Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.

La Diputació destinarà ajuts per valor d'1 MEUR als ajuntaments que apostin per les energies renovables

Vuitanta ajuntaments han sol·licitat l'ajuda per emprendre accions que redueixin el canvi climàtic i la petjada de carboni

La Diputació de Tarragona fomenta l'energia neta. La Junta de Govern ha aprovat la concessió d'ajudes als ajuntaments del territori que impulsin accions encaminades en l'estalvi  d'energia i la reducció de la petjada de carboni. En total, es destinarà un milió d'euros  en concepte d'ajudes.

Aquestes ajudes van ser convocades durant el mes de juny del 2020 per la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori; per a les quals es van traçar dues línies d'actuació.

Primerament, per al desenvolupament de Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i, en segon lloc, per al foment de l'ús de la biomassa amb finalitats energètiques, dins espais públics de titularitat o gestió municipal, per part d'ajuntaments del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

80 ajuntaments es beneficiaran de les ajudes

Seran gairebé  80 ajuntaments de la demarcació que rebran un  impuls econòmic per emprendre accions mediambientals, com la millora de l’enllumenat, la implantació d’energies renovables o l’aïllament i climatització d’equipaments municipals, entre altres.

Pel que fa a la primera línia d'acció, sobre el desenvolupament d'accions en favor de l'energia sostenible  i el clima; s'han destinat 915.331,63 euros repartits entre 77 municipis, fet que suposarà una  inversió total en el territori de més d'un milió i mig d'euros.

Així mateix, per a la segona línia, centrada en el foment de  biomassa  per alimentar calderes o microxarxes de calor dins espais municipals, s'han concedit un total de 84.668,37 euros  repartits en quatre municipis, fet que suposarà una  inversió de  426.449,81 euros.

Per tal de distribuir cada import de manera equitativa, s'han contemplat diversos criteris, com el nombre d'habitants del municipi, el tipus d'actuació prevista, l'estalvi d'emissions o l'impacte local; tal com es detalla des de la Diputació.

300.000 euros d'estalvi

La Diputació de Tarragona estima que, amb la concessió d'aquestes ajudes, el Camp de Tarragona aconseguirà estalviar 553,17 tones de CO₂  a tot el territori, el que equival al consum de 658 llars durant un any.

Dins les accions desenvolupades a partir de les ajudes, les que més demanda han tingut, són: la millora de l'enllumenat públic, demanada per 49 municipis; seguit de la implantació d'energies renovables, que ha estat demandat per 15 ajuntaments. Aquestes accions suposen un 64% i un 19% del total d'ajudes, respectivament.

El 17% restant, que correspon a 13 municipis, es reparteix entre millores de l'aïllament i climatització dels equipaments públics, punts de recàrrega o bé optimització dels equips de bombeig. La Diputació també afegeix que a banda de l'estalvi energètic, aquestes mesures suposaran estalviar uns 300.000 euros anuals.

Una de les finalitats principals de la concessió de les ajudes és l'adaptació del canvi climàtic i l'intent de mitigar-lo. Uns objectius que es troben dins dels  acords  del Pacte d'Alcaldes per l'Energia i el Clima, on s'estableixen les estratègies per reduir l'impacte de carboni  al territori i aprofitar els recursos energètics.

Es tracta del quart any  que la Diputació de Tarragona  concedeix aquestes ajudes, a través de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori. Entre els tres anys anteriors, s'han concedit 141 ajudes  per un total d'1.677.519,99 euros, que han suposat una inversió en el territori de 3.607.038,16 euros.