Missa del Gall a Riudoms

Les parròquies de la diòcesi de TGN avancen l’horari de la missa del Gall malgrat l’ampliació del toc de queda

En molts casos, la celebració es farà a la tarda i pretén conciliar l’assistència dels fidels a l’església amb els àpats nadalencs i el toc de queda nocturn

Enguany, les misses del Gall es convertiran en les misses del Pollet. El toc de queda nocturn implementat a causa de la crisi sanitària i la limitació de l’aforament dels actes religiosos al 30%, amb un màxim de 100 persones a l’interior de qualsevol temple, condicionaran notablement les celebracions litúrgiques de les festes, i més concretament les de la Nit de Nadal.

En aquest sentit, el passat divendres 4 de desembre l’Arquebisbat de Tarragona va dur a terme una reunió per preparar les celebracions dels propers dies per tal de poder-les adaptar a la normativa vigent, que encara es presenta incerta. «De moment, hem previst que les celebracions penitencials d'Advent s’adaptin a la situació actual i les farem per parròquies i amb un horari al qual pugui assistir el màxim possible de gent», explica mossèn Joan Anton Cedó, prior de Reus.

Pel que fa a l’ofici de la vigília de Nadal a la nit, que tradicionalment es celebra al punt de la mitjanit, coincidint amb el naixement de Jesús, s’haurà d’avançar d’horari i, en molts casos, coincidirà amb la celebració coneguda popularment com la missa del Pollet, a mitja tarda. «Davant de la incertesa en l’avançament de la desescalada, esperarem fins a l’últim moment per anunciar l’hora exacta de la missa del Gall, però tot apunta que haurà de ser força abans de les 12 de la nit, per tal que els feligresos puguin ser a casa quan comenci el toc de queda», detalla mossèn Joan Àguila, el rector de l’església de Sant Joan de Valls, a TarragonaDigital.

«Volem fomentar l’assistència dels feligresos»

No obstant això, l’avançament de la missa del Gall a la tarda no és un fet insòlit ni exclusiu d’enguany. Així, tot i que la tradició mana que la celebració comenci a les 12 de la nit, en els últims anys diferents parròquies de l’Arquebisbat de Tarragona han optat per avançar la celebració al vespre, per tal d’adaptar-se als hàbits de la població i guanyar en assistència.

Cant de la Sibil·la a Valls
Imatge del Cant de la Sibil·la a l'interior de l'església de Sant Joan de Valls | Albert Oliva

És el cas, per exemple, de la parròquia de Sant Pere de Torredembarra, que l’any passat va implementar el canvi amb un resultat satisfactori quant a la participació familiar. «Si abans era costum que tothom, en família, vingués a la missa del Gall, avui ens trobem que cada vegada són més les famílies que aquesta nit es reuneixen entorn la taula, cosa que fa minvar molt la participació a l’església», exposava mossèn Joaquim Gras.

El Cant de la Sibil·la també s’adapta

El Cant de la Sibil·la, que té lloc en algunes esglésies del país, també patirà una alteració important en la seva representació. Així, tant a Valls com a la Catedral de Tarragona, l’escenificació funciona com a preludi a la missa del Gall i enguany mantindrà el seu paper, tot i que amb un canvi d’horari per adaptar-se al toc de queda.

A la capital de l’Alt Camp, Francesc Sans, un dels impulsors de l’acte, assegura que la Sibil·la es manté, sigui quin sigui l’horari final de la missa del Gall, mentre que Magí Brufau, membre dels Administradors del Santuari de Misericòrdia, explica que la missa del Gall i la Sibil·la a Reus està en debat, ja que «sembla que el confinament s'allargarà i tot plegat encara s'està lligant per trobar la millor opció».


Comentaris