Reus reacciona a la suspensió de l'estació intermodal a l'Aeroport

L'Ajuntament i la Cambra de Comerç qualifiquen l'anunci de «greu error» i carreguen contra el govern central
Imatge d'unes vies del Corredor Mediterrani | Cedida

 

El govern central no contempla construir l'estació intermodal al sud de l'Aeroport de Reus. Així s'ha anunciat aquest matí a través en una jornada a la Cambra de Comerç de Tarragona, i les reaccions no s'han fet esperar. La Cambra de Reus ho qualifica d'un nou «error històric», i apunta que l'única que contempla actualment una connexió amb l'alta velocitat és l'estació projectada a Cambrils. El govern reusenc, per la seva banda, considera l'anunci «molt greu» i engegarà una ronda de contactes amb alcaldes de la demarcació «per donar una resposta unitària».

Josep Vicent Boira, a l'esquerra, durant a jornada d'aquest matí | Dídac Montoliu

 

La necessitat d'una resposta unitària al territori

La Cambra de Comerç de Reus reclama una resposta unitària al territori davant la negativa del govern central a projectar una estació intermodal al sud de l'Aeroport de Reus que el connecti amb l'alta velocitat. L'ens fa èmfasi en els Ajuntaments de Reus i Tarragona en concret perquè «facin front comú a l'hora de demanar al Ministeri de Foment que entengui la importància estratègica d'aquesta infraestructura».

Pel que fa a l'Ajuntament reusenc, el seu govern, i en concret l'alcalde, Carles Pellicer, ha emès un comunicat en el qual es compromet a iniciar «una ronda de contactes amb els principals alcaldes de la demarcació per donar una resposta unitària al menysteniment i abandonament del govern central; i defensar les infraestructures del territori». «L'Estat ha fallat a la seva paraula i al compromís adquirit amb la Regió i la ciutat de Reus», sentencia el comunicat.

Els alcaldes Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer en una imatge d'arxiu | Cedida

 

«Greu error» de disseny ferroviari

Totes dues institucions consideren que és un «greu error» del Ministeri de Foment no planificar l'estació intermodal al sud de l'Aeroport de Reus. Pel que fa a la Cambra, es posa de manifest que el govern central «no té en compte la importància de l'ambit més potent, a nivell metropolità, que juguen les ciutats de Reus i Tarragona i la seva àrea d'influència». En uns termes similars ha reaccionat el govern local, que ho considera una «manca de projecte i de visió estratègica».

El consistori de la capital del Baix Camp considera que l'anunci demostra el «menysteniment del govern espanyol vers un territori amb l'important pes demogràfic i dinamisme econòmic com és la Regió de Tarragona». Carreguen, també, contra l'actual govern socialista de la Moncloa, de qui se sent «decepcionat atès que amb els canvis a la presidència del govern esperava una major sensibilitat amb les infraestructures previstes».

Recorden, de fet, que «el mateix subdelegat del govern a Tarragona li havia traslladat en una reunió celebrada a principis d'estiu que l'actitud d'ADIF i el Ministeri de Foment canviaria». Una crítica, la del canvi d'opinió, que també es fa des de la Cambra de Comerç. Recorden que l'any 2016 va ser el mateix Ministeri de Foment qui va emetre una comunicació oficial segons la qual mantenien el projecte de l'estació intermodal.

«Així ho va comunicar de manera oficial el Secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar Rodríguez al mateix president de la Cambra, Isaac Sanromà», apunten. Afegeixen, de fet, que se'ls va transmetre que «aquesta en cap moment s'ha desprogramat» sinó que segons la comunicació oficial, «se ha mantenido en todo momento en la planificación del Departamento».

"ÚLTIMA HORA: El govern espanyol torna a 'aparcar' l'estació intermodal de l'Aeroport" "El 2019 Tarragona hauria de tenir més competències segons el president de la Diputació"