L'Aeroport de Reus perdrà el 20% dels passatgers que preveia moure aquest 2020 per la crisi de la Covid-19

Ryanair, la companyia més forta a l'aeròdrom reusenc, no espera enlairar cap vol fins al mes de juny
L'Aeroport de Reus està en fase d'obres per enllestir la nova terminal | Laia Solanellas
 

L'onada expansiva de la crisi del coronavirus comença a fer estralls i números a totes les branques de l'economia del territori. Especialment al sector turístic i de l'hostaleria, que esperava un bon abril gràcies a la Setmana Santa i que ara s'ha de resignar a tapar uns forats que es preveuen profunds.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En un territori que té en el turisme la gallina dels ous d'or, l'abast del terratrèmol és encara impossible de calcular amb precisió. Una de les grans portes d'entrada a la Costa Daurada, l'Aeroport de Reus, ja comença a fer números i es prepara per veure com s'evapora fins al 20% dels passatgers que esperava enlairar aquest 2020. Tot ha canviat, i ho ha fet en mala direcció.

Ryanair, la companyia reina a l'Aeroport de Reus, descarta volar abans del juny

Les diferents companyies que operen a l'espai aeri tenen la seva activitat aturada excepte en casos de vols essencials com els que transporten material sanitari. Com és evident, tots els vols de lleure i de formació han quedat suspesos, d'igual manera que les restriccions d'accés al país per part dels hipotètics passatgers també s'han multiplicat. El punt d'inflexió, l'activació de l'estat d'alerta a mitjans de març.

Ryanair treballa amb la hipòtesi que no reprendrà la seva activitat fins al mes de juny | ACN

Des de Ryanair, la companyia aèria amb més pes a la graella de l'aeroport reusenc, han confirmat a TarragonaDigital que «no esperem operar vols ni a l'abril ni al maig». Obren la porta, i encara amb la boca petita, a «reprendre les operacions al juny, si bé és una data orientativa que podria canviar» en funció del context global que s'imposi en aquest horitzó de dos mesos.

L'adéu a la Setmana Santa i al turisme, cop molt dur a l'economia d'un aeroport estacional

Des de l'Aeroport de Reus confirmen la resignació de veure les instal·lacions buides, per força major, fins a nou avís. AENA assegura que quan les companyies reprenguin l'activitat «tindrem les instal·lacions a punt» per reimpulsar la temporada, i obre la porta a treballar de la mà per estudiar possibles mesures per compensar aquest desgavell de més de dos mesos (mínim).

L'Aeroport de Reus mostra a les pantalles recomanacions sobre el coronavirus. | Laia Solanellas

La gran majoria de les companyies ja han anul·lat tots els seus vols per a l'abril, i mantenen poques reserves de cara a un maig que, si bé encara són prudents, també compten que molt difícilment els serà hàbil. L'aeròdrom calcula que en aquests dos mesos haurien passat per l'aeroport prop de 200.000 passatgers, de la mà de les xifres registrades l'any 2019 i en què la Setmana Santa va caure a finals de l'abril.

Els mesos d'abril i maig representaven el 20% dels passatgers anuals de l'Aeroport de Reus

Aquests prop de 200.000 passatgers representen un 20% del total de persones que passen cada any per l'aeroport i suposen un volum enorme per a l'economia de la instal·lació —poc més d'un milió d'usuaris, sempre segons les xifres oficials—. Si el segon semestre del 2020 no troba fórmules per pal·liar la caiguda, els efectes de la Covid-19 poden deixar l'Aeroport de Reus en mínims històrics.

Els primers dos mesos de 2020 no han estat bons a l'aeròdrom del territori, i la força major de la pandèmia ha accentuat la desfeta en els mesos on s'esperava el gran salt endavant que redrecés els números. L'Aeroport de Reus, en plena hibernació, espera poder recuperar el ritme d'avions de cara al mes de juny i, per tant, salvar bona part de la temporada d'estiu, uns mesos fonamentals per a la subsistència d'un dels aeroports més estacionals de la geografia estatal.

"❗El clam del col·lectiu de discapacitats davant la pandèmia del coronavirus" "✅👏🏻 BONES NOTÍCIES sobre els accidents mortals a les carreteres de TGN"