Pla general de l'empresa IQOXE després de l'explosió

Comença la inspecció de la zona 0 de l'explosió química a IQOXE

Els Mossos d'Esquadra i perits judicials han estat els primers a anar-hi | La jutgessa dona fins a l'1 de juny

Aquest dijous ha començat la inspecció  dels Mossos d'Esquadra i perits judicials de la zona 0 de l'empresa IQOXE  al polígon petroquímic sud de Tarragona, on es va produir una explosió  el passat 14 de gener. La inspecció està emmarcada en la investigació  del jutjat número 1 de Tarragona, les quals s'han retardat a causa de l'estat d'alarma.

En la investigació també participen els Bombers de la Generalitat, els quals han de fer informes, per avançar en aclarir les causes de l'explosió que va matar dos operaris i a un veí de barri tarragoní de Torreforta, va ferir set persones i va causar abundants desperfectes.

Així mateix, les investigacions, sota secret de sumari, segueixen el seu curs els expedients oberts pel Departament d'Empresa de la Generalitat, la Inspecció de Treball i una investigació encarregada per la mateixa empresa a l'Institut Químic de Sarrià. La Generalitat de Catalunya, a més, ha encarregat estudiar el cas a la consultora DNV GL, especialitzada en seguretat industrial.

Les instal·lacions d'IQOXE  a la Canonja són les úniques que produeixen òxid d'etilè a Espanya, una matèria primera per al sector químic, i es van clausurar a partir de l'explosió.

L'exterior de les oficines d'IQOXE a la Canonja, amb la presència dels Mossos d'Esquadra durant l'escorcoll
Els Mossos a les oficines d'IQOXE | ACN

La jutgessa dona fins a l'1 de juny 

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha donat fins a l'1 de juny als Mossos d'Esquadra perquè acabin les investigacions a la zona 0 on es va produir l'explosió a IQOXE, el passat 14 de gener. En un auto judicial, la jutgessa apunta que els Mossos, en funcions de policia judicial, han avançat en les tasques d'investigació al lloc del sinistre, que va causar la mort de tres persones. La magistrada també dictamina que a partir de l'1 de juny l'empresa podrà «dur a terme els treballs de desenrunament». En el cas que els Mossos acabessin les seves funcions abans d'aquesta data, els terminis fixats es podrien modificar. 

L'empresa ha manifestat la seva satisfacció per la decisió judicial  i perquè podrà començar la investigació  que van encarregar a l'Institut Químic Sarrià (IQS). Tot i això, la companyia «lamenta que durant quatre mesos i mig no s'hagi pogut treballar a la zona afectada per l'accident per procedir tant a la investigació com per realitzar tasques de desenrunament i anàlisi de les instal·lacions malmeses» a la seva fàbrica  de la Canonja (Tarragonès).

Per IQOXE, l'endarreriment de l'autorització judicial per entrar a la zona genera retards  en el procés de reconstrucció. De fet, considera que «si la Generalitat concedeix els permisos necessaris», no es recuperarà «la normalitat productiva abans d'un any». De fet, la magistrada reconeix en el seu auto que l'emergència sanitària ha endarrerit algun procediment judicial.