La cerimònia a  l'església Prioral de Sant Pere de Reus en memòria dels difunts de la covid-19

Augmenten un 8,2% els tarragonins que es declaren catòlics, coincidint amb la pandèmia

Al conjunt de Calunya la pujada és del 5,7%, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)

Un total de 4.625.600 catalans es declaren catòlics, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat del mes de desembre de 2020, 440.000 més que el baròmetre d’ara fa un any, és a dir, un 5,7% d’increment en context de pandèmia. L’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, ha donat a conèixer aquestes dades en una trobada amb periodistes celebrada avui dilluns, després d’oficiar una eucaristia a Barcelona amb motiu del patró dels comunicadors, Sant Francesc de Sales, festivitat que se celebra el 24 de gener.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Omella ha atribuït aquest augment d’aquells qui diuen ser creients catòlics a Catalunya al fet que «la pandèmia ens estan posant molts interrogants a les nostres vides, sobretot quan hi ha mort a la família o quan hom ha passat per aquesta situació», ha explicat en al·lusió a la Covid-19. El cardenal ha recordat que, fa pocs dies, va parlar amb una persona que havia estat a l’UCI per coronavirus i li va dir: «Quan sents les infermeres que diuen que ha mort el de l’habitació 18 o el de l’habitació 19, et preguntes, ara m’arribarà a mi? I comences a pensar moltes coses, en el més enllà i tota la formació que has rebut de petit».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Segons Omella, «la catequesi, la comunió, ajuden a trobar una mica de llum i esperança. Jo dic que això probablement ajuda a retrobar la fe. Sí».

Segons les dades aportades per l’arquebisbe i extretes del baròmetre del CEO, dels 440.000 nous catòlics declarats aquest any, 182.000 corresponen a la demarcació de Barcelona —dels quals 86.000 són de l’arxidiòcesi de Barcelona—, 133.000 a la de Girona, 67.000 a la de Tarragona i 57.000 a la de Lleida. L’indicador del CEO del mes de febrer de 2020, just abans del confinament pel coronavirus, marcava que un 54,2% dels catalans es declarava catòlic (4.185.434), mentre que en l’últim baròmetre del mes de desembre aquesta xifra va augmentar fins al 59,9% (4.625.600). Aquest creixement ha estat sostingut durant tot l’any passat, segons els sondejos fets pel CEO al llarg d’aquest període.

Omella ha destacat que actualment hi ha més de 4,6 milions de catalans catòlics, un 60% de la població, la xifra més alta des de fa molts anys. Percentualment, el creixement ha estat més gran a la demarcació de Girona, amb un 17,4%, seguida per Lleida, amb un 13,1%, Tarragona, amb un 8,2% i Barcelona, amb un 3,2%. Segons l’anàlisi del baròmetre fet per l’arquebisbe de Barcelona, un 76,5% de la població de Lleida es declara catòlica, mentre que a Girona ho fa un 69%, a Tarragona un 62,1% i a Barcelona, un 57,1%.