L'Arxiu del Port de Tarragona prepara la celebració dels seus 30 anys d'història

Les activitats presencials s'han hagut d'ajornar de cara a l'octubre
L'Arxiu del Port de Tarragona fa 30 anys | Port de Tarragona

L'Arxiu del Port de Tarragona commemora els seus 30 anys d'història amb programa d'activitats sota el nom '30 anys al teu costat!'. Estava previst que els primers actes comencessin aquesta setmana i s'allargaran fins al juliol del 2021, però a causa de les circumstàncies actuals, els actes presencials s'han ajornat fins al mes d'octubre. 

De moment, es preveu que al llarg de l'estiu s'inauguri una instal·lació de refotografia a la façana de l'Arxiu, a càrrec de Ricard Martínez, fotògraf i creador. Amb aquesta proposta, es pretén posar en valor el mateix edifici que acull l'Arxiu del Port, un immoble gairebé centenari, inaugurat l'any 1923, i que ha esdevingut un indret de referència del barri del Port.

La primera activitat presencial doncs, està prevista pel primer cap de setmana d'octubre, el dissabte dia 3 i diumenge dia 4, amb dues sessions de la nova activitat teatralitzada, 'Coneix els secrets de l'Arxiu amb...', que s'havia d'estrenar el passat 9 de juny amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. En aquesta activitat hi participaran dos personatges que ajudaran a donar a conèixer la història de l'Arxiu i del Port, el capità Apocada i la senyora Castellarnau. Aquesta activitat es repetirà el cap de setmana del 21 i 22 de novembre.

De cara al 13 d'octubre es farà una ruta guiada per la plaça dels Carros, a càrrec de Ramon Aloguin Pallach, amb l'objectiu de donar a conèixer la història d'aquest indret de la Part Baixa tan vinculat Port de Tarragona. 

A finals d'octubre, el divendres dia 23, al Teatret del Serrallo es farà la segona edició de les 'Lectures de mar', conjuntament amb la Biblioteca Pública. Les lectures aniran al voltant del barri del Port. Abans d'acabar l'any, al desembre, i emmarcat dins del cicle 'Nadal de somni', es faran sessions de l'escape room 'El Misteri de l'arxivera' i diversos tallers de 'scrapbook'. 

El 2021 continuaran les activitats de celebració dels 30 anys de l'Arxiu, que ja s'estan començant a treballar, com ara un taller de restauració de documents amb Anna Ferran Roig, una trobada amb els Instagramers de Tarragona, un taller de documental històric amb Lluís Jané i Maribel Serra, i un nou personatge teatralitzat complementarà les propostes ja existents, 'Coneix l’Arxiu amb el capità Apodaca' i 'Els secrets de l’Arxiu amb Rat Cebrián'.

La història de l'Arxiu del Port

Era l’any 1987 quan un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Lluís Navarro Miralles, inicià els passos per fer realitat el projecte de creació d’un arxiu històric a partir de la documentació del Port de Tarragona en el sí de la mateixa administració portuària. En el mes d’octubre del mateix any 1987, i gràcies a un conveni amb l’Obra Social de Caixa Tarragona, es contractaren dues tècniques per a fer-ho viable, Mercè Toldrà Dalmau i Coia Escoda Múrria.

Emplaçat a l’antic edifici d’oficines de la Junta d’Obres del Port, al carrer d’Anselm Clavé, cantonada plaça dels Carros, l’Arxiu Històric del Port de Tarragona, s’obrí al públic el 4 de juliol de 1990, aprofitant els actes de celebració del Bicentenari del port modern.

Va ser el primer arxiu portuari de l’Estat espanyol que obria els seus fons a la ciutadania. Al cap de pocs anys, a banda de la documentació històrica, es passà també a gestionar l’administrativa, per la qual cosa l’Arxiu del Port esdevingué històric i administratiu.

En l’actualitat l’Arxiu gestiona 13 fons documentals, 6 dels quals són fruit de la gestió portuària al llarg dels anys, 2 són fons personals, un és patrimonial, un fons d’empresa, un fons d’altres administracions i 2 són fons d’associacions vinculades al Port de Tarragona: el del Club Nàutic i el del Gremi de Marejants.

El document portuari més antic que s’hi conserva és una escriptura de propietat d’una botiga de mar de l’any 1714. Així i tot, l’abast cronològic dels documents va del 1790, any en què s’inicien les obres del port modern, fins a l’actualitat.

A banda dels fons documentals (gairebé 18.000 caixes), l’Arxiu gestiona també una important Biblioteca formada per 9.500 volums, l’Hemeroteca, amb més de 420 capçaleres, l’Arxiu de Plànols amb 1.750 unitats, l’Arxiu d’Imatges amb més de 12.000 fotografies, 321 enregistraments audiovisuals i més de 1.800 registres de la col·lecció Ephemera.

"Bones notícies! La URV, entre les 3 millors universitats de tot l'Estat" "Última hora: Tarragona registra més casos de coronavirus en les últimes hores"