Imatge del Complex Industrial de Repsol al poligon nord

Pas endavant per posar fi als episodis de males olors a Tarragona

El sector químic, l'Ajuntament, la URV i el Port acorden articular una comissió d'experts per resoldre el problema

Salt endavant molt important —i esperat— a la ciutat de Tarragona per posar fi als problemes de males olors que sovint apareixen a l'ambient de la capital. Les principals institucions tarragonines —Ajuntament, la URV, el Port i l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT)— han acordat iniciar una comissió d'experts que haurà de monitoritzar, analitzar, estudiar i resoldre aquests problemes  de males olors que puguin seguir apareixent.

La comissió, que en les properes setmanes detallarà els protocols centrals de recollida de dades i d'informació a la ciutadania, té per objectiu posar sobre la taula totes les eines per tal de determinar els  focus de les emissions i solucionar els problemes amb rapidesa, conscients que el malestar  ciutadà és alt cada cop que es repeteixen els episodis.

Les institucions de Tarragona constitueixen una comissió d'experts per resoldre les incidències de males olors a la ciutat

L'acord neix amb un compromís explícit de transparència  i d'informació pública de tot el procés d'anàlisi, i l'Ajuntament de Tarragona ja està estudiant entrar a aplicacions  tecnològiques específiques per seguir aquestes incidències com les que té l'AEQT. El Port de Tarragona també s'està movent en aquest sentit per tal de tenir un control alt sobre aquests efectes.

Una de les veus que s'han fet ressò del compromís és la de la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, qui ha posat sobre la taula la necessitat «de crear una comissió d'experts i assessors independents» capaç d'abordar les raons «de l'origen i la possible perillositat  per a la població» dels episodis de males olors, unes incidències que es vol tallar d'arrel.

L'acord entre les institucions és ferm i començarà a rodar en les pròximes setmanes. Responsables de Protecció Civil, d'Emergències, del Departament de Territori de la Generalitat, de l'empresa d'aigües EMATSA i de la de residus SIRUSA també formaran part de la comissió de seguiment.