensació de poca valorització com a festival per part de l'Ajuntament de Valls.

Troben a Querol el cadàver d'un home amb signes de violència (15 de març)

Un dels successos més destacats que ens deixa l’any 2019 és l’homicidi d’un home a Querol. El cos de la víctima va ser trobat el 15 de març al migdia migdia, en una casa al carrer de Caimada de la urbanització Mas Vermell, en la qual s'hi estaven fent unes obres de reforma. Es tractava d’un home de 38 anys i veí de la urbanització des de feia molts anys. El cos presentava signes de violència que es podrien haver produït a causa d'un robatori amb força al domicili.

Albert Batet anuncia la seva retirada i Dolors Farré és investida nova alcadessa de Valls (15 de juny)

El 15 de juny passat, Dolors Farré, la cap de llista de Junts per Valls, va ser investida nova alcadessa de la ciutat després de guanyar les eleccions municipals del 26 de maig. El partit va obtenir 8 dels 11 regidors necessaris de la majoria absoluta en el plenari, amb 3.581 vots. Enguany, Farré ha agafat el relleu d’Albert Batet en l'alcaldia i novament el partit governarà la ciutat durant els propers quatre anys. No obstant això, tal com va passar en l'anterior legislatura, ha sigut necessari un pacte de govern amb la coalició d'ERC i Compromís per Valls.

El Celler Cooperatiu de Vila-rodona fa 100 anys (2 d’agost)

La Cooperativa Agrícola de Vila-rodona ha commemorat les 100 collites. La seva fundació data de 1919 i el magnífic Celler Cooperatiu, d’influència modernista i obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, és d'un alt interès arquitectònic, turístic i cultural per al municipi i la comarca. D’entre el programa d’actes destaca la creació d’un cava per a l’efemèride, amb 1.285 unitats.

El Pius Hospital, a les portes de l’emergència (30 de setembre)

Des de fa temps, els treballadors del Pius Hospital denuncien les precàries condicions laborals en què es troben. El cas de la manca d’anestesistes ha acabat de fer vessar el got d’una sèrie de reivindicacions que al llarg del 2019 han estat visibles amb diverses protestes periòdiques a les portes del centre. Els treballadors asseguren que, entre els greuges, hi ha professionals que marxen a altres centres amb millors condicions, hi ha metges que no han pogut fer vacances, i durant l’any hi ha hagut dies que el centre hospitalari ha tingut un facultatiu menys en el torn de nit. També existeix un dèficit de manteniment de les instal·lacions.

El Museu Casteller retarda la seva obertura al 2020 per la manca d'una empresa que el gestioni (3 d’octubre)

El 2019 deixa un nou retard en l’obertura del Museu Casteller de Catalunya. L'equipament, que es troba acabat i museïtzat, resta a l’espera de trobar una empresa que el gestioni. El concurs per licitar el servei, convocat a l’estiu, va quedar desert, i aquest impàs ha condicionat l’obertura de l’equipament. De moment, s’ha retardat fins al 2020, tot i que la seva estrena s’havia anunciat per finals d’aquest estiu passat i no es descarta que no es produeixi fins a les Festes Decennals de 2021.

Santa Úrsula esdevé la millor diada de la història del món casteller (28 d’octubre)

En la diada de Santa Úrsula de 2019, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls van escriure una nova pàgina de la història del món casteller després de carregar per primera vegada en l'època moderna el 3 de 9 sense folre. Dues aletes en un castell que fins al passat 27 d’octubre, era el gran mite de la castellística. En l’àmbit dels castells, a l’Alt Camp, però, no tot són bones notícies. Tot just abans de la seva Festa Major, els Xiquets d’Alcover van anunciar la seva dissolució definitiva per manca de camises, després de la seva refundació fa 8 anys.

Tanca la secció de crèdit de la Cooperativa de Cabra del Camp (13 de novembre)

 

 

La secció de crèdit de la Cooperativa de Cabra del Camp tanca les seves portes. Així ho van decidir els seus socis en una assemblea general extraordinària celebrada el passat 15 de novembre. El tancament, però, no ha estat imminent sinó se seguirà tot un procés que pot durar mesos i que podria ser relativament llarg.

Tanca ca Ralet, l'històric forn de pa centenari de Vallmoll amb més d'un segle de vida (28 de novembre)

Sembla que el comerç local i de proximitat està condemnat a desaparèixer. Aquest 2019 ens ha deixat una tirallonga d’establiments que tanquen les seves portes, entre ells el forn Ca Ralet de Vallmoll. La botiga, ubicada al carrer Mossèn Llop, va obrir per última vegada el dissabte 30 de novembre, després de més 130 anys d'història. El motiu és la jubilació del seu propietari, Joan Banús, i la manca de relleu generacional. La notícia de la seva desaparició va aixecar una gran tristesa en el municipi i a la comarca, ja que des de 1889 ha donat servei de pa i coques a moltes generacions.

El Barri Antic de Valls pateix una situació límit

L’any 2019 ha portat a la plaça de l’Oli de Valls un aspecte del tot atípic. L’estat de deteriorament d’un dels centres neuràlgics de la capital de l’Alt Camp va en augment, i l’Ajuntament de Valls ha hagut d’implementar un seguit de mesures de protecció urgents per tal de combatre els possibles accidents que puguin succeir a curt i mitjà termini, tal com va passar el 14 de setembre amb el despreniment de part d’una teulada i cornisa d’un dels edificis. Aquesta situació, però, no és nova, i al llarg de l’any la tònica de degradació habitual del centre històric vallenc ha anat en augment. En aquest sentit, han crescut els robatoris, les ocupacions il·legals i els esfondraments. Són només, algunes de les problemàtiques que l’equip de govern local haurà d’afrontar com a reptes de cara al nou any.

"🚶La Xiruca Foradada, 25 anys fent camí des del Pla de Santa Maria" "🌳Es neteja de sotabosc al Mas de Forès d'Alcover per prevenir incendis"